Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ενδιαφέρουσες προοπτικές για τους δήμους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ενδυνάμωση των τομέων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+.

Σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού προσφέρει για την τοπική αυτοδιοίκηση α' βαθμού το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus +, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για επαγγελματική κατάρτιση στελεχών και εργαζομένων, αλλά και τη σύναψη διακρατικών συνεργασιών και συμπράξεων.

Το Erasmus + συνδυάζει όλα τα σημερινά προγράμματα της Ε.Ε, μεταξύ αυτών, το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (LLP) (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), το πρόγραμμα “Νεολαία σε Δράση” και πέντε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και τα προγράμματα συνεργασίας με τις βιομηχανικές χώρες).

Πέρα από την επαγγελματική εκπαίδευση, κατάρτιση και ανάδειξη ατομικών δεξιοτήτων, το πρόγραμμα αφορά επίσης στην ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών και εμπειριών, καθώς και στην αξιοποίησή τους από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Κινητικότητα ατόμων

Η μαθησιακή κινητικότητα ατόμων αποτελεί την πρώτη βασική δράση του προγράμματος και αποσκοπεί στην απόκτηση γνώσεων, εμπειρίας και πρακτικών, τα οποία οι εκπαιδευόμενοι θα αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους ένταξη και θα εφαρμόσουν στον εργασιακό χώρο τους.

Η δράση απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους, όπως φοιτητές, ασκούμενους, μαθητευόμενους ή εθελοντές, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως καθηγητές, εκπαιδευτικούς ή εκπαιδευτές και σε νέους και άτομα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας. Στην περίπτωση αυτή, η δράση έχει τη μορφή α) ανταλλαγής νέων, μέσω διακρατικής συνεργασίας δύο ή περισσοτέρων συμμετεχόντων οργανισμών από διαφορετικές χώρες, β) ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας – προσφοράς, από νέους, μη αμειβόμενης και πλήρους απασχόλησης εθελοντικής δραστηριότητας σε άλλη χώρα και γ) επιμόρφωσης και δικτύωσης των ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας και υποστήριξης της επαγγελματικής εξέλιξής τους.

Η περίοδος στο εξωτερικό στις επιμέρους δράσεις της Βασικής Δράσης 1, αναγνωρίζεται, ενώ παράλληλα πιστοποιούνται επίσημα οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήθηκαν εκεί.

Διακρατικές συνεργασίες - συμπράξεις

Η δεύτερη βασική δράση ευνοεί τη συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε τομείς εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας. Αποσκοπεί στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που θα οδηγήσει στη δημιουργία – ανάπτυξη κάποιου παραδοτέου αποτελέσματος, που θα καλύπτει ανάγκες των φορέων – εταίρων σε κάθε χρηματοδοτούμενο σχέδιο, καθώς και ανάγκες της αγοράς εργασίας γενικότερα.

Οι επιμέρους δράσεις που υποστηρίζονται από τη Βασική Δράση 2 έχουν τη μορφή α) στρατηγικών συμπράξεων στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας, β) συμμαχιών γνώσης, γ) τομεακών συμμαχιών δεξιοτήτων, δ) ανάπτυξης ικανοτήτων/δυνατοτήτων στον τομέα της ανώτατης/τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ε) ανάπτυξης ικανοτήτων/δυνατοτήτων στον τομέα της νεολαίας. Η συμμετοχή και η τεκμηρίωση στις επιμέρους δράσεις της Βασικής Δράσης 2, όπως αναφέρονται παραπάνω, πιστοποιείται βάσει των απαιτούμενων κάθε φορά παραδοτέων αποτελεσμάτων.

Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής

Μέσα από τη Βασική Δράση 3 υποστηρίζονται οι μεταρρυθμίσεις των ασκούμενων πολιτικών, στο πνεύμα των στόχων της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”, του στρατηγικού πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης (ΕΚ 2020) και της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει εκείνη που υποστηρίζει τον Διαρθρωμένο Διάλογο – Συναντήσεις μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της νεολαίας, με στόχο την ενεργό συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή στην Ευρώπη και την επικοινωνία τους με υπευθύνους λήψης αποφάσεων – χάραξης πολιτικής, τους εμπειρογνώμονες του τομέα της νεολαίας και τους εκπροσώπους των δημόσιων αρχών που είναι επιφορτισμένοι με ζητήματα της νεολαίας.

Η δράση αυτή έχει τη μορφή: Εθνικών συναντήσεων και διακρατικών σεμιναρίων διαλόγου και προετοιμασία Συνδιασκέψεων Νεολαίας, Εκδηλώσεων, Διαβουλεύσεων μεταξύ των νέων, Συναντήσεων και Ενημερωτικών Εκδηλώσεων – Συζητήσεων μεταξύ των νέων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων/εμπειρογνωμόνων στον τομέα της νεολαίας, Προσομοιώσεων της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμικών οργάνων και των ρόλων των υπευθύνων λήψης αποφάσεων.

Δράση: Αθλητισμός

Η δράση αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη, μεταφορά ή/και υλοποίηση καινοτόμων πρακτικών σε διάφορους τομείς που αφορούν τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση, την αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά στο ρόλο του αθλητισμού στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης, των ίσων ευκαιριών (ιδίως ισότητα των φύλων, αναπηρία, φυλετική ισότητα) και της επωφελούς για την υγεία σωματικής άσκησης.

Έχει τη μορφή: 1) Συμπράξεων Συνεργασίας μεταξύ διαφόρων οργανισμών και παραγόντων, τόσο στον τομέα του αθλητισμού όσο και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των δημόσιων αρχών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο 2) Ευρωπαϊκών αθλητικών εκδηλώσεων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που επιχορηγούνται μεμονωμένοι οργανισμοί οι οποίοι αναλαμβάνουν την προετοιμασία, τη διοργάνωση και την παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τους αθλητές, προπονητές, διοργανωτές και εθελοντές και παράλληλων δραστηριοτήτων (συνέδρια, σεμινάρια, ενημερωτικές συναντήσεις).

Οι δυνατότητες των Δήμων

Ειδικότερα, για τους Δήμους, τα στελέχη και τους εργαζομένους σε αυτούς, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι δυνατότητες που προσφέρει το Erasmus+ για επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και εκπαίδευση ενηλίκων, μέσα από τις δράσεις για κινητικότητα των ατόμων. Επιπλέον, ένας Δήμος, μέσα από τις δράσεις για διακρατικές συνεργασίες και συμπράξεις, μπορεί να επιλέξει κάποιο φορέα στο εξωτερικό, με τον οποίο να συνεργαστεί για τη δημιουργία – εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος εκπαίδευσης και κατάρτισής που θα καλύπτει ανάγκες του δήμου και του ευρύτερου αντικειμένου του. Τέλος, του δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξει συμμαχίες ή να κινητοποιήσει άλλους φορείς – δικαιούχους δράσεων του Erasmus+. Η έμμεση αυτή συμμετοχή του δήμου δύναται να φέρει αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση των δημοτών και της αγοράς εργασίας στην περιοχή του.


Πηγή: http://www.koinignomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.