Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Ανησυχητικός ο αριθμός των παιδιών θυμάτων στη Γάζα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ.

Υπηρεσίες του ΟΗΕ στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη διχάζονται για το εάν θα πρέπει το Ισραήλ να συμπεριληφθεί στον κατάλογο χωρών που κατηγορούνται για παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, αναφερόμενοι στον ανησυχητικό αριθμό παιδιών θυμάτων του πολέμου πέρυσι στην Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με μία εμπιστευτική έκθεση 22 σελίδων των Ηνωμένων Εθνών, που έχει στα χέρια του το Reuters, συντάχθηκε από υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται στην περιοχή αυτή προκειμένου να υποβληθεί στην ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις Λεϊλά Ζερούγκι, η οποία συντάσσει ένα προσχέδιο της ετήσιας λίστας.

Η Ζερούγκι, συμπεριέλαβε τον ισραηλινό στρατό και την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στο προσχέδιο που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο για την λίστα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η τελική μορφή της λίστας που περιέχει σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις μπορεί να διαβιβαστεί στις χώρες μέλη του ΟΗΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Περισσότεροι από 2.100 Παλαιστίνιοι, οι περισσότεροι άμαχοι, σκοτώθηκαν στην σύγκρουση, ενώ 67 ισραηλινοί στρατιώτες και έξι πολίτες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ. Η έκθεση επισημαίνει πως 540 παιδιά σκοτώθηκαν, εκ των οποίων τα 371 ήταν 12ετών ή μικρότερα.

Εάν θα συμπεριληφθεί το Ισραήλ στον σχετικό κατάλογο είναι ένα πολιτικό θέμα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ορισμένοι αμερικανοί βουλευτές έχουν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ο υποψήφιος για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, γερουσιαστής Τεντ Κρουζ έστειλε σχετική επιστολή στον Μπαν αυτή την εβδομάδα.

Διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ ανέφεραν στο Reuters ότι το Ισραήλ ασκεί παρασκηνιακές πιέσεις για να μην συμπεριληφθεί στη λίστα και ότι ο Μπαν κλίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Διπλωμάτες επίσης τόνισαν πως και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ ζήτησε από τον Μπαν να μην συμπεριλάβει το Ισραήλ στην λίστα.

Το σχέδιο της έκθεσης περιέχει σκληρές εκφράσεις για υποτιθέμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για παράνομους θανάτους, τραυματισμούς και κρατήσεις παλαιστινίων παιδιών από ισραηλινές δυνάμεις, καθώς και επιθέσεις σε σχολεία. Επίσης αναφέρει ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες στο θέμα της στρατολόγησης παιδιών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις.

Παρόλα αυτά, η έκθεση σημειώνει πως οι επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ στην περιοχή δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το εάν το Ισραήλ θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην λίστα. Επισημαίνει πως «δεν είναι σαφές πως πρέπει να εφαρμόζονται τα κριτήρια για την ένταξη στην λίστα και αν αυτά πληρούνται».

Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη δεν έκανε κάποιο άμεσο σχολιασμό για την έκθεση.

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο, ισραηλινοί στρατιώτες είχαν ανοίξει πυρ εναντίον επτά σχολείων του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 44 Παλαιστίνιοι που είχαν βρει καταφύγιο εκεί, ενώ παλαιστίνιοι μαχητές είχαν κρύψει όπλα και είχαν εξαπολύσει επιθέσεις από αρκετά σχολεία του ΟΗΕ τα οποία ήταν άδεια.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.