Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Το κόστος της αιθαλομίχλης σε ζωές και ευρώ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τους τελευταίους χειμώνες στην Ελλάδα η καύση ξύλου συνέβαλε στη δημιουργία μίας τοξικής αιθαλομίχλης που έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος σύμφωνα με έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι ερευνητές του ΑΠΘ υπολόγισαν τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας του πληθυσμού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης καύσης ξύλου τους δύο τελευταίους χειμώνες, προσδιόρισαν το κόστος από την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και το συνέδεσαν με το παράλογο μέτρο της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως προέκυψε από την επιστημονική μελέτη του εργαστηρίου περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τα χρόνια της κρίσης καταγράφονταν επιπλέον 200 θάνατοι ετησίως, αριθμός που μεταφράζεται σε 3.450 χαμένα χρόνια ζωής και κόστος 200-250 ευρώ.

Επιπλέον, εκτός από την αυξημένη θνησιμότητα, οι ερευνητές εντόπισαν και μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας: περισσότερα περιστατικά βρογχίτιδας, καθώς και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Όσο για τη λύση που θα μπορούσε να δοθεί, στο συγκεκριμένο θέμα, οι ερευνητές ανέλυσαν ορισμένα εναλλακτικά σενάρια και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι αναλόγως τα μέτρα που θα ληφθούν, προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και οικονομία.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση περιορισμού της αλόγιστης χρήσης βιομάζας για οικιακή θέρμανση, το κέρδος θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της θνησιμότητας και τα 130 εκατομμύρια ευρώ από την αποφυγή ασθενειών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.