Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία, με νεκρό, αγνοούμενο και τραυματία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αγωνία για την αγνοούμενη από την κακοκαιρία

Ένας νεκρός ο τραγικός απολογισμός της χθεσινής μέρας.

Έναν νεκρό, μία τραυματία και μία αγνοούμενη αφήνει πίσω της η πρώτη μέρα που χτύπησε το νέο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο συνεχίζει και σήμερα, Παρασκευή, να σαρώνει τη χώρα. Πνίγηκαν και πάλι περιοχές της δυτικής Αττικής, κυρίως στο Καματερό και το Μενίδι, ενώ πλημμύρες σημειώθηκαν σε Ηλεία και Αχαΐα.

Στο Καματερό η αστυνομία και η πυροσβεστική ειδοποιήθηκαν για την εξαφάνιση μίας γυναίκας και κινητοποιήθηκαν. Το αυτοκίνητό της βρέθηκε στο ρέμα της Πικροδάφνης, όμως η ίδια δεν ήταν μέσα και η τύχη της αγνοείται.

Στην Ελευσίνα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από Ι.Χ. αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ωκεανίδου και Δημοκρίτου, λόγω πλημμύρας στους δρόμους της περιοχής.

Στους περισσότερους δρόμους της Αττικής επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ βασικοί οδικοί άξονες, όπως η Χαμοστέρνας και η Φορμίωνος πλημμύρισαν, ενώ στη Δεκελείας στο δήμο Αχαρνών και στο Φάληρο παρενέβη η Πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς από αυτοκίνητα.

Στην οδό Αριστοτέλους στο Μενίδι, ανασύρθηκε από περαστικούς χωρίς τις αισθήσεις του από Ι.Χ. ένας άνδρας 41 χρονών. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Αγία Όλγα της Νέας Ιωνίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Από το ίδιο Ι.Χ. απεγκλωβίστηκε και η μητέρα του, 71 ετών, η οποία διακομίστηκε στο «Γ. Γεννηματάς».

Στην Πετρούπολη λαχτάρησε μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία πήγε να παραλάβει τον εγγονό της από το σχολείο. Παρασύρθηκε από τα νερά και χρειάστηκε η επέμβαση των περαστικών για να την απεγκλωβίσουν, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί.

Στο Χαϊδάρι επίσης αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και κινδύνευσαν οδηγοί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, 140 συνεργεία με 560 πυροσβέστες επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αντιμετώπιση όλων των περιστατικών.











Μεγάλα προβλήματα άφησε πίσω της η πρωινή καταιγίδα και στην Ηλεία. Από την έντονη βροχή έχουν πλημμυρίσει υπόγεια και χωράφια στη Βάρδα Ηλείας, ενώ έχουν παρασυρθεί και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Εκτεταμένα προβλήματα προκλήθηκαν και σε πολλές περιοχές του δήμου δυτικής Αχαΐας.

«Ο δήμος μας βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι καταιγίδες» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας, Χρήστος Νικολάου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές Σαγέικα, Λιμνοχώρι, Καλαμάκι και Λακκόπετρα, λόγω των πλημμυρών από την υπερχείλιση χειμάρρων, αλλά δεν έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές.

Επίσης, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές και στις αγροτικής καλλιέργειες.

----------

Εικόνες βιβλικής καταστροφής από την κακοκαιρία σε Αθήνα και Ηλεία

Ένας νεκρός και τεράστιες ζημιές μέχρι στιγμής ο απολογισμός – Ολονύχτια μάχη της πυροσβεστικής.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της Αθήνας αλλά και την Ηλεία όπου για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της Πέμπτης βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η οποία μέχρι και αυτή την ώρα έχει αφήσει πίσω της έναν νεκρό και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ενδεικτικό του τι επικράτησε είναι πως μόνο στην Αττική η πυροσβεστική μέχρι και αργά το απόγευμα της Πέμπτης είχε δεχθεί 835 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και παροχές βοήθειας σε πολίτες που βρέθηκαν περικυκλωμένοι από ορμητικά ποτάμια που δημιουργούνταν σε χρόνο μηδέν. Όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική όλη τη διάρκεια της νύχτας (όπου τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχισθούν με την ίδια ένταση) θα βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» 140 συνεργεία με 560 πυροσβέστες.

Σε ότι αφορά την Αθήνα οι περιοχές που αντιμετώπισαν τα σοβαρότερα προβλήματα ήταν τα βόρεια προάστια, στο Καματερό, το Ζεφύρι, το Μενίδι τον δήμο Αχαρνών και τα Άνω Λιόσια. Στα ρέματα κατέπεσαν πρανή και δένδρα, τα οποία απομακρύνουν συνεχώς τα συνεργεία προκειμένου να μην εμποδίζεται η απορροή της παροχής του νερού. Επίσης στην Σαλαμίνα στάλθηκαν μηχανήματα απάντλησης των υδάτων και σκαπτικά μηχανήματα για την απομάκρυνση του όγκου των φερτών από το βουνό. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δέντρα προξένησαν ζημιές σε αυτοκίνητα και δρόμους. Ακόμη και ανεμοστρόβιλος έπληξε νωρίς το πρωί τα βόρεια προάστια και πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα. Ηλικιωμένη και μαθητής παρασύρθηκαν από τα νερά στην Πετρούπολη, ενώ πυροσβέστης κινδύνεψε σοβαρά όταν εγκλωβίστηκε σε λασπώδη χείμαρρο που τον παρέσυρε στο Μενίδι.













