Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Οι «θησαυροί» που μπορεί να έχετε κρυμμένους στο σπίτι σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συλλεκτικές βιντεοκασέτες και παιχνίδια παλιότερων δεκαετιών που αξίζουν ακόμη και χιλιάδες ευρώ.

Όσοι έχουν τη συνήθεια να κρατάνε παλιά αντικείμενα όπως παιδικά παιχνίδια ή βιντεοκασέτες, ίσως θα 'πρεπε να ρίξουν μια ματιά στα «αραχνιασμένα» αυτά κιβώτια, καθώς δεν αποκλείεται εκεί μέσα να κρύβονται κυριολεκτικά θησαυροί, αξίας χιλιάδων ευρώ!

Στο ερώτημα πώς μια ξεχασμένη βιντεοκασέτα μπορεί να αποφέρει χιλιάδες ευρώ στον τυχερό κάτοχό της, η απάντηση είναι μία και μόνο λέξη: «συλλέκτες»! Εκεί έξω, υπάρχουν πολλοί που πληρώνουν όσο-όσο για μία βιντεοκασέτα ή ένα παιχνίδι που κάποτε μπορεί να αγοράστηκε με ελάχιστα χρήματα ή αν πρόκειται για κασέτα απλά να νοικιάστηκε από κάποιο video-club και να μην επεστράφη ποτέ! Ο λόγος είναι φυσικά η συλλεκτική αξία του κάθε αντικειμένου που καθορίζεται από το πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί και να βγει προς πώληση.

Έτσι, μια κασέτα που δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε dvd ή blu-ray είναι φυσικό να κοστίζει πολύ περισσότερο από κάποια που βγήκε σε εκατομμύρια αντίτυπα και σήμερα μπορούμε να την προμηθευτούμε εύκολα σε dvd. Αντίστοιχα, κάποια παιχνίδια προηγούμενων δεκαετιών που ελάχιστοι πλέον κατέχουν (ή έστω γνωρίζουν ότι κατέχουν και βγάζουν προς πώληση) ωθεί την τιμή τους στα «ουράνια», βάση του γνωστού νόμου προσφοράς-ζήτησης.

Όσοι ενδιαφέρονται για αγορά και πώληση συλλεκτικών ειδών, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνο το eBay που μπορούν να προβούν στις αγοροπωλησίες. Αντίθετα, στον παγκόσμιο Ιστό μπορούν να βρεθούν διάφορα sites εξειδικευμένα στα συλλεκτικά είδη.

Για παράδειγμα, το LoveAntiques.com, ζήτησε από έναν ειδικό να συνθέσει μια λίστα με τις 25 πιο ακριβές βιντεοκασέτες στον κόσμο.

Στην επίμαχη λίστα που θα δείτε παρακάτω, περιλαμβάνονται κυρίως ταινίες «video nasties» και «b-movies», δηλαδή «βρώμικες» ταινίες τρόμου, επιστημονικής φαντασίας και δράσης, καθαρά ψυχαγωγικές και κατά βάση φτηνές παραγωγές που γυρίστηκαν απευθείας σε βίντεο. Ορισμένες από αυτές μάλιστα αν και είχαν απαγορευτεί σε διάφορες χώρες εξαιτίας των σκηνών βίας που περιείχαν, στην Ελλάδα μπορούσαν να βρεθούν σε διάφορα συνοικιακά βίντεο-κλαμπ που κάποτε άνοιγαν το ένα πίσω από το άλλο.

Ακολουθεί η λίστα με τις βιντεοκασέτες που σήμερα κοστίζουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ…

