Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Κολαστήριο Κορυδαλού: Απαιτείται μια λύση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκτακτα εξιτήρια σε ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας στο «κολαστήριο».


Στην καταγγελία ότι δόθηκαν έκτακτα εξιτήρια σε ασθενείς που έχρησαν νοσηλείας στο «κολαστήριο» του Κορυδαλλού, καταγγέλλουν μέσω twitter οι κρατούμενοι.

«Έκτακτα εξιτήρια σε ασθενείς που έχρηζαν νοσηλείας μετά την δημοσιότητα του θέματος για να μειωθεί ο αριθμός των ασθενών», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον λογαριασμό τους στο twitter οι κρατούμενοι στο «κολαστήριο».



-------------

Ο Παρασκευόπουλος για το Κολαστήριο: Το νοσοκομείο ενισχύεται με γιατρούς και προσωπικό


Για τις συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού μίλησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος σημειώνοντας ότι «από την πρώτη θητεία μας στο υπουργείο, το Φεβρουάριο, επισημάναμε ότι η κατάσταση είναι άσχημη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού».

Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι προωθήθηκε νόμος για να μπορούν να απολύονται κρατούμενοι για λόγους υγείας. «Ένα μέρος των νοσηλευόμενων κρατουμένων απολύθηκαν και η κατάσταση βελτιώθηκε. Από 170 που ήταν αρχικά, σήμερα είναι περίπου 134», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Η προσπάθειά μας είναι, όσο είναι δυνατόν, το νοσηλευτικό σύστημα στον Κορυδαλλό να αξιοποιείται μόνο για παροχή Πρώτων Βοηθειών και το κύριο βάρος της περίθαλψης να το έχει το ΕΣΥ».

«Για το ψυχιατρείο του Κορυδαλλού έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και το Αττικόν, ώστε ένα μέρος των κρατουμένων να μεταφέρεται για νοσηλεία στο Αττικόν», ανέφερε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Η χώρα μας επιτηρείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή κατά των βασανιστηρίων -ζητήσαμε τεχνική στήριξη για την αναβάθμιση των συνθηκών στις φυλακές. Έχει ήδη δρομολογηθεί. Το νοσοκομείο ενισχύεται με γιατρούς και προσωπικό. Γρήγορα θα έχουμε όλο το προσωπικό που χρειάζεται», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για το κτίριο του νοσοκομείου, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε: «Οι συνθήκες ήταν κακές το Φεβρουάριο. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη».

«Για τους οροθετικούς κρατούμενους λειτουργεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και συμπλήρωσε: «Για τους εξαρτημένους προστέθηκε μία νέα δομή απεξάρτησης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει όλα να γίνουν γρήγορα».

-------------

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης για το "κολαστήριο"

"Τα δύο Υπουργεία δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ’ όλες δηλαδή τις φυλακές" επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για το θέμα από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας.

"Σχετικά με τα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο Υπουργεία" επισημαίνεται.

Ανφέρεται επίσης οτι "το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη."

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

"Με την ανάληψη των καθηκόντων της (πρώτης) κυβέρνησης, επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχει η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων. Καταγράφηκαν οι ανάγκες, προκειμένου να προωθηθούν οι λύσεις. Η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό. Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο.

Η κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου. Ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%). Σήμερα στο Νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168) ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Τα δύο Υπουργεία δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ’ όλες δηλ. τις φυλακές. Θα ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Παράλληλα, αναπτύχθηκε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.

Σχετικά με τα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο Υπουργεία. Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.

Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη."

-------------

Στο «κολαστήριο» των φυλακών Κορυδαλλού οι αρμόδιοι υπουργοί

«Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες διαβίωσης».

Στην παραδοχή ότι «η κατάσταση ήταν δύσκολη, με ανεπάρκειες στις υποδομές και το προσωπικό» προχώρησαν με κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας αναφερόμενα στις συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού.

«Καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες να βελτιωθούν οι υποδομές και οι συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση όπου υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Υγείας, επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, «σηματοδοτώντας έτσι τη μεγάλη σημασία που έχει η υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων».

Πενήντα κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν

Τα αρμόδια υπουργεία υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση νομοθέτησε άμεσα (ν. 4322/2015), δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης των κρατουμένων με σοβαρές αναπηρίες, μετά όμως από πιστοποίηση επίσημου φορέα (ΚΕΠΑ) και κρίση δικαστικού οργάνου», επισημαίνοντας πως «ήδη 50 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, λόγω της αναπηρίας τους (44 με 67% και 6 με 80%). Σήμερα στο Νοσοκομείο κρατουμένων παραμένουν 134 άτομα (παλιότερα ακόμα και 168) ενώ σε ξεχωριστό παράρτημα παραμένουν 47 οροθετικοί κρατούμενοι, όπου πριν λίγες μέρες άρχισε να λειτουργεί Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας».

Ολοκληρωμένο σχέδιο

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δρομολογούν, από κοινού, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των κρατουμένων, σ’ όλες δηλαδή τις φυλακές.

Θα ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία, τα Ειδικά Κέντρα Υγείας και η σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Παράλληλα, αναπτύχθηκε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης (Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων / CPT) για την μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρίας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων.

Συνολική αναμόρφωση

Σχετικά με τα δύο «νοσοκομεία» του Κορυδαλλού, όπως αναφέρουν , διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται συνολική αναμόρφωση, υποδομών, προσανατολισμού και λειτουργίας. Συστήθηκε σχετική επιτροπή που ήδη παρέδωσε πόρισμα για το Ψυχιατρείο Κρατουμένων, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε από τα δύο υπουργεία. Οι διοικητικές λειτουργίες του Ψυχιατρείου θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το θεραπευτικό έργο θα μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα της ψυχιατροδικαστικής κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν.

Παράλληλα, το Νοσοκομείο Κρατουμένων ήδη ενισχύεται με γιατρούς και άλλο επιστημονικό προσωπικό. Άμεσα, όμως εξετάζεται ο μετασχηματισμός του, ώστε να καλύπτει τους κρατουμένους με ανάγκες άμεσης περίθαλψης ή αυξημένης φροντίδας. Μέχρι τότε, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων, με παροχή φαρμάκων και νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, είναι εξασφαλισμένη.

Σημειώνεται πως το βράδυ της Δευτέρας οι ασθενείς κλιμάκωσαν τις αντίδρασεις τους στις συνθήκες κράτησης και νοσηλείας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, καθώς μετά από 23 ημέρες αποχής από την φαρμακευτική αγωγή, ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας.


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.