Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Σε ατύχημα και όχι σε «κακοποίηση» οφείλεται ο θάνατος της 80χρονης τροφίμου του Ιδρύματος Κολυμπίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε κάκωση λάρυγγος συμβατή με πτώση, αποδίδεται από τον Ιατροδικαστή Ρόδου κ. Παναγιώτη Κοτρέτσο, ο θάνατος της 80χρονης τροφίμου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ιδρύματος Κολυμπίων), Ελευθερίας Μαυρουδή – Φλοσκάκη, που υπέκυψε προχθές στην ουρολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, όπου νοσηλευόταν.

Σύμφωνα με καταγγελίες οικείων της προσώπων και κυρίως του 84χρονου αδελφού της Στρατηγού εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, τέως Αστυνομικού Διευθυντή Δωδεκανήσου κ. Σάββα Μαυρουδή, η 80χρονη είχε υποστεί κακοποίηση, γεγονός που κινητοποίησε χθες τις αρχές.

Αφορμή φέρεται μάλιστα να αποτέλεσε αρχική γνωμάτευση ιατρών, που την εξέτασαν, ότι έφερε στο σώμα της τραύματα τα οποία συνάδουν με κακοποίησή της ως και ρήξη σπλήνας.

Σχετικά ενημερώθηκε εξάλλου το Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου, στην χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται το Ιδρυμα και ξεκίνησε κατεπείγουσα έρευνα γύρω από τις συνθήκες θανάτου της 80χρονης.

Επιλήφθηκε προσωπικά του θέματος και ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Γιάννης Μαρίνος, με την άφιξη του χθες στο νησί από την Αθήνα.

Ενημερώθηκε εγγράφως και ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας, από τον τελευταίο και παρήγγειλε τη διενέργεια σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης αλλά και διενέργεια ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης.

Παράλληλα διενεργείται εξάλλου με εντολή του κ. Μαρίνου και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.

Από την ιατροδικαστική έρευνα προέκυψε συγκεκριμένα ότι προφανώς από πτώση, η 80χρονη υπέστη οίδημα στον λάρυγγα, που διογκώθηκε με αποτέλεσμα να φραγεί και να αποβιώσει εξαιτίας και του μεγάλου της ηλικίας της.

Από την έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα ξημερώματα της Τρίτης στο επίσημο βιβλίο συμβάντων του Ιδρύματος καταγράφηκε η πτώση της 80χρονης από το κρεβάτι της.

Κλήθηκε ο αδελφός της και ιατρός και έγινε διακομιδή της με το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.

Εκεί οι ιατροί, που την εξέτασαν πρώτοι, άφησαν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σαφείς υπόνοιες περί κακοποίησής της, με αποτέλεσμα να θορυβηθούν οι οικείοι της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εκτιμήθηκε μετά την υποβολή της σε αξονική τομογραφία και σε ακτινοσκόπηση, ότι είχε υποστεί ρήξη σπλήνας.

Από την ιατροδικαστική εξέταση δεν προέκυψε ωστόσο κακοποίηση, ούτε και ρήξη σπλήνας, ενώ από τις καταθέσεις, που ελήφθησαν χθες, δεν προέκυψε ότι κάποιο μέλος του προσωπικού του Ιδρύματος γνώριζε οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί μεμπτόν.

Το αν ακολουθήθηκαν βέβαια όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την περίθαλψή της, μετά την πτώση και τον τραυματισμό της 80χρονης, αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο, που σαφώς θα διερευνηθεί αρμοδίως, τόσο από την εισαγγελική αρχή όσο κι από τον διοικητικό έλεγχο.

Χθες το πρωί ο κ. Μαρίνος, παρήγγειλε τη διενέργεια Ε.Δ.Ε για το περιστατικό.

Στην απόφασή του αναφέρονται τα εξής:

«Ο Πρόεδρος του ΔΣ Έχοντας υπόψη:

1.Τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/07 άρθρο 126) σχετικά με την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, όπως αυτός συμπληρώθηκε ή τροποποιήθηκε μεταγενέστερα (ν. 4057/2012).

2.Τα γεγονότα που ακολούθησαν ως προς την διαχείριση του περιστατικού της περιθαλπόμενης Μαυρουδή Ελευθερίας τη 4/4/2016 και την αντιμετώπιση αυτού σε σχέση με την περίθαλψη της την διακομιδή της στο ΓΝΡ .

3.Η Ένορκη Διοικητική Εξέταση αποσκοπεί στη συλλογή στοιχείων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την διαπίστωση της τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος και τον προσδιορισμό των προσώπων που τυχόν ευθύνονται, καθώς και στην διευθέτηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτό έχει τελεστεί.

4.Η ΕΔΕ δεν συνιστά έναρξη πειθαρχικής δίωξης .

Αποφασίζουμε:

1.Διατάσουμε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση Μαυρουδή Ελευθερίας.

2.Την παραπάνω ΕΔΕ θα την πραγματοποιήσει ο Διευθυντής του ΚΚΠΠΝΑ ο κ. Κυρίτσης Βασίλειος, ο όποιος οφείλει να ολοκληρώσει αυτήν εντός τριμήνου από την έκδοση της παρούσας απόφασης».

Ταυτόχρονα απέστειλε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου το ακόλουθο αίτημα:

«ΘΕΜΑ: «Αρωγή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας σε υπόθεση του Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α.»

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα

σας γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία μας ζήτησε με το συνημμένο (αρ. πρωτ. 1350/6-4-2016 έγγραφο της), την συνδρομή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας σε θέμα θανατηφόρου ατυχήματος της Μαυρουδή – Φλοσκάκη Ελευθερίας στο Γ.Ν.Ρόδου.

Σας πληροφορούμε ότι η συγκεκριμένη ήταν περιθαλπόμενη στο Κ.Κ.Π.Π.Ν.Α. (παράρτημα ΑΜΕΑ, δομή Κολυμπιών) αναφέρθηκε πτώση από κλίνη, διακομίσθηκε την 4/04/2016 στο Γ.Ν.Ρόδου με ΕΚΑΒ και απεβίωσε την 06/04/2016.

Θα θέλαμε να διευκρινιστούν τα αίτια του θανάτου και. προς τούτο ζητούμε την συνδρομή σας, προκειμένου να διαταχθεί εκ μέρους σας ως κατεπείγουσα και προ της ταφής, η διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης».

Στην ιατροδικαστική υπηρεσία Ρόδου, απεστάλη το ακόλουθο έγγραφο:

«ΘΕΜΑ: «Ιατροδικαστική Εξέταση»

Κύριοι, σας γνωρίζουμε ότι την 4/04/2016 συνέβη περιστατικό στο Παράρτημα ΑΜΕΑ (Οίκος Κολυμπιών) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, που αφορά την περιθαλπόμενη Μαυρουδή – Φλοσκάκη Ελευθερία με αναφερόμενη πτώση από το κρεβάτι της.

Η περιθαλπόμενη μετακινήθηκε στο Γ.Ν.Ρόδου με ΕΚΑΒ και απεβίωσε την 06/04/2016.

Παρακαλούμε για την δική σας παρέμβαση, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ιατροδικαστικα το αίτιο του θανάτου της».


Πηγή: http://www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.