Σάββατο 23 Απριλίου 2016

HPV: Δεν υπάρχει λόγος για πανικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι μια ομάδα ιών, οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί και ταυτοποιηθεί περισσότεροι από 120 τύποι.

Η μόλυνση από τους HPV , είναι σήμερα ο πιο συχνός σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες. Μία στις δύο γυναίκες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της τεστ Παπανικολάου με αλλοιώσεις HPV.

Οι τύποι 6,11,41,42,43,44 προκαλούν καλοήθεις αλλοιώσεις που είναι τα οξυτενή κονδυλώματα. Εμφανίζονται στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου, στο περίνεο και στον πρωκτό.

Οι τύποι 16,18,31,33,35,39,45,51,52,53,55,56,67,58,59 και 68 είναι υψηλής ογκογεννητικότητας και ανευρίσκονται στους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας (σε ποσοστό >95%) , του κόλπου, του αιδοίου και του περινέου.

ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Ο HPV εισέρχεται στον οργανισμό από μικροαμιχές που δημιουργούνται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΗΣ

Τα οξυτενή κονδυλώματα που αναπτύσσονται στα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό. Οι υπόλοιπες HPV βλάβες εντοπίζονται μέσω του τεστ Παπανικολάου και της κολποσκόπησης.

Κάθε γυναίκα πρέπει κάθε χρόνο να κάνει τεστ Παπανικολάου. Εάν το τεστ δείξει ύποπτα κύτταρα τότε θα πρέπει να προχωρήσει στην εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση και αναλόγως με την κρίση του ιατρού και σε τυποποίηση του ιού HPV.

HPV ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

O HPV μπορεί να συνυπάρχει κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε μερικές γυναίκες η δυσπλασία μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στις έντονες ορμονικές αλλαγές.

Σωστό είναι λοιπόν στην πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο που αφορά εγκυμοσύνη, να γίνεται ένα τεστ Παπανικολάου εφόσον η γυναίκα δεν έχει κάνει πρόσφατα κυτταρολογικό έλεγχο.

Εάν κατά τη διάρκεια της κύησης υπάρχει δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, τότε ο τράχηλος ελέγχεται κολποσκοπικά και κατά την κρίση του ιατρού μπορεί να γίνει λήψη βιοψιών χωρίς κανένα κίνδυνο για την κύηση.

Η γυναίκα με HPV ή με ελαφρού βαθμού αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά χωρίς καισαρική τομή.

ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΩ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Είναι πολύ σημαντικό η διακοπή του καπνίσματος. Έχει αποδειχθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος υποστρέφει τις αλλοιώσεις HPV σε μεγάλο ποσοστό.

Σωστή διατροφή με άφθονα φρούτα και σαλάτες σε καθημερινή βάση. Συμπληρώματα διατροφής με κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα.

Ο ιός δεν φεύγει ποτέ από τον οργανισμό μας. Είμαστε πάντα φορείς του ιού, αλλά εάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σε καλή κατάσταση μπορούμε να το διατηρήσουμε σε καταστολή, να είναι δηλαδή ανενεργός. Πάντα όμως πρέπει να τον παρακολουθούμε με εξετάσεις. Ο ιός δεν θεραπεύεται. Τα αντιβιοτικά είναι για τα μικρόβια και όχι για τους ιούς.

ΕΜΒΟΛΙΑ HPV

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή δύο τύποι εμβολίων τα οποία προφυλάσσουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Α) Το Gardasil, που προστατεύει από τους ιούς HPV 6,11,16,18

Β) Το Cervarix που προστατεύει από τους ιούς HPV 16 και 18


Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.