Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Έρχονται αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group για το ακανθώδες ζήτημα του ασφαλιστικού. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών πιέζουν να κλείσουν τα «παράθυρα» για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα κριθεί η τύχη τουλάχιστον 180.000 ασφαλισμένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη 5ετία κάνοντας χρήση ειδικών ή μεταβατικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρόκειται για εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που βάσει μιας σειράς νόμων μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από τα γενικά όρια ηλικίας των 62 για μείωση και 67 για πλήρη σύνταξη, όπως ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Ανάλογα με το πότε θα εφαρμοστεί τελικά η αύξηση των ορίων ηλικίας, θα «κλειδώσει» και ο βηματισμός προσαρμογής. Εάν δηλαδή οι αλλαγές επιβληθούν πριν από το 2020, είναι πολύ πιθανό τα όρια ηλικίας να αυξάνονται σταδιακά, έξι μήνες ανά έτος. Αν και οι αλλαγές ισχύσουν μετά το 2020, θεωρείται βέβαιο ότι οι αυξήσεις θα γίνουν γρηγορότερα , με πιθανότερο σενάριο την αύξηση ενός έτους κάθε χρόνο.

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές στο θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν την εφαρμογή της τουλάχιστον έως το 2017 και επανεξέτασή της μετά, αφού επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην αναστολή εφαρμογής της. Στο τραπέζι παραμένει και η πρόταση για αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 5.000, αν και η ελληνική πλευρά την απορρίπτει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.