Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τουσκ: Αφελή τα επιχειρήματα των συντηρητικών για τη στέγαση των προσφύγων

«Πολιτικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της Ευρώπης ενάντια σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επέκρινε σήμερα τους ηγέτες των συντηρητικών ευρωπαϊκών κομμάτων, χαρακτηρίζοντας τα επιχειρήματα που διατυπώνονται στις διαφωνίες για τους τρόπους στέγασης των προσφύγων «αφελή», όσο η Ευρώπη αποτυγχάνει να σταματήσει τους πρόσφυγες να διαπερνούν τα σύνορα της.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ήταν ανάμεσα στους παρόντες της συνάντησης των ηγετών των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην Μαδρίτη, όπου ο Τουσκ επέκρινε τους συναδέρφους του συντηρητικούς για τους χειρισμούς στην μεταναστευτική κρίση.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε η αλληλεγγύη να ισοδυναμεί με την αφέλεια, το ανοιχτό μυαλό με την ανικανότητα, η ελευθερία με το χάος. Και με αυτό αναφέρομαι ασφαλώς στην κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα μας», δήλωσε ο Τουσκ στην 5λεπτη ομιλία του.

Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Τουσκ δήλωσε πως οι ηγέτες δεν πρέπει να «αποποιηθούν» του «πρωταρχικού του καθήκοντος» να προστατέψουν τα εδάφη τους. «Εάν θέλετε να βοηθήσετε άλλους, χρειάζεται να είστε σε θέση να μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας», τόνισε, επαινώντας τον οικοδεσπότη Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τις πολιτικές αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης στην Ισπανία.

Παράλληλα κάλεσε να δοθεί ένα τέλος σε «αυτή την εντελώς περιττή διαφωνία μεταξύ των υποστηρικτών της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και των υπέρμαχων της αλληλεγγύης και της ανοιχτοσύνης» και να βρεθεί ένα «λογικό υβρίδιο» των δύο.

«Ο πολιτικός μας στόχος θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της Ευρώπης ενάντια σε ακροδεξιούς εξτρεμιστές, και όχι να γίνουμε σαν και αυτούς», τόνισε.

--------

Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν θα στηρίξει τη Σλοβενία


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Σλοβενίας και θα τη στηρίξει σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσκεψη στη χώρα και συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, ενόψει και του Εκτάκτου Συμβουλίου Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων της ερχόμενης Κυριακής.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση της Σλοβενίας για την αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στο μεταναστευτικό για τη χρονική περίοδο 2014-2020 ανέρχεται σε 56 εκατομμύρια ευρώ αλλά θα υπάρξει και έκτακτη χρηματοδότηση εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες και συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μίρο Τσέραρ , τον υπουργό Εξωτερικών Καρλ Έριαβετς , την υπουργό Εσωτερικών Βέσνα Γκιόργκος Ζνίνταρ. Συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κατά την επίσκεψή του υπογράμμισε το πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, που διέπει την πολιτική της Σλοβενίας απέναντι στο μεταναστευτικό και τους κανόνες της ΕΕ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής Δυτικών Βαλκανίων της Κυριακής, δήλωσε ότι είναι ένα ακόμα δείγμα της δέσμευσης και της αποφασιστικότητας της Επιτροπής Γιούνκερ να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αυτή πρόκληση.

Εκτίμησε δε, ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα μπροστά για τη συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την επίτευξη κοινών στόχων και κοινής προσέγγισης των χωρών.

Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ, επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες έχουν την υποχρέωση να προστατεύσουν και να πλαισιώσουν αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο για εβδομάδες ή μήνες.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό μόνη της. Είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε να φέρνουμε αποτελέσματα μέσα από τη συνεργασία μας”, υπογράμμισε.

--------

Γιούνκερ: Η ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το μεταναστευτικό


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε σήμερα από τη Μαδρίτη, όπου διεξάγεται το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι είναι επείγουσα ανάγκη να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μεταναστευτική κρίση, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

"Η μεταναστευτική κρίση που ζούμε σήμερα δεν θα τελειώσει τα Χριστούγεννα, είναι μια κρίση που θα διαρκέσει", τόνισε ο Γιούνκερ ενώπιον των ηγετών των συντηρητικών ευρωπαϊκών κομμάτων.

Πολλοί από τους ηγέτες αυτούς θα συμμετάσχουν την Κυριακή στη μίνι σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό όπου θα δώσουν το παρόν οι πρωθυπουργοί της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της ΠΓΔΜ προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους.

"Χρειαζόμαστε επίσης στην Ευρώπη τις ηθικές αξίες που πολύ συχνά ξεχνάμε", επέμεινε ο Γιούνκερ. "Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας", πρόσθεσε ζητώντας για άλλη μια φορά από τις Βρυξέλλες να δείξουν αλληλεγγύη προς την Αφρική και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως είπε, δεν χρειάζονται "ποιήματα ή υποσχέσεις" αλλά δράση, υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες έχουν δεσμευτεί να παράσχουν βοήθεια ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά μέχρι σήμερα έχουν δοθεί μόνο 275 εκατομμύρια.

