Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Πότε θα γίνουν οι δηλώσεις των γονέων για τα Ολοήμερα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας Ολοήμερων Προγραμμάτων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων.

Εγκύκλιο για τη λειτουργία των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας. Σε αυτήν ορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας ενώ γίνεται γνωστό ότι οι μαθητές εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους.

Έως τις 19-6-2015 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί συμπληρωμένα από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών στην σχολική μονάδα, που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα τα παρακάτω έντυπα : 1.

Για το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο (Έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ»(1). 2. Για το Ολοήμερο Δημοτικό (Έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ )(2). 3. Για το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με ΕΑΕΠ ( Έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ ΓΟΝΕΑ/ΚΗΔΕΜΟΝΑ» (3). Με ευθύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων θα πρέπει να δίνονται στους γονείς τα ανωτέρω έντυπα, τα οποία θα πρέπει να είναι και αναρτημένα σε εμφανές σημείο του σχολείου. Επίσης, θα πρέπει να είναι αναρτημένη σχετική ανακοίνωση για τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αίτησης εγγραφής μαθητή στο Ολοήμερο Πρόγραμμα ή σε Ολοήμερο Τμήμα. Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, μετά τις 22 Ιουνίου 2015, απαιτείται η γραπτή έγκριση του οικείου Διευθυντή Π.Ε. και μόνο για λόγους που κρίνονται ιδιαίτερα σοβαροί.

Ο Προγραμματισμός λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, για το σχολικό έτος 2015-2016, θα γίνει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία :

1. Η φοίτηση των μαθητών του Ολοήμερου Προγράμματος είναι υποχρεωτική.
2. Για τη λειτουργία της Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης (07:00-08:00), ο ελάχιστος αριθμός εγγραφέντων/φοιτούντων μαθητών που απαιτείται είναι πέντε (5).

3. Τα τμήματα του Ολοήμερου Προγράμματος συγκροτούνται σύμφωνα με τη δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των μαθητών, που αναγράφεται στη σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων κατά την εγγραφή τους.

4. Η δηλωθείσα ώρα ενδιάμεσης αποχώρησης παραμένει η ίδια, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

5. Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα, μπορεί να γίνεται μετά το τέλος κάθε διδακτικής ώρας (14.00, 14.40, 15.30), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

6. Το ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος ισχύει και παραμένει το ίδιο μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

7. Ο Υποδιευθυντής-Υπεύθυνος ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος παραμένει μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ανεξάρτητα του αριθμού των φοιτούντων μαθητών.

8. Στη σύνταξη του Ωρολογίου Προγράμματος και στη στελέχωση, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των Ολοήμερων Τμημάτων που θα λειτουργούν έως το τέλος του ωραρίου. Στα 6/θέσια και άνω Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων/φοιτούντων είναι δεκαπέντε (15) μαθητές.

Κάτω από 6/θέσια Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία, δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος, εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός των δεκαπέντε (15) εγγεγραμμένων/φοιτούντων μαθητών, και έχοντας υπόψη, τα όσα αναφέρονται στην με αριθμ.: 61044/Γ1/30-5-2012 διευκρινιστική εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Ι. Προϋποθέσεις για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Ο Προγραμματισμός λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και Ολοήμερων Νηπιαγωγείων), για το σχολικό έτος 2015-2016, θα γίνει έχοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικότερα τη με αριθμ. : Φ.12/520/61575/Γ1/30- 05-2011 (ΦΕΚ 1327/16-06-2011,τ.β’).

1. Για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων/φοιτούντων μαθητών είναι δεκαπέντε (15).

2. Το Ωράριο λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος και η υποχρεωτικότητα της φοίτησης τηρούνται καθ΄ όλο το διδακτικό έτος.
3. Η ενδιάμεση αποχώρηση (15.30) των μαθητών από το Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι δυνατή, εφόσον έχει δηλωθεί από τους γονείς/κηδεμόνες στο σχετικό έντυπο αίτησης/δήλωσης.
4. Η δηλωθείσα ώρα αποχώρησης παραμένει η ίδια, μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
5. Τα τμήματα του Ολοήμερου Προγράμματος συγκροτούνται σύμφωνα με τη δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των μαθητών.
6. Ο Υποδιευθυντής-Υπεύθυνος ή ο Υπεύθυνος του Ολοήμερου Προγράμματος παραμένει μέχρι τη λήξη του ωραρίου, ανεξάρτητα του αριθμού των μαθητών που παραμένουν.
7. Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία της Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης (07:00-08:00), είναι δέκα (10) μαθητές.
8. Στη σύνταξη του Ωρολογίου Προγράμματος και στη στελέχωση, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των Ολοήμερων Τμημάτων που θα λειτουργούν ως το πέρας του ωραρίου.

ΙΙΙ. Προϋποθέσεις για τη λειτουργία των Ολοήμερων Τμημάτων των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων:

1. Για τη λειτουργία Ολοήμερου Τμήματος, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγεγραμμένων /φοιτούντων νηπίων/προνηπίων, είναι επτά (7).

