Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδιασμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τσιρώνης: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι μία, και περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις μας: Να ολοκληρώσουμε γρήγορα τα περιφερειακά πλαίσια, γιατί οι χρόνοι πιέζουν αφόρητα. Προσανατολιζόμαστε έτσι σε επιτάχυνση όλων των σχετικών διαδικασιών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε ανοικτή σύσκεψη του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) με θέμα τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η ολοκλήρωση της αναθεώρησης των ΠΠΧΣΑΑ κρίνεται ως ζωτικής σημασίας, καθώς πρόκειται να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο σε κρίσιμα ζητήματα οικιστικής ανάπτυξης, όπως τα σχέδια πόλεως, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με επενδύσεις που εκκρεμούν, εξαιτίας σχετικών κολλημάτων που έχουν ανακύψει. Όπως υπογραμμίζεται, τα ΠΠΧΣΑΑ έχουν άμεση σχέση με το ποια έργα θα γίνουν και πού, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσεται και η εξειδίκευση των νέων έργων με βάση το καινούριο ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, η προτελευταία φάση για την ολοκλήρωση των ΠΠΧΣΑΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι να «τρέξει» σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία προβλέπουν την οριστικοποίησή τους το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2016, υπό την αίρεση της συνέχισης της ομαλής χρηματοδότησης των διαδικασιών.

Στην εισήγησή του ο Γιάννης Τσιρώνης εξέφρασε την αντίθεσή του με την επικρατούσα τάση «να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τον χώρο σε κάποιες ευκαιριακές, κυρίως οικονομικές ανάγκες, οι οποίες πολλές φορές έχουν και ένα ένδυμα οικολογικό», επισημαίνοντας την περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος.

«Αυτό μπορεί να το κατορθώσει ένας εθνικός σχεδιασμός που θα πατάει πάνω στους περιφερειακούς σχεδιασμούς. Και όχι το αντίθετο που ήθελε τα περιφερειακά να αλυσοδένονται πάνω σε μια τομεακή σκοπιμότητα» τόνισε.
Τέλος, ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ΣΕΠΟΧ στη διαδικασία ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδίων, καθώς και στην αναθεώρηση του πρόσφατου θεσμικού πλαισίου για τη Χωροταξική-Πολεοδομική Μεταρρύθμιση.

Κύριος στόχος της σύσκεψης ήταν η ανάπτυξη δημιουργικού διαλόγου μέσω της διατύπωσης προβληματισμών και εκτιμήσεων αναφορικά με τη διαδικασία αναθεώρησης των θεσμοθετημένων ΠΠΧΣΑΑ και η καταγραφή προτάσεων στην κατεύθυνση ουσιαστικής ανάδειξης τους ως βασικά εργαλεία χωρικής ανάπτυξης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.