Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Στο φως 2.500 φάκελοι πολιτικών φρονημάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία ιστορική Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά σε ντοκουμέντα σχετικά με πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή της Νεώτερης Ελλάδας, αλλά και απλούς ανθρώπους, υπογράφηκε χθες.

Συγκεκριμένα, αίρεται το απόρρητο για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων πολιτών, στους οποίους κανείς μέχρι τώρα δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση, σύμφωνα με την ΚΥΑ, που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αυτήν την απόφαση παρέχεται η δυνατότητα δημοσιοποίησης περίπου 2.500 φακέλων ατομικών φρονημάτων, που επί δεκαετίες φυλάσσονται στα αρχεία υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κείμενο της απόφασης, οι συγκεκριμένοι φάκελοι στους οποίους είχε περιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης καθίστανται εφεξής προσιτοί:

α) στα πρόσωπα που αφορούν

β) στους συζύγους και τους συγγενείς αυτών μέχρι τρίτου βαθμού, εφόσον τα πρόσωπα της προηγούμενης περίπτωσης δεν ζουν. Ειδικά στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη εν ζωή πλησιέστερων συγγενών αποκλείει το δικαίωμα των απώτερων συγγενών της ίδιας ρίζας, με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης

γ)με την απλή εξουσιοδότηση των αναφερομένων προσώπων σε οποιονδήποτε τρίτον

δ) κατόπιν άδειας της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων σε πρόσωπα, τα οποία για λόγους ιστορικής έρευνας ή/και επαγγελματικούς ζητούν την κατά τα ανωτέρω πρόσβαση.

Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει δεκαπέντε ημέρες μετά την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σημειώνεται ότι στο θέμα είχε αναφερθεί στη Βουλή πριν από λίγο καιρό ο κ. Τόσκας, σημειώνοντας, μάλιστα, τα ονόματα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Χαρίλαου Φλωράκη, ως δύο εκ των μεγάλων πολιτικών, για τους οποίους είχαν σχηματιστεί φάκελοι πολιτικών φρονημάτων.

"Ξέρετε ότι υπήρχαν κρυφοί φάκελοι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τους οποίους με μεγάλη δυσκολία ανακάλυψα και για τους οποίους είχε δοθεί παράταση να μείνουν κλειστοί μέχρι το 2027; Ξέρετε σε ποιους αφορούσαν αυτοί οι φάκελοι; Είναι 2.200 περίπου. Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Δένδιας ξέρουν. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Χαρίλαο Φλωράκη" είχε πει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.