2. Για την εγγραφή των νηπίων/προνηπίων στο Ολοήμερο Τμήμα δεν απαιτείται βεβαίωση εργασιακής κατάστασης γονέων/κηδεμόνων.

3. Για τη λειτουργία της Πρωινής Προαιρετικής Ζώνης (07:00-08:00), ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγραφέντων/φοιτούντων νηπίων πρώτης ηλικίας, είναι πέντε (5).

4. Στα συστεγαζόμενα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία, εφόσον ο αριθμός των εγγεγραμμένων νηπίων/προνηπίων σε Ολοήμερο Τμήμα είναι μικρότερος των επτά (7), συγκροτούνται κοινά τμήματα.

5. Το ωράριο λειτουργίας και η υποχρεωτικότητα της φοίτησης, τηρούνται καθ΄ όλο το διδακτικό έτος. Για την εγγραφή των μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων, Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) και Ολοήμερων Νηπιαγωγείων δεν απαιτείται βεβαίωση εργασιακής κατάστασης των γονέων/κηδεμόνων.

ΙV. Έντυπα και διαδικασίες που αφορούν στη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος/Τμήματος Oι μαθητές εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/κηδεμόνων τους.

Έως τις 19-6-2015 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί συμπληρωμένα από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών στην σχολική μονάδα, που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Ολοήμερο Πρόγραμμα σειρά εντύπων.

Με ευθύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων θα πρέπει να δίνονται στους γονείς τα ανωτέρω έντυπα, τα οποία θα πρέπει να είναι και αναρτημένα σε εμφανές σημείο του σχολείου. Επίσης, θα πρέπει να είναι αναρτημένη σχετική ανακοίνωση για τις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αίτησης εγγραφής μαθητή στο Ολοήμερο Πρόγραμμα ή σε Ολοήμερο Τμήμα. Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης αίτησης εγγραφής στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, μετά τις 22 Ιουνίου 2015, απαιτείται η γραπτή έγκριση του οικείου Διευθυντή Π.Ε. και μόνο για λόγους που κρίνονται ιδιαίτερα σοβαροί.

Οι Διευθυντές/Προϊστάμενοι των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων που θα λειτουργήσουν ως Ολοήμερα κατά το προσεχές σχολικό έτος 2015-2016, θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν με τη λήξη του διδακτικού έτους, στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ονομαστική κατάσταση των εγγραφέντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα/Τμήμα, ανά τάξη (διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο οικίας).

Οι Διευθυντές των Ολοήμερων Δημοτικών σχολείων με Ε.Α.Ε.Π. θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν με τη λήξη του διδακτικού έτους, στην οικεία Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τους επισυναπτόμενους πίνακες Α1 και Α2.
Τα στοιχεία παραμένουν στην Διεύθυνση Π.Ε. έως ότου ζητηθούν από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.. Όταν δε συμπληρώνεται ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός εγγραφέντων/φοιτούντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα/Τμήμα του Σχολείου ή σε περιπτώσεις που η λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος/Τμήματος είναι αδύνατη (θέματα υποδομών, στελέχωσης, ειδικών συνθηκών κ.λ.π.), μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του για ένα έτος, μόνο με Απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του οικείου Σχολικού Συμβούλου και του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Οι Διευθύνσεις Π.Ε., το αργότερο έως τις 11-7-2015 θα πρέπει να υποβάλουν ταχυδρομικά στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Παπανδρέου 37, 151 80 Μαρούσι, Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε. και ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: spudonpe@minedu.gov.gr και μόνο στην περίπτωση που υπάρχουν προτάσεις ορισμού νέων ολοήμερων σχολείων τους επισυναπτόμενους πίνακες Δ1, Δ2 και Ν1, Ν2, που αφορούν σε νέες 4 προτάσεις ορισμού Ολοημέρων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της χώρας. Οι πίνακες κοινοποιούνται και στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.

Τα αναλυτικά στοιχεία για το σχολικό έτος 2015-2016 όλων των Ολοήμερων Σχολικών Μονάδων (Δημοτικών–Νηπιαγωγείων) καταχωρούνται με ευθύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων των Ολοήμερων Σχολικών μονάδων ( Δημοτικών και Νηπιαγωγείων ) στο Πληροφοριακό Σύστημα my school στα πεδία που θα ενεργοποιηθούν από τα μέσα Ιουλίου 2015 και μετέπειτα και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2015 . Παρακαλούνται τα Στελέχη της Εκπαίδευσης να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιτευχθεί ο έγκυρος και έγκαιρος προγραμματισμός των Ολοήμερων Σχολικών Μονάδων για το σχολικό έτος 2015-2016. Με ευθύνη των Διευθυντών/Προϊσταμένων να λάβουν ενυπόγραφα γνώση της παρούσας εγκυκλίου όλοι οι εκπαιδευτικοί των Ολοήμερων Σχολικών Μονάδων (Δημοτικών – Νηπιαγωγείων).

Περισσότερα στην εγκύκλιο


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.