Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015

Ολόκληρη η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αναλυτικά τι πρότεινε η κυβέρνηση - Δείτε η λίστα.

Σε κείμενο 10 σελίδων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και το οποίο φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα, περιλαμβάνεται το σύνολο των ελληνικών προτάσεων, για μέτρα που θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία 7,9 ευρώ. Από αυτά, τα 7,3 δισ. ευρώ προέρχονται από αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η πρόταση της Αθήνας βρίσκεται ήδη στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων τα οποία θα την επεξεργάζονται.

Στο κείμενο υπάρχει και σαφής δέσμευση ότι έως την 1η Ιουλίου θα ψηφιστεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, όπως και νέο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την περίοδο ως το 2018.
Αναλυτικά τα σημεία της πρότασης της Αθήνας είναι:
ΦΠΑ

- Σε μια δέσμευση για βελτίωση της συλλογής φόρων οι αρχές θα υιοθετήσουν για την αλλαγή των παραμέτρων ώστε να διευρυνθεί ευρέως η φορολογική βάση στην κλίμακα του 23%. Σε μια ανάγκη να προστατευθεί το ήδη μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα υπάρχει και μια μειωμένη κλίμακα του 13% για μια περιορισμένη ομάδα αγαθών που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα, το catering και για λόγους ανταγωνιστικότητας τα ξενοδοχεία. Θα υπάρχει ένας υπερμειωμένος συντελεστής του 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

- Η μεταρρύθμιση θα εξαλείψει τις μειώσεις για τα νησιά και τον εξορθολογισμό των εξαιρέσεων. Οι νομοθετικές αλλαγές των παραμέτρων θα δημιουργήσουν μια ετήσια αύξηση 0,74% του ΑΕΠ και θα υποστηριχθούν από διοικητικά μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

- Οι αρχές θα εισάγουν νομοθεσία για να δημιουργήσουν ισχυρά αντικίνητρα για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με τον ορισμό ποινών και με την σταδιακή εξάλειψη των κεκτημένων δικαιωμάτων των πρόωρων συντάξεων που θα εφαρμοστεί για όλους όσους βγαίνουν στη σύνταξη (εκτός για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με μητέρες με παιδιά με αναπηρία και ορισμένες λίγες επιλεγμένες κατηγορίες) μετά την 1η Ιανουαρίου.

- Μέσω προεδρικού διατάγματος που θα εφαρμοστεί άμεσα θα υπάρξει πρόβλεψη για την προοδευτική προσαρμογή των κανόνων πρόωρης συνταξιοδότησης ώστε το 2025 η συνταξιοδότηση όλων να γίνεται στα 67 διατηρώντας ωστόσο τα θεμελιωμένα δικαιώματα. Η πρόωρη αποχώρηση από το ασφαλιστικό ταμείο θα περιλαμβάνει ένα πέναλτι για την περίοδο μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ύψους 10% επιπλέον του υπάρχοντος 6%.

- θα εντάξουν στο ΕΤΕΑ όλα τα επικουρικά ταμεία

- θα υπάρξει αύξηση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους με στόχευση σε όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη

- σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για τις συντάξεις από το 2020 με αρχή το 2018. Αυτή η μεταρρύθμιση θα συνδεθεί στη δεύτερη φάση με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από το Σεπτέμβριο του 2015 και μπορεί να ωφεληθεί από τη σχεδιαζόμενη αναλογιστική μελέτη όταν το επίδομα αλληλεγγύης θα αντικατασταθεί με ένα αρμόζων πλαίσιο που θα στηρίζει όσους συνταξιούχους το έχουν ανάγκη

- θα αυξηθεί η εισφορά των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας στο 5% κατά μέσο όρο, λαμβανομένης υπόψη της δυνατότητας καταβολής των εισφορών. Αυτό θα περιλαμβάνει και τις επικουρικές συντάξεις

