Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Έρευνα για το φόνο Αφροαμερικανού εφήβου από αστυνομικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο 17χρονος Λάκουαν Μακντόναλντ έπεσε νεκρός από 16 σφαίρες.

Η Λορέτα Λιντς, η αμερικανίδα υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη εκτεταμένης έρευνας σε βάρος της αστυνομίας του Σικάγο, μετά το ηχηρό σκάνδαλο που προκάλεσε ο χειρισμός εκ μέρους της της υπόθεσης του θανάτου ενός μαύρου εφήβου, ο οποίος σκοτώθηκε με 16 σφαίρες από έναν λευκό αστυνομικό.

Έρευνα για το φόνο Αφροαμερικανού εφήβου από αστυνομικό

Στη διάρκεια των ερευνών αυτών «θα εξετασθούν ιδιαίτερα τα ζητήματα που συνδέονται με την προσφυγή στην αστυνομική βία, την προσφυγή σε θανατηφόρα βία, τις φυλετικές διακρίσεις, τους μηχανισμούς κατανομής ευθυνών, μεταξύ των οποίων και τα πειθαρχικά μέτρα», δήλωσε στην Ουάσινγκτον η υπουργός Δικαιοσύνης.

«Στόχος μας σ' αυτή την έρευνα ... δεν είναι να επικεντρώσουμε σε πρόσωπα, αλλά να βελτιώσουμε συστήματα», εξήγησε η Λιντς.

Η ίδια πρόσθεσε πως οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα ερευνήσουν «συνταγματικές παραβιάσεις».

«Αυτό που εξετάζουμε είναι να διαπιστώσουμε αν η αστυνομική υπηρεσία εμπλέκεται συστηματικά σε συνταγματικές παραβιάσεις στην αστυνόμευση», δήλωσε η Λιντς.

Η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της ομοσπονδιακής έρευνας γίνεται έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες έντονης πολεμικής που άρχισε με τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει τον Τζέισον Βαν Ντάικ, έναν λευκό αστυνομικό, να ανοίγει εν ψυχρώ πυρ τον Οκτώβριο του 2014 εναντίον του 17χρονου Λάκουαν Μακντόναλντ, που περπατούσε στη μέση ενός δρόμου.

Το σοκ που προκάλεσε η υπόθεση επέφερε την παύση του αρχηγού της αστυνομίας του Σικάγο, με φόντο διαδηλώσεις και φυλετικές εντάσεις στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

Τώρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο ίδιος ο δήμαρχος, ο Ραμ Ιμάνιουελ, ο οποίος κατηγορείται ότι επεδίωξε να αποσιωπήσει το σκάνδαλο καθυστερώντας να δημοσιοποιήσει το σοκαριστικό βίντεο.

Τους 18 τελευταίους μήνες, αστυνομικές βιαιότητες που στοίχισαν τη ζωή σε μαύρους πυροδότησαν διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, ακόμη και ταραχές όπως στο Φέργκιουσον ή τη Βαλτιμόρη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.