Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο και "καίνε" τους πολίτες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από το κοινοβούλιο τα 48 πρώτα προαπαιτούμενα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, την φορολόγηση του ενοικίου, τις 100 δόσεις, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για την φοροδιαφυγή με κατασχέσεις και φυλάκιση.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνιμο «capital control» σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους με στόχο το 2016 οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν μόνο το πλαστικό χρήμα.

Διαβάστε το πολυνομοσχέδιο - Όλα τα προαπαιτούμενα

Σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67

Μόνο όσοι ασφαλισμένοι είχαν συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και τα προβλεπόμενα - ανά ταμείο, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα - ηλικιακά όρια καθώς και οι συνταξιούχοι με βαριές αναπηρίες και όσοι και όσες λαμβάνουν συντάξεις χηρείας «διασώζονται» από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σταδιακά έως τα 67 και τα 62 για μειωμένη ή πλήρη με 40 χρόνια ασφάλισης και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Το πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, καμία διάταξη ούτε για την έμμεση αύξηση της 35ετίας (έως τα 40, όπως επιβάλλει το 3ο Μνημόνιο) ούτε για τον τρόπο επιβολής της πρόσθετης ποινής - μείωσης 10% - επιπλέον του 6% ετησίως και του 30% για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

ΕΝΦΙΑ παντού και για όλους

Ένα ακόμη στοιχείο του πολυνομοσχεδίου είναι ότι από τον ΕΝΦΙΑ δεν θα εξαιρεθεί κανένας. Ο φόρος θα επιβάλλεται ακόμα και στα… ερείπια ή ακόμα και στους κατοίκους των παραδοσιακών οικισμών. Καθώς προβλέπεται η αναδρομική κατάργηση της εξαίρεσής τους από 1.1.2015.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που το εκκαθαριστικό τους θα καταγράφει μικροποσά από 10 ευρώ και κάτω θα πρέπει να το πληρώσουν, ενώ κάτι τέτοιο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα. Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται αύξηση στη φορολογία των ενοικίων με συντελεστή 15% σε εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Oι ισχύοντες σήμερα συντελεστές είναι 11% και 33%.

Κακούργημα η φοροδιαφυγή

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα όπως η αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα πρόστιμα για παραβάσεις προβλέπονται αυτεπάγγελτες ποινικές διώξεις μετά από μηνυτήρια αναφορά της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ η ποινική διαδικασία ορίζεται πως δεν επηρεάζεται από την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής. Στην περίπτωση εκπρόθεσμης ή ανακριβούς υποβολής συνοπτικού πίνακα πληροφοριών ή φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1 χιλιοστό των συναλλαγών του υπόχρεου φορολογούμενου για τις οποίες υπήρχε υποχρέωση τεκμηρίωσης. Τα πρόστιμα αυτά δεν μπορούν να είναι κάτω από 500 ευρώ και πάνω από 2.000 ευρώ.

Οι αλλαγές στις 100 δόσεις

Για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων επίσης γίνεται διπλή αλλαγή καθώς οι οφειλέτες όχι μόνο θα πρέπει να εξοφλούν και τις τρέχουσες υποχρεώσεις προκειμένου να διατηρηθούν εντός ρύθμισης αλλά θα πρέπει να το κάνουν και ταχύτερα από ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα (σ.σ η τρίμηνη περίοδος που προβλεπόταν μειώνεται πρακτικά στον έναν μήνα έτσι όπως αναδιατυπώνεται η διάταξη). Επίσης, προστίθεται και η διάταξη που ορίζεται ότι το δημόσιο διατηρεί ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να μειώσει τις δόσεις εφόσον κρίνει ότι υπάρχει περιθώριο.


 

Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.