Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για το δικαίωμα των τυφλών στο βιβλίο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 24.06.2015


Αρ. Πρωτ.: 1767

Στην εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με τίτλο: «Επικυρώστε τη Συνθήκη του Μαρακές για την πρόσβαση σε δημοσιευμένα έργα για τους τυφλούς και τα άτομα με περιορισμένη όραση», που συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), την Ευρωπαϊκή Ένωση Τυφλών (EBU), την Παγκόσμια Οργάνωση Τυφλών (WBU), τον Διατλαντικό Διάλογο Καταναλωτών (TADC) και Ευρωβουλευτές, παρευρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, σήμερα Τετάρτη 24 Ιουνίου.

Μίλησαν επίσης οι: Wolfgang Angermann, πρόεδρος EBU, Anna Herold, Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για τα πνευματικά δικαιώματα του Günther Oettinger, Jasmin Battista, μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Επιτροπής για την ενιαία ψηφιακή αγορά, ο ευρωβουλευτής Pavel Svoboda της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και η Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα, μέλος της διακομματικής επιτροπής για την Αναπηρία στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Οκτώβριο του 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επισήμως την έγκριση από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να επικυρώσει τη Συνθήκη του Μαρακές. Παρ 'όλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης έχει αποκλειστεί επειδή ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ απορρίπτουν την αποδοχή των αρμοδιοτήτων της ΕΕ σχετικά με την επικύρωση της Συνθήκης, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις των νομικών υπηρεσιών, τόσο της Επιτροπής και του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επιβεβαιώνουν με σαφήνεια την αποκλειστικότητα της αρμοδιότητας της ΕΕ πάνω σε αυτό θέμα. Αν τελικά η Επιτροπή δεν λάβει την έγκριση, θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν επικυρωθεί η Συνθήκη και τα μέτρα της εφαρμοστούν από τα κράτη μέλη.

Αυτή η διεθνής δεσμευτική συνθήκη του ΟΗΕ έχει ως στόχο τον τερματισμό της «δίψας για βιβλία» που
στερεί από 250 εκατομμύρια ανθρώπους την πρόσβαση στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Άτομα με μειωμένη όραση έχουν πρόσβαση μόνο μεταξύ 1 και 5% των βιβλίων που δημοσιεύονται. Η συνθήκη διευκολύνει τη δημιουργία προσβάσιμων και οικονομικά προσιτών εκδόσεων βιβλίων και άλλων έργων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του κ. Βαρδακαστάνη:

«Τα άτομα με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στερούνται την ίση πρόσβαση σε δημοσιευμένες εργασίες. Αυτό υπονομεύει σχεδόν κάθε δικαίωμα που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση, την πολιτική συμμετοχή. Το κόστος για τα 80 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία, που εκπροσωπεί το EDF στην Ευρώπη, είναι η άρνηση των ίσων ευκαιριών.

Αν η Συνθήκη επικυρωθεί οι κυβερνήσεις θα μπορούν, και θα μάλιστα θα υποχρεούνται, να υιοθετήσουν εξαιρέσεις σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να διευκολυνθούν τα προσβάσιμα σε άτομα που είναι τυφλά ή με προβλήματα όρασης έργα. Τα κράτη θα πρέπει επίσης να προβλέψουν την ανταλλαγή των έργων προσβάσιμης μορφής σε διασυνοριακό επίπεδο. Η Ελεύθερη κυκλοφορία είναι κάτι θετικό για τα άτομα με αναπηρία. Ακριβώς όπως η ΕΕ έχει υποσχεθεί για όλους.

Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε, όταν εξετάζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση: Είναι ένας χώρος που στηρίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα; Είναι ένας χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών; Ή μήπως είναι απλώς μια οικονομική ένωση που υπάρχει για την προώθηση μόνο των επιχειρήσεων; Σέβονται η Ευρώπη και οι Ευρωπαϊκές χώρες τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει από την κύρωση της Σύμβασης; Η εμπλοκή με την Συνθήκη του Μαρακές επηρεάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων; Είναι αλήθεια ότι κρατάμε τα παιδιά με αναπηρία μακριά από όλη την βιβλιογραφία που όλα τα άλλα παιδιά έχουν, εξαιτίας οικονομικών λόγων;

Η συζήτηση σχετικά με την αρμοδιότητα της ΕΕ συνεχίζεται, η δίψα για βιβλία συνεχίζεται. Η συζήτηση περί αρμοδιοτήτων πάντως είναι ένα ψευτοδίλημμα : Βασίζεται σε σαθρά επιχειρήματα, όπως περιγράφεται από την EBU. Κρύβει την έλλειψη πολιτικής βούλησης πίσω από τη δικαιολογία της αρμοδιότητας.

Υπάρχουν μια σειρά από βασικές νομοθεσίες που περιμένουμε και καθυστερούν στην ΕΕ αυτή τη στιγμή. Αναμένουμε την οριζόντια οδηγία για την ίση μεταχείριση του άρθρου 19, περιμένουμε την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Προσβασιμότητα και την Οδηγία για το Διαδίκτυο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.