Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στοχευμένες δράσεις σε τουριστικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος.

Στοχευμένες παρεμβάσεις σε τουριστικές περιοχές πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς η τουριστική κίνηση κορυφώνεται σταδιακά. Συγκεκριμένα, τα συνεργεία πραγματοποιούν ψεκασμούς σε περισσότερες από χίλιες τουριστικές εγκαταστάσεις αλλά και σε όλους τους οικισμούς (σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων γύρω από κάθε οικισμό αλλά και στο σύνολο των φρεατίων του) σε όλη την παραλιακή ζώνη της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Σπύρος Μουρελάτος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», η οποία συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει, γίνονται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αιμοληψίες σε κοτόπουλα, σε 80 μονάδες του δικτύου αιμοληψιών που λειτουργεί από το 2011 για την εκτίμηση της κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου. Παράλληλα πραγματοποιούνται και τακτικές δειγματοληψίες για την ταυτοποίηση κουνουπιών ώστε να διαπιστωθεί αν είναι μολυσμένα από τον ιό. "Στις αρχές Ιουλίου θα μπορούμε να έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις για τα επίπεδα του ιού στην περιοχή μας φέτος και ανάλογα με αυτές θα εστιάσουμε τις παρεμβάσεις στις περιοχές που αυτό θα κριθεί απαραίτητο" τονίζει.

Ερωτηθείς για τα επίπεδα όχλησης από τα κουνούπια φέτος, μετά από έναν χειμώνα με ισχυρές βροχοπτώσεις, σημειώνει ότι υπάρχει θέμα σχετικής όχλησης στις περιοχές των ορυζώνων, που θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, στις υπόλοιπες περιοχές, τα επίπεδα όχλησης είναι χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Στο μεταξύ, τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια συνιστά στους πολίτες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα προτείνει τη χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα), εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σητών) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού, κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέτρων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών), ανεμιστήρων σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους και λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια). Για εξωτερικούς χώρους, μπαλκόνια και αυλές συνιστά το κούρεμα του γρασιδιού, των θάμνων και των φυλλωσιών, το πότισμα τις πρωινές ώρες και την απομάκρυνση του στάσιμου νερού.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.