Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Αναταραχή στα ΜΜΕ - Σε απεργία οι εργαζόμενοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι προβλέπει η αλλαγή που έφερε ο Παππάς στο ν/σ για τα ΜΜΕ

Αφορά στην απασχόληση δημοσιογράφων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας.

Αλλαγή στη διάταξη για την αποκλειστική απασχόληση των δημοσιογράφων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αυτή, η παρ. 3 του άρθρου 55 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, θα μπορούν κατόπιν άδειας να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ιδιωτικού τομέα, εφόσον η παράλληλη απασχόλησή τους δεν σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Η άδεια χορηγείται στους δημοσιογράφους μόνιμους ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο.

Στους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΕ, η άδεια χορηγείται με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. και μπορεί να ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο».

«Η παρ. 11 του άρθρου 56 αντικαθίσταται ως εξής: «Δημοσιογράφοι οι οποίοι απασχολούνται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου και παράλληλα απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υποχρεούνται εντός τριών μηνών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως να επιλέξουν τον φορέα της απασχόλησής τους ή να υποβάλλουν αίτηση για την χορήγηση της προβλεπόμενης από την παρ. 3 άρθρο 55 του παρόντος, άδεια. Μετά την πάροδο των τριών μηνών και εντός μίας εβδομάδας όλοι οι απασχολούμενοι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. δημοσιογράφοι, με την εξαίρεση όσων κατέθεσαν αίτηση βάσει της παρ.3 του άρθρου 55, υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών υπεύθυνη δήλωση ότι δεν απασχολούνται σε έντυπο ή ηλεκτρονικό διαδικτυακό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, άλλως καταγγέλλεται αμέσως η σύμβασή τους χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης».

---------

Κατά της συγκέντρωσης των Μέσων Ενημέρωσης η ΕΣΗΕΑ

Παρέμβαση στη Βουλή για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Την πάγια διακηρυγμένη θέση της κατά της συγκέντρωσης των Μέσων Ενημέρωσης, είτε αυτό αφορά την επιχειρηματικότητα είτε αφορά την πολιτική εξουσία, επανέλαβε η ΕΣΗΕΑ με χθεσινή παρέμβασή της, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

«Με διαδικασίες φαστ τρακ που οδηγούν σε απολύσεις και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η κυβέρνηση, χωρίς εγγυήσεις για τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης, επιχειρεί να οριοθετήσει το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Η ΕΣΗΕΑ, που επιμένει στη θεσμοθέτηση κανόνων και διασφάλισης της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων, υπογραμμίζει ότι, το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, μπορεί να αποτελεί αφετηρία συζήτησης για την αντιμετώπιση της 25ετους εκκρεμότητας που υπάρχει αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κλάδου για υπεύθυνη ενημέρωση, με κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων.

Η ΕΣΗΕΑ, με τη σημερινή παρέμβασή της στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επανέλαβε την πάγια διακηρυγμένη θέση της κατά της συγκέντρωσης των Μέσων Ενημέρωσης, είτε αυτό αφορά την επιχειρηματικότητα είτε αφορά την πολιτική εξουσία.

Ιδιαίτερα επισημαίνεται ότι, τη στιγμή που ιδιοκτήτες των ΜΜΕ συνεχίζουν με απολύσεις, απλήρωτη και μαύρη εργασία και συνεχείς μειώσεις μισθών να "ξεφορτώνουν" εργαζομένους, το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν βάζει τέλος σε αυτή τη διαδικασία αλλά αντίθετα αφήνει περιθώριο και δημιουργεί προϋποθέσεις για νέο κύμα απολύσεων. Με μέτριους μάλιστα υπολογισμούς, αυτές μπορεί να υπερβούν τις 2000.

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόνοια για διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων με πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ απειλείται, αν δεν καταργείται, η αυτοτέλεια και η αυτονομία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΑ σήμερα στη Βουλή, ειδικά για τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα (ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓEΕ, Δημοτικοί Σταθμοί κλπ.) οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται με βάση το νομοσχέδιο ως δημόσιοι υπάλληλοι, γεγονός που μόνο την ενημέρωση με δημοσιογραφικές εγγυήσεις δεν υπηρετεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, σε συνεννόηση με τις άλλες Ενώσεις και την ΠΟΕΣΥ, δηλώνει ότι θα προασπίσει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων αλλά και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση και καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να απομακρύνει ακόμα και κάθε σκιά διαπλοκής που βαραίνει πρόσωπα και καταστάσεις στο μιντιακό τοπίο. Μόνο σε μία τέτοια προσπάθεια, η ΕΣΗΕΑ θα είναι σύμμαχος και αρωγός».

---------

ΠΟΕΣΥ: Να αποσυρθούν τα «αντιδημοσιογραφικά» άρθρα του ν/σ για τα ΜΜΕ

«Ο κλάδος θα αντιδράσει ενωμένος με κάθε τρόπο».

Την απάλειψη από το νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης, «των άρθρων που δεν διασφαλίζουν την ελευθερία και ανεξαρτησία της ενημέρωσης και το εργασιακό μέλλον των δημοσιογράφων» ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, στη συνεδρίαση επικράτησε «αγωνιστικό μαχητικό κλίμα για τα άμεσα προβλήματα του κλάδου», όπως το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα το υπερεπείγον θέμα της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η ΠΟΕΣΥ διαπιστώνει ότι συγκεκριμένες διατάξεις του που αφορούν τα κρατικά ΜΜΕ «μετατρέπουν τους δημοσιογράφους σε δημόσιους υπαλλήλους» και παράλληλα καταφέρεται ενάντια στη μετατροπή των δημοτικών καναλιών σε ανώνυμες εταιρείες, στην αναλογική - γεωγραφικά - απασχόληση και άλλες «αντιδημοσιογραφικές» διατάξεις του.

Η Ομοσπονδία εξάλλου, καταδικάζει τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία ακρόασης των κοινωνικών φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις παραπάνω επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου, «ο κλάδος θα αντιδράσει ενωμένος με κάθε τρόπο».

---------

Εικοσιτετράωρη απεργία σήμερα σε δημόσια ΜΜΕ και ιδιωτικά κανάλια

Η Ένωση Συντακτών καταγγέλλει ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο.

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου έως τις 6 π.μ. του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2015 κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ, μετά από συνεννόηση με την ΠΟΕΣΥ.

Η απεργία αφορά την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Πρακτορείο, στις ιστοσελίδες, στις ραδιοτηλεοπτικές καλύψεις και μεταδόσεις, στο ραδιόφωνο και στις εκδόσεις του), στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (στα γραφεία Τύπου υπουργείων, ΟΤΑ, Περιφερειών και στα γραφεία Τύπου Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό), στο Κανάλι της Βουλής, σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και σε όλα τα συνδεόμενα διαδικτυακά μέσα.

Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών υπογραμμίζει την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και τον πλουραλισμό. Επίσης, εκφράζει την αντίθεσή του στη μεθόδευση που αποσκοπεί να μετατρέψει τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους και καταγγέλλει, όπως και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο με το νέο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Αντιθέτως, υπάρχουν περιθώρια για νέες απολύσεις και αποδόμηση εργασιακών σχέσεων.


Πηγή: http://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.grhttp://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.