Λίγο νωρίτερα, ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε πάρει τον λόγο για να καταγγείλει ότι οι Ευρωπαίοι "έχασαν την ικανότητα να υπερασπίζονται τα σύνορά τους".

"Πρέπει να σταματήσουμε την άχρηστη συζήτηση μεταξύ εκείνων που θέλουν να υπερασπιστούν τα σύνορα (...) και τους υποστηρικτές της αλληλεγγύης και του ανοίγματος", είπε ο Τουσκ ενώπιον του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

"Οι απλοί πολίτες είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τους μετανάστες αλλά ταυτόχρονα αναμένουν από τους ηγέτες τους να εκπληρώσουν τα δημόσια καθήκοντά τους. Οι πολίτες θέλουν να αισθανθούν και πάλι ασφάλεια και μόνο τότε θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη", κατέληξε.

--------

5.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο


Οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν από προχθές την περιοχή δεν σταματούν το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων προς τη Λέσβο.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5.224 μετανάστες και πρόσφυγες στο Κέντρο καταγραφής της Μόριας οι πρώτοι και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι υπόλοιποι.

Μέχρι τα μεσάνυχτα χθες αναχώρησαν για τον Πειραιά και την Καβάλα 4.473 μετανάστες και πρόσφυγες. Σήμερα αυτοί που θα αναχωρήσουν με τα τακτικά αλλά και με έκτακτα δρομολόγια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 5.000, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο όπου παρόλη την κακοκαιρία χθες καταγράφηκαν 750 περίπου αφίξεις. Συνολικά στο νησί υπολογίζεται ότι σε στεγασμένους και δημόσιους υπαίθριους χώρους ζουν περίπου 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

--------

Τρεις τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες

Συγκεντρώθηκαν σε συναυλία αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη.

Με τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες-μετανάστες της Ειδομένης ενισχύθηκε το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η βοήθεια συγκεντρώθηκε κατά τη χθεσινή συναυλία αλληλεγγύης που οργάνωσαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).

«Το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στις χώρας απέδειξε για άλλη μια φορά, ότι αφουγκράζεται στις κοινωνικές ανάγκες και τολμά να παίρνει πρωτοβουλίες, που συμβάλουν στην ανακούφιση των προσφύγων, που συρρέουν κατά χιλιάδες στη χώρα στις. Μεγάλος αρωγός του εγχειρήματος η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που σε μια από στις εξαιρετικές εμφανίσεις στις εκτέλεσε έργα Μπετόβεν, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου Βράνου, αποδεικνύοντας, ότι, όταν η τέχνη και η αλληλεγγύη συμβαδίζουν, τα αποτελέσματα είναι συγκινητικά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Εθελοντές του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης παρέλαβαν τη βοήθεια με σκοπό να την προωθήσουν άμεσα στην Ειδομένη.

--------

Ούτε η σφοδρή κακοκαιρία δεν σταματά τις προσφυγικές ροές

Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έφτασαν στη Λέσβο το τελευταίο 24ωρο.

Οι ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν από προχθές την περιοχή δεν φαίνονται ικανές να... σταματήσουν τις ροές μεταναστών και προσφύγων προς τη Λέσβο.

Από χθες (Πέμπτη) μέχρι σήμερα (Παρασκευή) στις 6 το πρωί καταγράφηκαν 5.224 μετανάστες και πρόσφυγες στο Κέντρο καταγραφής της Μόριας οι πρώτοι και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ οι δεύτεροι, ενώ παρά τις κακές καιρικές συνθήκες υπολογίζεται πως το ίδιο χρονικό διάστημα πέρασαν στο νησί περισσότερα από 6.000 άτομα.

Εξάλλου, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες αναχώρησαν για τον Πειραιά και την Καβάλα 4.473 μετανάστες και πρόσφυγες. Σήμερα αυτοί που θα αναχωρήσουν με τα τακτικά αλλά και με έκτακτα δρομολόγια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τους 5.000.

Να σημειωθεί ότι η καταγραφή ιδιαίτερα στο κέντρο καταγραφής της Μόριας γίνεται υπό τραγικές πραγματικά συνθήκες. Χιλιάδες άνθρωποι μένουν στην ύπαιθρο υπό καταρρακτώδη βροχή με ελάχιστους εθελοντές να επιχειρούν στήνοντας πρόχειρες κατασκευές ή μοιράζαντας κουβέρτες και πλαστικά αδιάβροχα μιας χρήσης. Προκειμένου να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές σε ελαιοκτήματα γύρω από το κέντρο καταγραφής καίγοντας πλαστικά σκουπίδια αλλά και κλαδιά από τις ελιές.

Στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με τους Σύρους πρόσφυγες να διαμένουν στην πλειονότητά τους σε σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο όπου παρόλη την κακοκαιρία χθες καταγράφηκαν 750 περίπου αφίξεις. Συνολικά στο νησί υπολογίζεται ότι σε στεγασμένους και δημόσιους υπαίθριους χώρους ζουν περίπου 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες.

Λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα σε Χίο και Μυτιλήνη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.grhttp://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.