Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Μια ιδιαίτερα βόλτα στις εντυπωσιακές Δρακόλιμνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι λίμνες των «δράκων» της Ελλάδας.

Μοναδικό φυσικό τοπίο, σπάνια χλωρίδα και πανίδα στα βουνά της Ηπείρου. Ο λόγος για της Δρακόλιμνες στην Γκαμήλα και το Σμόλικα που «πιάνει» το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων, δύο από τις πιο όμορφες στην Ελλάδα.

Η Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, που αποτελεί την ψηλότερη κορυφή της Τύμφης, βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων βορειοανατολικά της κορυφής της Αστράκας και νότια της μονής Στομίου. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ορειβατών και των αθλητών του ορειβατικού μαραθωνίου λόγω της σπάνιας και της ιδιαίτερης μορφολογίας.



Γιατί όμως λέγεται δρακόλιμνη; Στα νερά αυτής της λίμνης όπως και σε λίγες ακόμη της Ελλάδας ζουν οι γνωστοί αλπικοί Τρίτωνες. Είναι τα μικρά αμφίβια μεγέθους περίπου 10 εκατοστών που μοιάζουν με δράκους και δεν συναντώνται συχνά. Έχουν καστανόμαυρη ράχη και είναι από τα προστατευόμενα είδη άγριας ζωής στην Ελλάδα. Εκτιμάται μάλιστα πως προέρχονται από την εποχή των Δεινοσαύρων.




Η συγκεκριμένη εντυπωσιακή δρακόλιμνη απέχει μία ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο της Αστράκας και περίπου 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε μια μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση για να κάνετε τη διαδρομή. Το τοπίο και οι εικόνες θα σας ανταμείψουν σίγουρα και θα θέλετε να επιστρέψετε ξανά στην περιοχή.

Η δεύτερη Δρακόλιμνη, αυτή στην κορυφή του Σμόλικα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.150 μέτρων στο δεύτερο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας. Αλπικοί τρίτωνες συναντώνται και σε αυτή τη Δρακόλιμνη σε ένα όμορφο και γαλήνιο τοπίο. Το θλιβερό βέβαια είναι ότι κατά καιρούς βρίσκονται νεκρά αμφίβια, συμβάν το οποίο δεν έχει αναφερθεί σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης με υποαλπικές λίμνες.



Έχει επίσης εκπληκτική θέα, ιδιαίτερα αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα. Κοντά βρίσκονται επίσης δύο καταφύγια για τους λάτρεις της ορειβασίας, ένα ξύλινο και ένα πετρόχτιστο. Ο Σμόλικας προσεγγίζεται από πολλές πλευρές της περιοχής με όμορφες διαδρομές κυρίως από το Παλαιοσέλι, τους Πάδες και την Αγία Παρασκευή.

Ο αλπικός τρίτωνας συγκαταλέγεται στις απειλούμενες με εξαφάνιση μορφές ζώων και γι' αυτό προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία αυστηρά.
Πού θα μείνετε;

Κάνοντας μια εκδρομή στις δρακόλιμνες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο το Πάπιγκο που είναι και το πιο κοντινό στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας ή τα κοντινά χωριά της Κόνιτσας για τη Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Θα χρειαστείτε απλό ορειβατικό εξοπλισμό και οπωσδήποτε φωτογραφική μηχανή!






Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.