Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σκληραίνει τη στάση του το Βερολίνο απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες


Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου, για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων, προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί καλύτερα στη μεταναστευτική κρίση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη καθώς περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Το βασικό μέτρο που εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου: να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο "ασφαλείς χώρες προέλευσης" ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές αλλά και η διαδικασία της απέλασής τους. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

Το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστήσει τη Γερμανία "λιγότερο ελκυστική" για τους οικονομικούς μετανάστες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 40%) ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία κατάγονταν από χώρες των Βαλκανίων. Η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους είναι μικρότερη του 1%. Καθώς φέτος αναμένονται στη χώρα 800.000-1.000.000 αιτούντες άσυλο --εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, άνθρωποι δηλαδή που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες-- οι μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες συμβάλλουν στην "ασφυξία" του συστήματος υποδοχής των προσφύγων.

Η μεταναστευτική κρίση που πλήττει την Ευρώπη ξεπέρασε το συμβολικό όριο του μισού εκατομμυρίου μεταναστών από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα περίπου 515.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη ενώ 3.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα, άλλοι 5.335 μετανάστες μπήκαν στην Ουγγαρία, σχεδόν όλοι τους από τα σύνορα με την Κροατία. Οι αυστριακές αρχές υποδέχτηκαν 3.700 ανθρώπους στα σύνορά τους και τους οδήγησαν στη Γερμανία, τον προορισμό που επιλέγουν οι περισσότεροι από αυτούς.

Μόνο τη Δευτέρα, σε έντεκα ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 1.151 άνθρωποι από την ιταλική ακτοφυλακή. Οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διέσωσαν 346 ανθρώπους που επέβαιναν σε τρεις φουσκωτές λέμβους.

Η Γερμανία, που επανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορά της για να οργανώσει καλύτερα την υποδοχή των μεταναστών, κατέγραψε περίπου 20.000 νέες αφίξεις την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας Βέσνα Γκιόρκος Ζνίνταρ ανέφερε ότι, στην περίπτωση που κλείσουν τα κροατοουγγρικά σύνορα, η χώρα της είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρόσφυγες που θα μπουν στο έδαφός της με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Όμως "αν φτάνουν καθημερινά 10.000 άνθρωποι, τότε θα έχουμε πρόβλημα", προειδοποίησε.

Η Αυστριακή ομόλογός της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξήγησε ότι "αν δεν υπάρξει μια διεθνής λύσης, τότε απομένουν μόνο δύο δυνατότητες: είτε να συνεχίσουμε έτσι (με έναν "διάδρομο" που θα οδηγεί στη Γερμανία) είτε να υιοθετήσουμε μια πιο σκληρή στάση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας".

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται αύριο Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για να υπερασπιστεί τη "σκληρή" γραμμή του και τα συρματοπλέγματα που έχει ορθώσει στα σύνορα. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, απ' όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες αφότου έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία.

--------------

Συγκλονίζει η εικόνα του βρέφους σε σκηνή στην πλατεία Βικτωρίας




Οι μέρες περνούν και η κατάσταση στην πλατεία Βικτωρίας παραμένει η ίδια. Εκατοντάδες πρόσφυγες, ακόμη και οικογένειες με μικρά παιδιά ζουν σε σκηνές έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού.



Η παρακάτω φωτογραφία του enikos.gr είναι πραγματικά συγκλονιστική. Μία μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το βρέφος της που είναι λίγων ημερών. Ένα βρέφος που δεν είχε την τύχη να μεγαλώνει μέσα στη ζεστασιά ενός σπιτιού αλλά μέσα σε μια σκηνή, στο δρόμο που ακολούθησαν οι γονείς του για να του εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.



Η ανησυχία για τους πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει την πλατεία Βικτωρίας γίνεται όλο και μεγαλύτερη καθώς στις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ο καιρός χαλάει.



Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε ο σταθμός του ΗΣΑΠ στην πλατεία Βικτωρίας καθώς οι πρόσφυγες κατέβηκαν στην αποβάθρα προκειμένου να προστατευτούν από την ισχυρή καταιγίδα.



Από την άλλη πλευρά, κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής διαμαρτύρονται, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η κατάσταση για τη δημόσια υγεία. Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας επαγγελματίες κατέκλυσαν την αίθουσα και προειδοποίησαν πως αν δεν βρεθεί μια λύση άμεσα θα κλείσουν τα καταστήματά τους και θα απολυθούν 250 εργαζόμενοι σ΄αυτά, τους οποίους ήδη έχουν απλήρωτους.



