Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

"Πιο ακριβά ενοίκια θα φέρει η αύξηση στο φόρο"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε «φορολογική εξόντωση» των ιδιοκτητών ακινήτων οδηγούν οι προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία των ενοικίων που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ σε υπόμνημα που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως τονίζει, η ήδη προβλεπόμενη περαιτέρω επαύξηση των ισχυόντων φορολογικών συντελεστών 11% και 33% σε 15% και 35% αντίστοιχα, αλλά πολύ περισσότερο η επαπειλούμενη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων, θα έχει ως άμεσα αποτελέσματα:

1. Να δυναμιτίσει τη μεγάλη εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ, και να οδηγήσει σε αναζήτηση νέων μέτρων 1 ακόμη δισ. ευρώ.

2. Να υποδαυλίσει αυξητικές τάσεις στα μισθώματα, τη στιγμή που για κοινωνικούς λόγους είναι απόλυτα αναγκαία η διατήρηση του σημερινού κλίματος συγκράτησής τους.

3. Να εξωθήσει ουσιαστικά μερίδα των συναλλασσομένων σε, απαράδεκτες και καταδικαστέες, πρακτικές φοροδιαφυγής οι οποίες, αντί αύξησης, τελικά θα μειώσουν την απόδοση του φόρου εισοδήματος.

Η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων υπενθυμίζει ότι ο κύριος λόγος θέσπισης της αυτοτελούς φορολόγησης των μισθωμάτων ήταν να δοθεί δυνατότητα οικονομικής «ανάσας» στους βαρύτερα φορολογούμενους ιδιοκτήτες ώστε να μπορούν να πληρώνουν κάθε χρόνο το ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ-ΕΝΦΙΑ, που είναι σήμερα κεντρικός αιμοδότης του προϋπολογισμού.

Συνεπώς η ΠΟΜΙΔΑ ζητά κάθε σχεδιαζόμενη κίνηση επαύξησης της φορολογίας των ενοικίων, να συνδυαστεί με άμεση κατάργηση ή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή τουλάχιστον του συμπληρωματικού φόρου του! Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «μπορεί φαινομενικά φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ να είναι διαφορετικοί φόροι, όμως και οι δύο πρέπει να πληρωθούν από “την ίδια τσέπη”, η οποία είναι ήδη αδειανή».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.