Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Πάνω από 62.000 αιτήσεις για εφάπαξ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Παύση πληρωμών έχουν κηρύξει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) αλλά και οι αντίστοιχοι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα, βάζοντας στον πάγο πάνω από 62.000 αιτήσεις για εφάπαξ.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των παροχών παραμένει άγνωστος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, με τα στελέχη των Ταμείων να εκτιμούν ότι ακόμη κι αν λυθεί άμεσα, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο...γόρδιος δεσμός του εφάπαξ, στην καλύτερη περίπτωση οι πρώτες παροχές θα πληρωθούν στις αρχές Μαρτίου.

Στην πράξη αυτό οδηγεί σε αναμονή που για κάποιους μπορεί να ξεπεράσει και τα 4 χρόνια, καθώς στην ουρά βρίσκονται όλοι οι ασφαλισμένοι που δικαιούνται εφάπαξ και κατέθεσαν αίτηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στο ΤΠΔΥ η λίστα αναμονής αριθμεί 43.000 αιτήσεις για έκδοση εφάπαξ, εκ των οποίων οι 33.000 αφορούν τον στενό δημόσιο τομέα και βρίσκονται όλες στον «πάγο», καθώς πρόκειται για συνταξιούχους που αποχώρησαν από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά.

Υπάρχουν βέβαια και περίπου 7.500 υπάλληλοι Δήμων και πρώην Κοινοτήτων, εκ των οποίων οι 4.000-4.500 έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 31/8/2013 και για τους οποίους ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού.

Γι' αυτές τις περιπτώσεις, τα εφάπαξ δεν δίνονται γιατί απαιτείται πρώτα η έκδοση συνταξιοδοτικής πράξης από το ΕΤΕΑ, η οποία καθυστερεί... Τέλος, άλλες 2.500 αιτήσεις λιμνάζουν στους κλάδους των ιερέων, υπαλλήλων ΝΠΔΔ, υπαλλήλων Επιμελητηρίων και του Ταμείου Νομικών. Όλες, αφορούν αποχωρήσεις μετά την 1/9/2013 και απαιτούν τον καθορισμό του νέου μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των παροχών.

Σε αυτές τις αναμονές πρέπει να προστεθούν περίπου 10.500 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που περιμένουν την έκδοση του εφάπαξ τους από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).

Να σημειωθεί ότι, πριν από 3 χρόνια, συμφωνήθηκε με την τρόικα, η εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία πρόνοιας, για όσους αποχωρούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Πρόκειται για τη γνωστή ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επιβλήθηκε και στις επικουρικές συντάξεις, το ίδιο διάστημα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.