--------------

Η φωτογραφία από την Λέσβο που “πάγωσε” όλο τον πλανήτη


Ένα τεράστιο βουνό από σωσίβια γιλέκα, σαμπρέλες, ακόμα και παιδικά μπρατσάκια έχει σχηματιστεί σε μία παραλία της Λέσβου κοντά στο χωριό Μόλυβος, όπου συνεχίζουν να καταφθάνουν κατά δεκάδες οι πρόσφυγες, διασχίζοντας τη μικρή απόσταση από τα παράλια της Τουρκίας.

Thousands of life jackets from refugees and migrants form a small hill near the village of Molyvos in the island of Lesbos on September 28, 2015. UN Secretary-General Ban Ki-moon called on September 28, 2015 Europe to do more to confront the migration crisis, in his opening address to the General Assembly meeting of world leaders. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Πρόκειται για τα απομεινάρια του επικίνδυνου ταξιδιού τους, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και να ζήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Η φωτογραφία που κάνει τον γύρω του κόσμου τραβήχτηκε από τον Έλληνα φωτογράφο, Άρη Μεσσήνη, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Thousands of life jackets from refugees and migrants form a small hill near the village of Molyvos in the island of Lesbos on September 28, 2015. UN Secretary-General Ban Ki-moon called on September 28, 2015 Europe to do more to confront the migration crisis, in his opening address to the General Assembly meeting of world leaders. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

--------------

Νέο χώρο παραχωρεί ο Δήμος Αθηναίων για τους πρόσφυγες


Νέο χώρο θα παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να στεγάσει ακόμη ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας.

Αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν, νωρίς το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

«Το υπουργείο Μετανάστευσης βλέπει με ιδιαίτερη ανησυχία φαινόμενα επιβάρυνσης της ζωής στον κοινωνικό ιστό της πόλης, που δημιουργήθηκαν από μία μεγάλη πίεση και αύξηση των προσφυγικών ροών, και η Βικτώρια είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Ο δήμαρχος έχει πολύ μεγάλη αγωνία γι' αυτό. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε ελαφρύνει πάρα πολύ το πρόβλημα», επισήμανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «ο Δήμος, έστω και μόνος του, θα βοηθήσει και πάλι, προσπαθώντας να εξασφαλίσει έναν ελεύθερο χώρο, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση αυτή τη φορά ότι θα εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο να κατασκηνώνουν άνθρωποι σε κεντρικές πλατείες και γειτονιές της Αθήνας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων εξήρε την «αξιοθαύμαστη ωριμότητα που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι μέχρι στιγμής», ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «καιροφυλακτούν ακραίοι κύκλοι προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί».

Τέλος, άσκησε κριτική στους άλλους δήμους, από τους οποίους «δεν βλέπουμε παρόμοια διάθεση», και στις ένοπλες δυνάμεις που δεν διαθέτουν ελεύθερους χώρους «ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στρατόπεδα που ουσιαστικά έχουν καταληφθεί». «Δεν επιτρέπεται να έχουμε στο λεκανοπέδιο άδειους χώρους και γεμάτες πλατείες στην Αθήνα», κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος έχει βρεθεί και, αφού η πρόταση συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγιαννάκης ο δήμος Αθηναίων έχει δεχτεί μεγάλη προσφορά από εθελοντές για παραχώρηση άδειων κτιρίων, όπως ξενοδοχεία και πολυκατοικίες, «για τα οποία χρειάζεται θεσμική παρέμβαση και τη συζητάμε», αλλά και για εθελοντική εργασία.

--------------

Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015

Σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο το 2015 και σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Φέτος, συνολικά σχεδόν 515.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο: σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα και περίπου 129.000 στην Ιταλία, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία που διευκρινίζει ότι το 54% αυτών είναι Σύροι και το 13% Αφγανοί.

Στην Ελλάδα το 71% των ανθρώπων που έχουν φθάσει είναι Σύροι.

Παράλληλα, περίπου 2.980 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι φέτος στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

Το 2014, σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την UNHCR.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κοινής ευρωπαϊκής επιχείρησης έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της Frontex, που έσωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές φέτος, η Μεσόγειος συνεχίζει να είναι ο πλέον φονικός δρόμος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, επισημαίνει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την UNHCR, πολλοί άνθρωποι που φθάνουν δια θαλάσσης στη νότια Ευρώπη, κυρίως στην Ελλάδα, προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τη βία και τις συγκρούσεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται διεθνή προστασία και συχνά είναι εξαντλημένοι και ψυχικά τραυματισμένοι.

Οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στην κατανομή 120.000 μεταναστών και προσφύγων και στη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στις γειτονικές χώρες της Συρίας. Ωστόσο ο ΟΗΕ κάλεσε τους ηγέτες να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

--------------

Ιερώνυμος: Όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας τότε τα προβλήματα διογκώνονται

«Βοηθάμε τους μετανάστες χωρίς να μας νοιάζει αν είναι λευκοί, αν είναι μαύροι, αν είναι χριστιανοί, αν είναι αλλόδοξοι».

