Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Άνοιξε η εφαρμογή του Taxis για τις διορθώσεις στο Ε9

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά τθα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ.

Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία των ακινήτων τους που αποτυπώνονται στο έντυπο Ε9 του 2015 και να μειώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων άνοιξε την ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 έτους 2015 έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις. Οι αλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά την οριστικοποίησή τους θα ακολουθήσει νέα εκκαθάριση στον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Σημειώνεται ότι οι διορθώσεις αφορούν μόνο τα στοιχεία του εντύπου Ε9 και όχι το έντυπο Ε2, με βάση το οποίο υπολογίζεται η έκπτωση 20% για όσους είχαν το 2014 «κενό» και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο. Για να γίνει διόρθωση στο Ε2 θα εκδοθεί νέα απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 είχαν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεν είδαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ την έκπτωση 20%.

Αυτό έγινε, όπως επισημαίνουν, διότι ενώ συμπλήρωσαν σωστά τη λέξη «κενό» στην αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων (έντυπο Ε2), δεν επέλεξαν στο ηλεκτρονικό έντυπο την προσυμπληρωμένη ένδειξη «κενό» αλλά την ένδειξη «μίσθωση», με αποτέλεσμα το σύστημα να μην αναγνωρίζει ότι το ακίνητο ήταν «κενό» και να χορηγήσει στον φορολογούμενο την έκπτωση. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί οι φορολογούμενοι να κάνουν τη διόρθωση στο Ε2 ή αν θα γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

-------------

Ανοίγει τη Δευτέρα στο TAXIS η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις Ε9

Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης θα ακολουθήσει η εκκαθάριση Εν.Φ.Ι.Α. του 2015.

Από τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2015 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που επιθυμούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή Δηλώσεων Ε9 και να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές.

Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης θα ακολουθήσει η εκκαθάριση Εν.Φ.Ι.Α. του 2015 και η έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού. Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι υπάρχει πρόβλεψη για νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί το πρόστιμο των 100 Ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης Ε9.

Επίσης, τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε σε όλες τις Δ.Ο.Υ. η πρώτη μαζική διενέργεια συμψηφισμού με ανοιχτές αρρύθμιστες οφειλές, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα, τόσο των φορολογουμένων όσο και των φορολογικών υπηρεσιών. Ειδικότερα, συμψηφίστηκαν 268.980 εισπράξεις επιπλέον των αναλογούντων ποσών που αφορούν σε 210.297 Α.Φ.Μ. και συμψηφιζόμενο ποσό 10.368.757 ευρώ.

Οι πολίτες τους οποίους αφορά η εν λόγω διαδικασία θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα από τη Γ.Γ.Δ.Ε., ώστε μέσω της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet να ενημερωθούν για το νέο και μειωμένο ποσό της οφειλής τους.

Η Γ.Γ.Δ.Ε, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση. αναμένεται να προχωρήσει σε περισσότερες περιπτώσεις συμψηφισμών με κεντρική επεξεργασία (όπως περισσότερες οφειλές κ.α.) με διαρκή στόχο την εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων αλλά κυρίως την εξυπηρέτηση του πολίτη.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.