The Love Butcher (Intervision) - 250 ευρώ



The Evil Dead (Palace) - 250 ευρώ



Madhouse (Medusa) - 315 ευρώ



Tomb of the Undead (Trytel) - 380 ευρώ

Nightmare Maker (Atlantis) - 500 ευρώ



Devil Hunter (Cinehollywood) - 630 ευρώ



Hitchhike to Hell (VRO) - 630 ευρώ



Anthropophagus the Beast (Video Shack) - 630 ευρώ



Cannibal Man (Intervision) - 630 ευρώ

Gallery of Horror (Trytel) - 630 ευρώ

Eegah (Trytel) - 630 ευρώ



House of Perversity (GO) - 750 ευρώ


Farewell Africa (Fletcher) - 750 ευρώ



Curse of Death (Knockout) - 880 ευρώ



Sisters of Blood (Alpha) - 880 ευρώ

Black Decameron (Intervision) - 1.000 ευρώ



Flesh Eaters (Knockout) - 1.000 ευρώ



Don't Open the Window (του ‘80) - 1.100 ευρώ



Lemora, Lady Dracula (IFS) - 1.100 ευρώ



Journey Into Beyond (Citycenta GO) - 1.250 ευρώ



The Legend of Hillbilly John (Rainbow) - 1.250 ευρώ



Betrayed (Taboo) - 1.380 ευρώ

Celestine (GO) - 1.380 ευρώ

The Beast in Heat (JVI) - 1.500 ευρώ



Frankenstein's Castle of Freaks (JVI) - 1.880 ευρώ


Συλλεκτικά παιχνίδια

Εκτός όμως από βιντεοκασέτες, απρόσμενοι θησαυροί μεγάλης αξίας μπορούν να αποδειχθούν και παιδικά παιχνίδια, εάν τα κατείχαμε ποτέ κι εάν είμαστε τυχεροί και τα έχουμε κρατήσει. Αν και ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει την τύχη ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού που κατέχει, βάζοντάς το προς πώληση στο eBay (εάν φυσικά αρθούν οι περιορισμοί των capital controls) και ορίζοντας μια τιμή εκκίνησης δημοπρασίας ή απλά μια τιμή που θεωρεί δίκαια, υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια που η συλλεκτική τους αξία έχει ήδη αποδειχτεί και η τυχόν κατοχή τους, αρκεί για να μας χαρίσει κάμποσα χρήματα.

Ας δούμε ορισμένα τέτοια παιχνίδια και την αξία που έπιασαν κατά την πώλησή τους είτε σε συλλέκτες, είτε απλά σε ανθρώπους που πληρώνουν όσο-όσο για να βγάλουν ξανά στην επιφάνεια το παιδί που κρύβουν μέσα τους.

Ακόμη κι αν δεν έχετε ακριβώς το ίδιο παιχνίδι, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για τα παιχνίδια που παρουσιάζουν ζήτηση…

Φιγούρα του Λουκ Σκάιγουκερ - 4.430 ευρώ



Μια δημοπρασία στο eBay κατόρθωσε να φτάσει την τιμή των 5.000 δολαρίων γι' αυτό που αποκαλούταν «η σπανιότερη φιγούρα Star Wars που υπήρξε ποτέ». Επρόκειτο για μια σφραγισμένη φιγούρα του Σκάιγουκερ, η οποία κυκλοφόρησε στην Ισπανία. Προφανώς μια τέτοια φιγούρα δύσκολα θα βρίσκεται σε ελληνικό σπίτι, σε κάθε περίπτωση όμως φιγούρες του Star Wars που είχαν κυκλοφορήσει παλιότερα στην εγχώρια αγορά, δεν αποκλείεται σήμερα να μπορούν να πιάσουν κάμποσα χρήματα στο eBay, ειδικά μετά την κυκλοφορία της νέας ταινίας που αναθέρμανε (εάν ποτέ είχε σβήσει) το ενδιαφέρον για το έπος του Τζορτζ Λούκας.

Πλήρες σετ Star Wars - 5.300 ευρώ



Το σετ παιχνιδιού Star Wars Ewok Combat Playpack πουλιόταν στις ΗΠΑ το 1984 προς μόλις 17 δολάρια και περιελάμβανε ό,τι θα χρειαζόταν κάποιος για να δημιουργήσει μία μάχη μεταξύ Στορμ Τρούπερς και Ίγουοκς. Αν και δεν ήταν ιδιαίτερα σπάνιο και δύσκολο να βρεθεί, τα περισσότερα παιδιά έσπευδαν να το παίξουν μέχρι τελικής... διάλυσής του. Έτσι, σήμερα το να βρεθεί ένα τέτοιο σετ σε καλή κατάσταση και δη σφραγισμένο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να πιάνει τιμές μέχρι και 6.000 δολάρια στο eBay, σύμφωνα με συλλέκτες. Το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί πάντως φτάνει τα 5.300 ευρώ.