Στη συμπαράσταση της εκκλησίας προς τους μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα αναφέρθηκε από την Κομοτηνή σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μιλώντας για το θέμα αυτό αμέσως μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε προεξάρχοντος του ιδίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Καταρχήν θεωρήσαμε ότι είναι κάτι μικρό και προσπάθησε η Εκκλησία μας με όλες της τις δυνάμεις, από άκρο σε άκρο της Ελλάδος, να συμπαρασταθεί σε αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν τις δυσκολίες αυτές της ξενιτιάς. Χωρίς να κάνει διακρίσεις, όπως πάντα, αν είναι λευκοί, αν είναι μαύροι, αν είναι χριστιανοί, αν είναι αλλόδοξοι. Το κριτήριο ήταν αυτό που μας είπε ο Κύριός μας, να αγαπάμε τον Θεό μας μέσα από την καρδιά μας, με όλη μας τη δύναμη, και ύστερα τον συνάνθρωπο, όποιος είναι αυτός που είναι πλάι μας. Έτσι η Εκκλησία, από το ένα άκρο ως το άλλο άκρο, άρχισε ένα έργο που σήμερα είναι θαυμαστό. Τη φιλανθρωπία, τη διακονία, την εξυπηρέτηση του ανθρώπου», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Σημείωσε δε με έμφαση ότι «θα πρέπει να ξέρουμε και εμείς, που έχουμε υπεύθυνες θέσεις και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί μας άρχοντες, ότι το πρόβλημα αυτό είναι πολύ μεγάλο. Μας μεταφέρει στον 5ο και 6ο αιώνα της Δύσεως, τότε που είχαμε τη μετακίνηση των λαών. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη εργασία, περισσότερη υπομονή, περισσότερη σύνεση και σοφία».

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πληθυσμιακή σύνθεση της Θράκης ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εξήρε τη συνεργασία, την ειρηνική συμβίωση και την αντιμετώπιση των κοινών δυσκολιών «ανθρώπων με διαφορετικές τοποθετήσεις», όπως ανέφερε, «ως μία κεκτημένη εμπειρία που θα πρέπει να γίνει υπόδειγμα για το μεταναστευτικό πρόβλημα και την επίλυσή του».

«Μόνο αν αγαπήσουμε και αγαπηθούμε και συνεργαστούμε με θέληση και υπομονή, τότε μπορούν να γίνουν βήματα. Όταν όμως παθαίνουμε αυτισμό και ο καθένας κλείνεται στον εαυτό του και κυριαρχεί η μισαλλοδοξία, τότε τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

--------------

Έξι δισ. ευρώ θα διαθέσει η Γερμανία για το προσφυγικό


Έξι δισεκατομμύρια ευρώ για την προσφυγική κρίση θα διαθέσει η γερμανική κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προσθήκη που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναμένεται να εγκριθεί την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, το ένα δισεκατομμύριο θα διατεθεί άμεσα στα κρατίδια και τους δήμους, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα μείνουν ως αποθεματικό για το 2016, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον έξοδα στέγασης των προσφύγων. Παρά την έκτακτη δαπάνη, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο στόχος για το «μαύρο μηδέν», το μηδενικό νέο δανεισμό και την μηδενική αύξηση φόρων, παραμένει ρεαλιστικός, κυρίως χάρη στα απροσδόκητα υψηλά έσοδα από την δημοπράτηση αδειών κινητής τηλεφωνίας, τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα και τα χαμηλά επιτόκια στον δανεισμό του κράτους.

--------------

Ένα εκατομμύριο ευρώ συγκέντρωσε για τους πρόσφυγες η Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας

Αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Ειδομένη Κιλκίς.

Ένα εκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια στους πρόσφυγες που συρρέουν στην πατρίδα τους, έχουν συνεισφέρει τα μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας (Evangelical church of Berlin, Brandenburg & Silesian Upper Lusatia) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δράσεις αλληλεγγύης για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανακοίνωση έγινε από τον επίσκοπο της Ευαγγελικής Εκκλησίας Markus Dröge, στη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της γερμανικής προτεσταντικής εκκλησίας και Διακονίας στη Θεσσαλονίκη και τη συνοριακή Ειδομένη Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον κ. Dröge, η εκκλησία διοργανώνει διάφορες δράσεις για τους πρόσφυγες ενώ το ένα εκατομμύριο μέλη της, συνεισέφεραν με ένα ευρώ το καθένα προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για βοήθεια.

