Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Πρώτοι στο κάπνισμα οι Έλληνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη, αυτήν του καπνίσματος, εξακολουθεί να κατέχει η χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Τα στοιχεία προκαλούν σοβαρό προβληματισμό: Περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές στην Ελλάδα εθίστηκαν κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων τους ?στην ηλικία μεταξύ 15 και 18 ετών, ενώ ποσοστό 57% δεν έχει επιχειρήσει ποτέ να αποτινάξει τη βλαβερή συνήθεια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 31η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος, και αποδεικνύει μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ευρώπη κατά 2% σε σχέση με το 2012. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται σε ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών, ενώ το συνολικό ποσοστό των καπνιστών στη Γηραιά Ηπειρο εκτιμήθηκε στο 26%.

Τους περισσότερους καπνιστές φαίνεται πως έχει η Ελλάδα με ποσοστό 38%, ενώ ακολουθεί η Βουλγαρία με 35%. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Φινλανδία με 19% και η Σουηδία, όπου καπνιστής είναι μόλις ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας. Το Ευρωβαρόμετρο αναφέρει, επίσης, ότι το 59% των Ευρωπαίων έχει προσπαθήσει να διακόψει το κάπνισμα, αλλά μόνο το 19% αποφάσισε να το κάνει τον τελευταίο χρόνο.

Στοιχεία
Στη χώρα μας η πλειονότητα των εθισμένων στον καπνό είναι άνδρες (43% του συνόλου), ενώ οι γυναίκες αγγίζουν ποσοστό 33%. Περισσότεροι από επτά στους δέκα αγοράζουν ένα πακέτο με τσιγάρα ημερησίως, ενώ το 92% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Ex-Smokers ara Unstoppable», επισημαίνει ότι το κάπνισμα συνιστά τη σοβαρότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, καθώς ευθύνεται για την απώλεια 700.000 ανθρώπων ετησίως. Με την καμπάνια της επιχειρεί να βοηθήσει νέους ηλικίας 24-35 ετών να διακόψουν το κάπνισμα αξιοποιώντας το iCoach, μια δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή, με τη βοήθεια της οποίας έχουν σταματήσει να καπνίζουν περισσότεροι από 140.000 εγγεγραμμένοι έπειτα από χρονικό διάστημα τριών μηνών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.