Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση της επικουρικής συνδικαλιστικής σύνταξης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει 11 συνδικαλιστές.

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων που ελάμβαναν μεγαλοσυνδικαλιστές επί σειρά ετών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή που είχαν καταθέσει έντεκα συνδικαλιστές κρίνοντας ότι η περικοπή έγινε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δεν θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος τους στην κοινωνική ασφάλιση.

Συγκεκριμένα , στην απόφαση του το Α Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι «η διακοπή καταβολής των ως άνω συντάξεων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων μειώνει μεν το ύψος του εισοδήματος των δικαιούχων αυτών από συντάξεις δεν θίγει όμως τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, διότι οι δικαιούχοι αυτών εξακολουθούν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές λόγω απασχολήσεως».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι η νομοθετική διάταξη που επέβαλε την περικοπή των επικουρικών συνδικαλιστικών συντάξεων απέβλεψε «σε σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται πρωτίστως στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και δευτερευόντως στην εξοικονόμηση πόρων». Την σύνταξη ελάμβαναν οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς πρωτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων συνδικαλιστών οργανώσεων καθώς και τα μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ξεκίνησε να καταβάλλεται το 1937 με τον αναγκαστικό νόμο 971/1937 και με απόφαση του υπουργού Εργασίας του 1951. Το 1999 επήλθε συγχώνευση Ταμείων και μετά την εφαρμογή του νόμου 2676/1999 τα συνδικαλιστικά στελέχη ελάμβαναν μόνο την επίμαχη επικουρική σύνταξη, η οποία κατ' ανώτατο όριο έφθανε τα 500 – 600 ευρώ. Όμως, την 1η Ιανουαρίου 2013 με απόφαση του υπουργού Εργασίας καταργήθηκε η παροχή της επίμαχης επικουρικής σύνταξης κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-16.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.