«Κατά την επίσκεψή μας στα σύνορα, με εντυπωσίασε η δραστηριοποίηση των ντόπιων για τους πρόσφυγες. Διαπίστωσα, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ενημέρωση για το πώς θα κινηθούν, όταν φτάσουν στη χώρα που θέλουν» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Dröge.

Για τεράστια πρόκληση σε ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο, όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Διακονίας της Γερμανίας Ulrich Lilie, σημειώνοντας παράλληλα, ότι αν και η Γερμανία είναι μια ευημερούσα χώρα, απαιτείται και η προθυμοποίηση των κατοίκων της να θέλουν να μοιραστούν αυτή την ευημερία. «Δεν μπορούμε βέβαια να δεχτούμε όλους τους πρόσφυγες, αυτό δεν είναι δυνατό» είπε χαρακτηριστικά.

«Επιπλέον», συμπλήρωσε, «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρέμβουμε και στις χώρες προέλευσης των προσφύγων για να αντιμετωπισθεί η ανθρωπιστική κρίση».

Άποψη του εκπροσώπου της Ευαγγελικής εκκλησίας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Martin Dutzmann, είναι ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στον Λίβανο και την Ιορδανία ώστε και αυτές οι χώρες να δέχονται πρόσφυγες.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου στη Γερμανία για μείωση των παροχών στους αιτούντες άσυλο, δήλωσε ότι «το αντιμετωπίζουμε με κριτική ματιά» και υποστήριξε ότι «καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, αλλά απαιτείται κοινή δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Τον σκεπτικισμό τους εξέφρασαν πάντως και οι τρεις για τα κέντρα καταγραφής προσφύγων (hot spots) που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία, σε Ελλάδα και Ιταλία, το αργότερο ως το τέλος Νοεμβρίου.

«Θεωρώ ότι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να τα αποφύγουν γιατί δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν να μην τους επιτραπεί να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους» είπε ο κ. Dröge, ενώ ο κ. Lilie πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν γίνονται κατά 80% αποδεκτοί- υπό καθεστώς ασύλου- στη Γερμανία.

«Η διακονία και η βοήθεια προς τον πλησίον είναι πολύ έντονο στις δικές μας εκκλησίες. Παράλληλα, ζήσαμε στη Γερμανία τον εθνικο-σοσιαλισμό, πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα και τους δέχτηκαν κάπου αλλού. Επομένως είναι πλέον στο DNA μας το να καταλαβαίνουμε το πώς λειτουργούν αυτά τα πράγματα και να μην θέλουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο. Αισθανόμαστε ότι έχουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε» κατέληξε ο κ. Dutzmann.

--------------

Χείρα βοηθείας του ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες

Παράδοση προϊόντων σήμερα στο Ελληνικό.

Τρόφιμα μακράς διαρκείας και κουβέρτες που συγκεντρώθηκαν από συνδικάτα, εργαζόμενους και λαϊκές επιτροπές θα δώσει σήμερα το ΠΑΜΕ, στις 2 το μεσημέρι, σε πρόσφυγες και μετανάστες στο ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Εν τω μεταξύ στην πλατεία Βικτωρίας αυξάνονται καθημερινά οι σκηνές, με τους πρόσφυγες να έρχονται αντιμέτωποι με τις κακές καιρικές συνθήκες και τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες να ανησυχούν για τις συνθήκες υγιεινής.

--------------

Νεκρός 20χρονος πρόσφυγας σε φορτηγό στη Γαλλία

Ο άτυχος νέος είχε συνθλιβεί από τις παλέτες που μετέφερε το όχημα.

Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί ένας 20χρονος πρόσφυγας από το Ιράκ μέσα σε φορτηγό κοντά στο λιμάνι του Καλαί στη βόρεια Γαλλία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών ο οδηγός ενός φορτηγού φρέναρε απότομα για άγνωστο λόγο και βγήκε για να ελέγξει το φορτίο του. Έτσι ανακάλυψε έναν πρόσφυγα που είχε πεθάνει μέσα στο φορτηγό του, ο οποίος είχε συνθλιβεί από τις παλέτες.

Πρόκειται για τον 12ο πρόσφυγα που χάνει τη ζωή του από τις 26 Ιουνίου στην προσπάθειά του να φτάσει στη Βρετανία. Πριν από πέντε ημέρες, ένας ανήλικος πρόσφυγας έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από συρμό μεταφοράς οχημάτων στη σήραγγα της Μάγχης, κοντά στο Καλαί.

Περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από την ανατολική Αφρική, το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρίσκονται στην περιοχή του λιμανιού του Καλαί με την ελπίδα να μπορέσουν κάποια στιγμή να φτάσουν στη Βρετανία, την οποία βλέπουν σαν «Ελ Ντοράντο».


Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.