Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Πώς να ηρεμήσεις από το στρες σε 10-20 λεπτά!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσετε για την προσωπική σας ανάπτυξη γράφοντας σε ένα ημερολόγιο. Σας φαίνεται λίγο ‘ρετρό’; Θα μου πείτε ‘ποιος έχει χρόνο; Και όμως, τα οφέλη που αποκομίζει κανείς όταν κρατάει ημερολόγιο έχουν αποδειχθεί επιστημονικώς. Το ημερολόγιο αποτελεί αποτελεσματικό εργαλείο για την προσωπική μας ανάπτυξη αλλά και τη διαχείριση του άγχους και του στρες. Να πώς θα ξεκινήστε.

Αγοράστε ένα Ημερολόγιο. Αυτό φαίνεται να είναι το προφανές πρώτο βήμα. Εντούτοις, το είδος του ημερολογίου που θα αγοράσετε είναι πολύ σημαντικό. Μπορείτε να επιλέξετε από ένα ωραίο τετράδιο ή σημειωματάριο με κενές σελίδες, ένα πιο λειτουργικό σημειωματάριο, μέχρι τον υπολογιστή σας. Αν επιλέξετε κάτι σε τετράδιο/σημειωματάριο μπορείτε να διαλέξετε ένα με λευκές σελίδες ή ένα με γραμμές, με ένα εξώφυλλο που σας εμπνέει και μαζί προμηθευτείτε μια ποικιλία στυλό. Χρησιμοποιείστε το σημειωματάριο για να αναπτύξετε τη δημιουργικότητά σας ή ξεκινήστε με πιο λειτουργικούς τρόπους. Εξαρτάται από εσάς και τα γούστα σας.


Εξοικονομήστε Χρόνο. Μία από τις πιο δύσκολες πτυχές δεν είναι η καταγραφή καθαυτή, αλλά το να βρείτε χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζετε το μυαλό σας από όλα κάθε μέρα για 10-20 λεπτά για να γράψετε. Πολλοί προτιμάνε να γράφουνε το πρωί σαν ένα τρόπο να ξεκινούν την ημέρα τους ή πριν κοιμηθούν ως ένα τρόπο να συλλογιστούν τα γεγονότα της ημέρας. Ωστόσο, αν υπάρχει κάποια άλλη στιγμή της ημέρας που σας εξυπηρετεί περισσότερο, επιλέξτε αυτή.


Ξεκινήστε να Γράφετε. Μη σκέφτεστε τι να πείτε, απλά ξεκινήστε να γράφετε, και οι λέξεις θα σας έρθουν. Αν πραγματικά χρειάζεστε βοήθεια για να ξεκινήσετε, ορίστε μερικά θέματα για να αρχίσετε τη διαδικασία:
· Τα όνειρά σας
· Πιθανώς ο λόγος ύπαρξής σας στη ζωή
· Οι μνήμες της παιδικής σας ηλικίας και τα συναισθήματα που την περιβάλλουν
· Που θα θέλατε να βρίσκεστε σε δύο χρόνια
· Οι καλύτερες και οι χειρότερες ημέρες της ζωής σας
· Αν είχατε τρεις ευχές…
· Τι ήταν σημαντικό για εσάς πριν τρία χρόνια, και τι είναι σημαντικό για εσάς σήμερα
· Για τι είστε ευγνώμων

Γράψτε Σχετικά με Σκέψεις και Συναισθήματα. Καθώς γράφετε, μη συσσωρεύετε απλά αρνητικά συναισθήματα ή κάνετε ένα κατάλογο με γεγονότα. Γράψτε σχετικά με τα συναισθήματά σας, αλλά και τις σκέψεις σας που περιβάλλουν συναισθηματικά γεγονότα. Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότερα οφέλη από την τήρηση ενός ημερολογίου, όταν οι συμμετέχοντες γράφουν για συναισθηματικά θέματα, μέσα από ένα νοητικό και συναισθηματικό πλαίσιο και δεν κάνουν απλώς λίστες. Ξαναζήστε τα γεγονότα με συναισθηματικό τρόπο και προσπαθήστε να βρείτε λύσεις. Προσπαθήστε να βρείτε το νόημα αυτών που σας συμβαίνουν ή των συναισθημάτων σας. Χρησιμοποιώντας και τις δύο πτυχές του εαυτού σας θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε το γεγονός και να βρείτε λύσεις σε προβλήματα.

Κρατήστε το Ημερολόγιο Μόνο για Ιδιωτική Χρήση. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί κάποιος άλλος να το διαβάσει, είναι πολύ πιθανό να αυτολογοκρίνεστε, και δε θα λάβετε τα ίδια οφέλη από το γράψιμο. Για να αποφύγετε την ανησυχία και να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, μπορείτε είτε να πάρετε ένα ημερολόγιο που να κλειδώνει, είτε να το φυλάτε σε ένα κλειδωμένο και καλά κρυμμένο μέρος. Αν χρησιμοποιείτε υπολογιστή, μπορείτε να προστατέψτε το ημερολόγιό σας χρησιμοποιώντας κάποιο κωδικό, έτσι ώστε να νιώθετε ασφαλής όταν γράφετε.

Πρακτικές Συμβουλές:

· Προσπαθήστε να γράφετε κάθε μέρα.
· Το ιδανικό είναι να γράφετε το λιγότερο για 20 λεπτά, αλλά αν έχετε μόνο 5, γράψτε μόνο 5 λεπτά.
· Αν τύχει 2-3 μέρες να μη γράψετε, απλά συνεχίσετε να γράφετε όποτε μπορείτε.
· Μην σας απασχολεί η τάξη ή ακόμα και η γραμματική. Το να αποτυπώνετε απλά τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας στο χαρτί είναι πιο σημαντικό από την τελειότητα.
· Προσπαθήστε να μην αυτολογοκρίνεστε. Αφήστε κατά μέρος τα ‘πρέπει’, και απλά γράψτε ό,τι σας έρθει στο μυαλό.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, ένα ημερολόγιο συμπτώσεων, ή ένα ημερολόγιο που θα θέτετε στόχους. Τι χρειάζεστε: Ένα ημερολόγιο και ένα στυλό ή έναν υπολογιστή. Μερικά λεπτά ήρεμης ιδιωτικής ζωής κάθε μέρα. Αυτό είναι! Καλό γράψιμο!


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.