Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Σε τρεις δόσεις η πληρωμή του φόρου εισοδήματος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα έπρεπε να είχε αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Φεβρουαρίου, όμως ακόμη και μέχρι χθες κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί.

Από την ερχόμενη εβδομάδα περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά, στο Taxisnet, τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015. Η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, όμως θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαΐου.

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλουν φέτος υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2015 το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το προηγούμενο έτος απέκτησαν κάποιο εισόδημα.

Παρά τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιμεριστεί σε πολλές μηνιαίες δόσεις η καταβολή του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση, τελικά και φέτος, αυτή θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Η καταβολή των δόσεων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Μάιο οπότε προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Δεν αποκλείουν πάντως στο υπουργείο και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια καλύτερη ρύθμιση για τους φορολογούμενους αν, στο επόμενο διάστημα και μέχρι την έναρξη της διαδικασίας καταβολής του φόρου, αυτή συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Σημειώνεται ότι και φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν στις φορολογικές δηλώσεις συμπληρωμένα τα στοιχεία με τα εισοδήματά τους, αφού οι επιχειρήσεις και οι φορείς του δημοσίου υποχρεούνται να τα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.