Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς αναδρομική ισχύ η απόφαση.

Αντισυνταγματική μεν χωρίς αναδρομικά δε, κρίθηκε με ψήφους 25-9 από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Η απόφαση, που είναι οριστική και θα καθαρογραφεί στους επόμενους μήνες, ελήφθη στη δεύτερη και τελευταία διάσκεψη που έγινε χθες το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση όμως δεν έχει αναδρομική ισχύ για τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν, καθώς αυτό θα δημιουργούσε κατά τους δικαστές, δημοσιονομική τρύπα.

Η δεύτερη απόφαση περί αναδρομικότητας – ελήφθη με οριακή πλειοψηφία 15 υπέρ έναντι 12 κατά- αφορά όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, συνεπώς συνεπώς αναδρομικά δεν θα καταβληθούν στο σύνολο των συνταξιούχων παρά μόνον σε όσους προσέφυγαν μεταξύ των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λ. Όπως είναι γνωστό η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για τα εισοδήματα του 2010.

Η απόφαση θα ισχύσει και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της τους επόμενους μήνες που θα καθαρογραφεί, ενώ δεν αφορά (αφού δεν έχουν προσφύγει στο δικαστήριο) τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Προβλήματα επέκτασης

Η απόφαση αυτή πάντως αν και δεν τους αφορά στην παρούσα φάση , δημιουργεί σοβαρά ζητήματα και για τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους αφού Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειος Πάγος θα κληθούν επίσης να αποφανθούν, χωρίς να δεσμεύονται από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα αν εκδοθούν αντίθετες δικαστικές αποφάσεις το ζήτημα να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Γιατί είπε «όχι» στα αναδρομικά

Οι δικαστές είπαν όχι στην αναδρομική εφαρμογή της απόφασης (με οριακή πλειοψηφία καθώς απουσίαζαν δικαιολογημένα από τη δεύτερη διάσκεψη επτά δικαστές) λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργείται «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμού, κάτι που να γινόταν θα σηματοδοτούσε την αναγκαιότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων.

Η απόφαση πάντως κρίνει αντισυνταγματικό ένα ευρύ πλέγμα μνημονιακών νόμων και συγκεκριμένα διατάξεις του νόμου 3865/2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό συστήματος του Δημοσίου, του νόμου 3986/2011 για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015 και του νόμου 4002/2011 με τον οποίον τροποποιήθηκε η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου, κ.λπ. Η επίμαχη εισφορά αρχικά παρακρατήθηκε από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων, καθώς και ανάλογα με το σε ποιο φορέα εργαζόντουσαν πριν από τη συνταξιοδότηση ο απόμαχος της εργασίας. Στην συνέχεια με τη πάροδο των άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.