Συλλογή με την πρώτη γενιά των Transformers - 35.400 ευρώ



Η πρώτη γενιά παιχνιδιών Transformers ήταν το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας μεταξύ της αμερικανικής Hasbro και της ιαπωνικής Takara Tomy. Τα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν από το 1984 μέχρι το 1991, έχουν τύχει διθυραμβικών κριτικών για την προσοχή στη λεπτομέρεια, ειδικά σε ό,τι αφορά τα κινούμενα μέρη, όπως τα όπλα και τα λοιπά αξεσουάρ, καθώς και για τη χρήση χυτού μετάλλου. Στη συσκευασία περιλαμβάνονταν πάντα εικόνες του χαρακτήρα του ρομπότ, βαθμολογία των ικανοτήτων του και μια λίστα με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Η σημερινή αξία της πρώτης αυτής γενιάς είναι αρκετά υψηλή, με σετ κομματιών να πωλούνται ακόμη και προς σχεδόν 35.400 ευρώ!

Θήκη για γλυκίσματα - 28.300 ευρώ



Οι χαρακτηριστικές θήκες για καραμέλες (PEZ Dispenser τα λένε στις ΗΠΑ), κυκλοφόρησαν και στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90 και νωρίτερα. Ωστόσο μια συγκεκριμένη θήκη, που κυκλοφόρησε ειδικά για την Παγκόσμια Έκθεση Εμπορίου του ’82, θεωρείται σήμερα συλλεκτική. Ο συγκεκριμένος τύπος ονομάζεται «Astronaut B» και διαθέτει πράσινη θήκη και καπέλο αστροναύτη. Η συγκεκριμένη θήκη έπιασε σε δημοπρασία 28.300 ευρώ!

Συλλογές αυτοκινήτων Hot Wheels - 2.000/2.500 ευρώ



Όταν τα αυτοκίνητα Hot Wheels πρωτοπαρουσιάστηκαν το 1968, γνώρισαν γρήγορα την επιτυχία καθώς κατόρθωσαν να νικήσουν εύκολα τον ανταγωνισμό των αμαξιών Matchbox, όντας πολύ πιο ρεαλιστικά. Ακόμη και σήμερα, η Hot Wheels είναι ο δημοφιλέστερος κατασκευαστής γνωστών μοντέλων αυτοκινήτων σε μικρή κλίμακα. Ορισμένοι μάλιστα, συνηθίζουν να συλλέγουν τα ίδια μοντέλα με μικρές διαφοροποιήσεις. Τέτοιες συλλογές κυκλοφορούν στο eBay με τιμές που ξεκινούν από 2.000 ευρώ και ορισμένες φορές μπορεί να φτάσουν και τα πενταψήφια νούμερα!

Διαστημικό σκάφος G.I. Joe - 4.500 ευρώ



Ένα σφραγισμένο διαστημικό σκάφος των G.I. Joe του 1987, με την υπογραφή της Hasbro, πουλήθηκε το 2014 προς σχεδόν 4.500 ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακά νούμερα έχουν πιάσει δημοπρασίες για διάφορα παιχνίδια και φιγούρες από τη σειρά G.I. Joe που αγαπήθηκε ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’80.

Σετ με φιγούρες της Μπάρμπι - 142.500 ευρώ



Οι κούκλες Μπάρμπι πρωτο-λανσαρίστηκαν από την αμερικανική εταιρεία Mattel το Μάρτιο του 1959 κι από τότε έχουν κυκλοφορήσει σε εκατοντάδες παραλλαγές. Για δεκαετίες, η Μπάρμπι κυκλοφόρησε σε πλήθος προσώπων, επαγγελμάτων, εμφάνισης και φίλων, όμως ένα πράγμα έμεινε σταθερό: η αγάπη μικρών και μεγάλων γυναικών για τη διάσημη κούκλα. Αυτή ακριβώς η αγάπη αποφέρει αρκετά χρήματα σε όσους έχουν κρατήσει συλλεκτικές και μη φιγούρες της κούκλας από το παρελθόν και τις θέσουν προς πώληση. Μία από τις αξιομνημόνευτες δημοπρασίες στο eBay μάλιστα έπιασε ούτε λίγο-ούτε πολύ 142.500 ευρώ για μια συλλογή από κάμποσες Μπάρμπι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.