Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Είκοσι λεπτά στο δρόμο για τη δουλειά «καίνε» τον εγκέφαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό ο χρόνος που περνάμε στις μετακινήσεις μας.

Κίνηση στους δρόμους, μποτιλιάρισμα, ορθοστασία σε μετρό και λεωφορεία είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι που σηκώνονται κάθε πρωί για να πάνε στη δουλειά τους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα καναδών επιστημόνων, ακόμη και 20 λεπτά μετακίνησης από/προς τη δουλειά μπορεί να είναι τόσο στρεσογόνα, που να προκαλέσουν αυτό που πολύ λαϊκά αποκαλούμε ως «κάψιμο».

Η κατάσταση αυτή προκαλεί σωματική ή συναισθηματική εξάντληση, αυξημένο κυνισμό στους εργασιακούς χώρους, ενώ μπορεί ακόμη να οδηγήσει και σε εγκατάλειψη της εργασίας.

Ο κίνδυνος του «καψίματος» εξαρτάται από την απόσταση, το μέσο μεταφοράς (αυτοκίνητο, τρένο, λεωφορείο ή ποδήλατο) και από το πού γίνεται η μετακίνηση (σε αστικό περιβάλλον ή στην ύπαιθρο).

Για τις ανάγκες της μελέτης τους οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 1.942 ανθρώπους, που εργάζονταν σε 63 οργανισμούς στο Κεμπέκ.

Οι εθελοντές ήταν από 17 έως 69 ετών και συμμετείχαν σε μια καναδική έρευνα για την ψυχική υγεία.

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές ήταν ότι υπήρχε μια σημαντική σχέση ανάμεσα στη μετακίνηση για/από τη δουλειά και τα συμπτώματα επαγγελματικού «καψίματος».

«Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στη μετακίνηση και σε παράγοντες στρες, καθώς επίσης και την πιθανότητα να υποφέρει κανείς από ‘κάψιμο’» εξήγησε η Annie Barreck από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

«Η σημασία τους όμως ποικίλει, ανάλογα με το άτομο και τις συνθήκες του ΄ταξιδιού’ τους, καθώς επίσης και το χώρο εργασίας τους».

Για όσους μετακινούνται με αυτοκίνητο, όσο μεγαλύτερη η πόλη, τόσο πιο αγχωτική η εμπειρία της μετακίνησης. Το αντίθετο φαίνεται να ισχύει για όσους οδηγούς σε αγροτικές ή προαστιακές περιοχές.

Ωστόσο, όσοι μετακινούνται στην ύπαιθρο αλλά με μέσα μεταφοράς που χρειάζονται πολύ χρόνο, νιώθουν λιγότερο αποτελεσματικοί στον εργασιακό χώρο.

«Ο κίνδυνος αναπάντεχων, απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων καθυστερήσεων προκαλεί στρες, το οποίο μεταφέρεται στον εργασιακό χώρο».

Το αντίθετο ισχύει για όσους χρησιμοποιούν λεωφορεία και τρένα σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Επιπλέον, η διάρκεια της μετακίνησης επηρεάζει επίσης τον κίνδυνο «καψίματος».

Η έρευνα βρήκε ότι ο κίνδυνο «καψίματος» αυξάνεται σημαντικά, όταν η μετακίνηση διαρκεί περισσότερα από 20 λεπτά.

Πάνω από 35 λεπτά, όλοι οι υπάλληλοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν κυνικοί απέναντι στη δουλειά τους.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.