Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

ΕΣΑμεΑ: Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας: Θα φέρει θετική αλλαγή;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 03.02.2016


Αρ. Πρωτ.: 139

Μια πρώτη απάντηση στην Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία - EDF (πρωτότυπο δελτίο Τύπου http://is.gd/39CjK1)

Για περισσότερα από τρία χρόνια, το EDF και τα μέλη του διεξήγαγαν μεγάλο αγώνα για να έρθει η νομοθετική πρόταση για την προσβασιμότητα των προϊόντων και υπηρεσιών στην ΕΕ. Στις 2 Δεκεμβρίου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τελικά την πρότασή της για το πολυαναμενόμενο αυτό νομοθέτημα, η οποία χαιρετήθηκε από το EDF. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πράγματι καινοτόμα καθώς στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησε τις συστάσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη Σύμβαση των Ατόμων με Αναπηρία προς την ΕΕ να υιοθετήσει αμέσως την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας. Μετά από ευρεία διαβούλευση με τις οργανώσεις μέλη της σε όλη την Ευρώπη, το EDF παρουσιάζει μια πρώτη απάντηση στη Πράξη.

Γιατί η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας είναι σημαντική;

Μέχρι τώρα, τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν συγκεκριμένους νόμους και κανόνες προσβασιμότητας, αλλά δεν υπήρχε εναρμονισμένη νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την προσβασιμότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών στην εσωτερική αγορά. Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας θα εναρμονίσει αυτούς τους νόμους και τους κανόνες της προσβασιμότητας, έτσι ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα και να είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία και σε άλλα άτομα με λειτουργικούς περιορισμούς. Την ίδια στιγμή, ο νόμος θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ, επιτρέποντάς τους ισότιμη πρόσβαση σε κύρια προϊόντα και υπηρεσίες, σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Μέσω της Εκστρατείας του για την Ελεύθερη ΔΙΑκίνηση (Freedom of Movement), το EDF έχει υποστηρίξει τη χρησιμότητα ενός Ευρωπαϊκού νόμου για την προσβασιμότητα, καθώς τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

• Η χρήση ενός ΑΤΜ μπορεί να είναι δύσκολη ή και αδύνατη για τους τυφλούς εάν δεν υπάρχουν φωνητικές επιλογές, ή για τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου, αν δεν μπορούν να το φτάσουν.

• Οι αγορές μέσω διαδικτύου είναι μια δραστηριότητα που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τους καταναλωτές, αλλά τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην πρόσβαση και στη χρήση ιστοσελίδων με συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

• Τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αγοράσουν προσβάσιμα προϊόντα, όπως ένα smartphone ή μία συσκευή τηλεόρασης, αλλά συχνά είναι πιο ακριβά από τα άλλα προϊόντα και υπάρχουν λιγότερες επιλογές.

Μια φιλόδοξη και ισχυρή ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προσβασιμότητα, όπως η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, θα μπορούσε να αλλάξει τα παραπάνω. Το EDF και τα μέλη του σε όλη την Ευρώπη εξέτασαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας και παρουσιάζουν την αρχική τους απάντηση, υπογραμμίζοντας τους τομείς όπου το κείμενο χρήζει βελτίωσης.

Διεύρυνση του πεδίου της Πράξης

Ο νόμος θα πρέπει να συμπεριλάβει περισσότερους τομείς, καθώς υπάρχουν πολλά προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν παραλειφθεί. Το προτεινόμενο κείμενο καλύπτει τομείς όπως τα προγράμματα και τα λειτουργικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα ΑΤΜ, τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, οι check-in μηχανές, τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones, τα tablet, οι τηλεοράσεις, οι online αγορές, οι τραπεζικές υπηρεσίες, τα e-βιβλία και οι ιστοσελίδες των μεταφορικών εταιρειών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό : ένα ΑΤΜ, για παράδειγμα, δεν είναι προσβάσιμο, εάν τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν πρόσβαση στο κτίριο στο οποίο είναι, καθώς και αν το ίδιο το κτίριο δεν είναι προσβάσιμο. Το ίδιο ισχύει και για ένα τερματικό σταθμό λεωφορείων, όπου η μηχανή εισιτηρίων μπορεί να είναι προσβάσιμη, αλλά όχι το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το μηχάνημα!

Εξαιρέσεις

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει εξαιρέσεις, εάν μια εταιρεία ισχυριστεί ότι είναι υπερβολικά περίπλοκο ή υπερβολικά ακριβό να κάνει το προϊόν ή την υπηρεσία της προσβάσιμα. Οι εταιρείες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να αποφύγουν να κάνουν προσβάσιμα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Το EDF καλεί την ΕΕ να ορίσει με σαφήνεια τους κανόνες και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις και να μην επιτρέψει παρεκκλίσεις εάν δεν υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για αυτό.

Τι έπεται

Μετά τη δημοσίευση της πρότασης της Πράξης, υπήρξε μια περίοδος διαβούλευσης στην οποία το EDF και τα μέλη του υπέβαλαν τις απαντήσεις τους. Ως επόμενο βήμα η πρόταση θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτρόπου Thyssen να θεσπίσει τη νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα. Διαπιστώσαμε από την εμπειρία στις Η.Π.Α. ότι νομοθεσία η οποία περιλαμβάνει μια ισχυρή εφαρμογή και ένα μηχανισμό επιτήρησης είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο ώστε να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα και υπηρεσίες θα γίνουν προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία. Καλούμε τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ενισχύσουν την Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας αναθεωρώντας το κείμενο, συμπεριλαμβάνοντας ισχυρότερες υποχρεωτικές διατάξεις, με σκοπό την αντιμετώπιση της προσβασιμότητας με ολιστικό τρόπο και προωθώντας την ως παράγοντα αλλαγής στην εσωτερική αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.