- θα αυξηθεί η εισφορά του κλάδου υγείας για τις επικουρικές συντάξεις από το 0% στο 5%

- θα αυξηθεί η εισφορά για τα επικουρικά ταμεία από το 3% στο 3,5%

- θα αυξηθεί η εισφορά για τις κύριες συντάξεις του ΙΚΑ κατά 3,9%

-Στη δεύτερη φάση οι αρχές θα περάσουν περαιτέρω νομοθετική παρέμβαση που θα προβλέπει ότι από τον Οκτώβριο θα υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στις εισφορές και τις απολαβές στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης. Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι το βάρος των προσαρμογών θα είναι δίκαιο.

-Το 2015 η διαδικασία θα επικεντρωθεί στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε μια οντότητα και η πρώτη φάση της λειτουργικής ενοποίησης θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. 


ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Η κυβέρνηση ως τμήμα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που εγκρίνεται τον Ιούνιο του 2015 θα εγκρίνει μια σειρά επιπλέον παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται:

- Η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ με ένα συγκεκριμένο κατάλογο δράσεων

- Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015 με τους συντελεστές να αυξάνονται σταδιακά. Το Σεπτέμβριο του 2015 η κυβέρνηση θα επανασχεδιάσει το φορολογικό κώδικα για τα εισοδήματα του 2016 προκειμένου να πετύχει πιο αποτελεσματικά την προοδευτικότητα στο φορολογικό σύστημα και το οποίο θα απλοποιεί το πρόγραμμα έκπτωσης φόρου

- Μεταρρύθμιση στον φορολογικό κώδικα που μεταξύ άλλων θα καλύπτει τη φορολόγηση του κεφαλαίου, τα επενδυτικά σχήματα, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους

-Θα αυξηθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις το 2016 από το 26% στο 29%

-Ο ειδικός φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει να είναι ύψους 12% ως ένα μέτρο μιας χρήσης για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2015

- Εισαγωγή φόρου για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις και ανακοίνωση ενός δημόσιου διεθνή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ως αντάλλαγμα για την απόκτηση και χρήση των σχετικών συχνοτήτων

-Επέκταση της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας για σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση από το 10% στο 13% που θα ισχύσει για τα φορολογικά έσοδα του 2014 και εφεξής.

- Εν όψει οποιασδήποτε αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών, η αναπροσαρμογή του φόρου ακινήτων αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστούν τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων για το 2015 και το 2016 στα 2,65 δισ. ευρώ και η αναπροσαρμογή της εναλλακτικής φορολογίας του ελάχιστου προσωπικού εισοδήματος

- Η κυβέρνηση θα φορολογήσει με 30% τα ακαθάριστα έσοδα από τα παιχνίδια VLT που θα εγκατασταθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και του 2016.

- Έσοδα από την έκδοση αδειών για δίκτυα 4G και 5G
 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εγκρίνουν και να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα
ιδιωτικοποιήσεων.

- Ένα ελάχιστο επίπεδο επένδυσης για κάθε ιδιωτικοποίηση

- Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων

- Δεσμεύσεις για τη διασφάλιση πλεονεκτημάτων για τις τοπικές οικονομίες

- Σημαντική κρατική συμμετοχή στο κεφάλαιο (πιθανόν με ποσοστό μειοψηφίας)

- Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς

-Οι ετήσιοι στόχοι (εξαιρουμένων των μεριδίων των τραπεζών) για το 2015, 2016 και 2017 είναι 1,4 δισ. ευρώ, 3,7 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων ενεργειών, οι αρχές θα πραγματοποιήσουν άμεσα, άμεσα βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού, θα οριστικοποιήσουν τους όρους για την πώληση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα προχωρήσουν στην διαδικασία υποβολής προσφορών για την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Για τα έργα ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα θέσει ετήσιους στόχος προσόδων που θα συνάδουν με το συνολικό στόχο εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. 


Διαβάστε ολόκληρη την ελληνική πρόταση


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.