Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Οι εκπλήξεις στο νομοσχέδιο για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και νησιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι ισχύει στις αλλαγές του ΦΠΑ.

Δύο εκπλήξεις κρύβει το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφιστεί αύριο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το τρίτο μνημόνιο των 82 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη αφορά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς αν και αρχικά όλοι περίμεναν το φόρο στο 28%, τελικά κλείδωσε στο 29%.

Συγκεκριμένα αυξάνεται η φορολογία για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 29%, από 26%, με αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αναφέρει ότι: «Τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται σύμφωνα με την ακόλουθη
κλίμακα:

- έως 50.000 ευρώ 29%

- πάνω από 50.000 ευρώ 33%

Ταυτόχρονα αναφέρεται ότι: «Με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας βεβαιώνεται ποσό ίσο με το εκατό τοις εκατό (100%) του φόρου που προκύπτει «από επιχειρηματική δραστηριότητα» για το φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους.» 


Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στα νησιά

Ταυτόχρονα επιβάλλεται ότιο 70 ευρώ για συναλλαγές με μετρητά στα μεγάλα νησιά.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι στα νησιά με πληθυσμό άνω των 4.100 μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε 70 ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα.

Το ποσό που ΦΠΑ που αναλογεί στις συναλλαγές που διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός 5 ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα ρυθμιστεί η διαδικασία εφαρμογής της εν λόγω διάταξης, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ 


Οι αλλαγές στον ΦΠΑ

Οι συντελεστές του ΦΠΑ είναι τρείς 23%, 13% και 6% (από 6,5%).

Στο συντελεστή 23% υπάγονται η εστίαση και όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα καθώς και τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ ΦΠΑ 13% επιβάλλεται σε όλα τα νωπά τρόφιμα μη συσκευασμένα, το ηλεκτρικό, το φυσικό αέριο, το νερό, τα ξενοδοχεία, γραφεία τελετών, παροχή υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκε.

Στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% παραμένουν μόνο τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρου.

Δείτε το νομοσχέδιο


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.