Στην Ηλεία οι κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με ορμητικά ποτάμια που δημιουργήθηκαν στους δρόμους της πόλης εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης. Σύμφωνα, μάλιστα, με το ilialive.gr η κακοκαιρία που έπληξε την Δυτική Αχαΐα και τη βόρεια Ηλεία, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές. Είναι χαρακτηριστική η καταγραφή των τελευταίων ορών από το μετεωρολογικό σταθμό του Λάππα, που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή και στη Βουπρασία, όπου έως τώρα έχουμε φτάσει στα 170 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες ώρες. Στην Λαμπεία αντίστοιχα 120 χιλιοστά βροχής, στην Πηνεία τα 110 χιλιοστά βροχής.























----------

Το υπ. Υποδομών «δείχνει» η Περιφέρεια Αττικής για το ρέμα της Εσχατιάς

«Αρμοδιότητα του υπουργείου τα έργα διευθέτησης του ρέματος».

Ανακοίνωση για τις ενέργειες στις οποίες προέβη για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ενεργοποίησε όλο το μηχανισμό της Περιφέρειας, «έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή τις αρμόδιες διευθύνσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας και ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη της κατάστασης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκονται από την αρχή που εκδηλώθηκαν οι έντονες βροχοπτώσεις στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, συνεργεία επιβλέπουν όλα τα φρεάτια και τα ρέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, για άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, ενώ η συντήρηση και ο καθαρισμός τους έγιναν πρόσφατα.

Τι λέει η περιφέρεια για την πτώση του σπιτιού στο ρέμα της Εσχατιάς

Στο σημείο που σημειώθηκε το σοβαρό περιστατικό, με την πτώση του τριώροφου οικήματος στο ρέμα της Εσχατιάς, βρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Σπύρος Τζόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης, και ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και Υποδομών Κωνσταντίνος Φλώρος.

Αναφορικά με το ρέμα της Εσχατιάς η Περιφέρεια διευκρινίζει ότι η μελέτη για τα έργα διευθέτησης του ρέματος, ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με τη μελέτη του υπουργείου, στο συγκεκριμένο σημείο θα κατασκευασθεί κιβωτοειδής αγωγός εσωτερικών διαστάσεων 6,0μx4,0μ, ο οποίος θα διέρχεται σε απόσταση 6 μέτρων περίπου από την υπόψη οικοδομή. Ενδιάμεσα η κοίτη του ρέματος θα παραμένει ανοιχτή, προφανώς για να ενσωματωθεί σε μελλοντικά έργα ανάπλασης.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει την αρμοδιότητα της συντήρησης του ρέματος, που σημαίνει καθαρισμό του σε τακτά χρονικά διαστήματα και την προσωρινή και τοπικού χαρακτήρα προστασία των πρανών. Ήδη είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση έργου προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ για αποκατάσταση των πρανών σε διάφορα ρέματα της Αττικής.

Τέλος, η οριστική αντιμετώπιση του θέματος στο ρέμα της Εσχατιάς, θα λυθεί με την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων διευθέτησης από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Πληγές από την κακοκαιρία

Η αποχώρηση του πρωινού σφοδρού κύματος της κακοκαιρίας, άφησε αρκετές πληγές στην Αττική, κυρίως στις περιοχές του Δυτικού Τομέα και της Ανατολικής Αττικής: στο Καματερό, το Ζεφύρι, το Μενίδι τον δήμο Αχαρνών και τα Άνω Λιόσια. Στα ρέματα κατέπεσαν πρανή και δένδρα, τα οποία απομακρύνουν συνεχώς τα συνεργεία προκειμένου να μην εμποδίζεται η απορροή της παροχής του νερού. Επίσης στην Σαλαμίνα στάλθηκαν μηχανήματα απάντλησης των υδάτων και σκαπτικά μηχανήματα για την απομάκρυνση του όγκου των φερτών από το βουνό. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δέντρα προξένησαν ζημιές σε αυτοκίνητα και δρόμους. Ακόμη και ανεμοστρόβιλος έπληξε νωρίς τα βόρεια προάστια και πολλές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα. Ηλικιωμένη και μαθητής παρασύρθηκαν από τα νερά στην Πετρούπολη, ενώ πυροσβέστης κινδύνεψε σοβαρά όταν εγκλωβίστηκε σε λασπώδη χείμαρρο που τον παρέσυρε στο Μενίδι.

Οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί σε πλήρη δράση δεν πρόφταιναν να διασώζουν εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα, ενώ περισσότερες από 500 ήταν οι κλήσεις για επέμβαση της Π.Υ σε Ελευσίνα και Μενίδι.

Δυστυχώς στο Μενίδι, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο οδόστρωμα επί της Αριστοτέλους είχαν σαν συνέπεια την διακομιδή δύο ατόμων σε σοβαρή κατάσταση στα νοσοκομεία «Γεννηματά» και «Αγ. Όλγα», από το ΕΚΑΒ. Ο άνδρας ηλικίας περίπου 40 χρονών, είχε εγκλωβιστεί πιθανά με την μητέρα του στο αυτοκίνητό τους στο Μενίδι. Οι περαστικοί ακούγοντας τις φωνές της γυναίκας, τους ανέσυραν με αυτοθυσία για να τους παραλάβει το ΕΚΑΒ και να τους μεταφέρει στα παραπάνω νοσοκομεία, με τον άνδρα να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση.


----------



Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.