Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Παράξενες ιστορίες πίσω από τα ονόματα διάσημων συγκροτημάτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ήταν αποτέλεσμα έμπνευσης ή προέκυψαν τυχαία;

Μερικές από τις μεγαλύτερες μπάντες του παγκοσμίου μουσικού στερεώματος, έχουν πράγματι αλλόκοτα ονόματα-αλλά πιο παράξενες είναι στην πραγματικότητα οι ιστορίες πίσω από τα αναγνωρίσιμα «βαφτιστικά» τους.

Το όνομα πάντως ενός μουσικού γκρουπ, πρέπει να εκφράζει τα μέλη, να αποτελεί «κράχτη» για τον θαυμαστή και κυρίως να είναι πρωτότυπο και πιασάρικο. Αυτό πάντως, δεν εξασφαλίζει την επιτυχία ή τη μακροβιότητα μιας μπάντας στο χρόνο.


Άλλα προέκυψαν τυχαία, άλλα έπειτα από σατανική έμπνευση και άλλα έπειτα από μια σειρά από δραματικά και ανεξέλεγκτα γεγονότα, όπως το παραλήρημα ενός καλλιτέχνη που, άθελά του, έγινε ο... νονός των Black Keys. Άραγε, οι KISS είναι όντως οι ιππότες στην υπηρεσία του σατανά;


Παρακάτω, δείτε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις...


Foo Fighters



 

Η ψυχή και ο frontman του γκρουπ Dave Grohl, κάποτε είχε πει ότι ήταν το «πιο ηληθιέστατο γαμ… όνομα μπάντας στον κόσμο», αλλά είναι αυτός που πραγματικά το εμπνεύστηκε. «Την περίοδο που ηχογράφησα τον πρώτο μας δίσκο, διάβαζα βιβλία για τα UFO. Έτσι, αφού είχα ηχογραφήσει μόνος μου όλο το δίσκο, παίζοντας όλα τα όργανα, ήθελα ο κόσμος να νομίζει πως πρόκειται για ένα γκρουπ, και έτσι σκέφτηκα ότι το Foo Fighters (ένας όρος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τα UFO) θα έκανε τον κόσμο να πιστέψει ότι δεν πρόκειται για έναν και μόνο τύπο. Χαζό ε;», είχε πει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Clash.

Daft Punk



 

Το διάσημο ιδιόρρυθμο μουσικό ντουέτο της ηλεκτρονικής μουσικής, Guy-Manuel de Homem-Christo και Thomas Bangalter, πριν μείνουν οι δυο τους άνηκαν σε τρίο: μαζί με τον Laurent Brancowitz είχαν σχηματίσει το κιθαριστικό γκρουπ Darlin. Όταν ακόμα λέγονταν έτσι, ένας συντάκτης του περιοδικό Melody Maker έγραψε μια αρνητική κριτική περιγράφοντας το κομμάτι τους «Cindy, so lound» ως «daft punky trash». Οι καλλιτέχνες, αντί να ενοχληθούν, το βρήκαν μάλλον διασκεδαστικό και μετά την αποχώρηση του Brancowitz άλλαξαν μουσική ρότα και όνομα και επικεντρώθηκαν στους ηλεκτρονικούς ήχους.

Green Day



 

Οι Billie Joe Armstrong και Mike Dirnt, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας αντίστοιχα, σχημάτισαν το γκρουπ το 1986 δίνοντας το γλυκανάλατο όνομα Sweet Children. Άλλαξαν ωστόσο γνώμη για την επιλογή τους, λίγα χρόνια αργότερα, το 1988, όταν υπέγραψαν σε δισκογραφική εταιρεία και τους ενημέρωσαν ότι το ίδιο όνομα είχε επιλέξει και ένα άλλο γκρουπ. «Έγραψα ένα τραγούδι που ονόμασα "Green Day" γιατί κάπνιζα πολύ χόρτο», είχε εξομολογηθεί ο Armstrong στο Time. Και ιδού το όνομα!

The Black Keys



 

Τα δυο αγόρια από το Οχάιο, εμπνεύστηκαν το όνομα του γκρουπ, από τις ασυναρτησίες ενός σχιζοφρενή καλλιτέχνη που έτυχε να γνωρίζει και τους δυο πατεράδες τους. «Όταν πηγαίναμε ακόμα στο λύκειο, εκείνος τηλεφωνούσε στα σπίτια μας και άφηνε μηνύματα. Και τα μηνύματα ήταν κάπως έτσι "θέλω μια coca cola διαίτης και καπνό για πίπα. Αν δε μου τα φέρετε, θα θυμώσω". Αργότερα, καλούσε ξανά και άφηνε άλλο μήνυμα "Jim Carney (ο πατέρας του Patrick Carney), είσαι ένα μαύρο κλειδί (black key). Έπρεπε να μου έφερνες τον καπνό για τη πίπα μου"», έλεγε σε συνέντευξη ο Carney. «Κάθε μέρα που επέστρεφα σπίτι μετά το σχολείο πατούσα τον τηλεφωνητή και υπήρχαν τουλάχιστον 50 μηνύματα απόλυτης παράνοιας. Ετσι, ο Dan (Auerbach) και εγώ, είχαμε ως αστείο να αποκαλεί ο ένας τον άλλον "black keys"».
 

Chumbawamba


 

Κανείς, πέρα από τα μέλη της μπάντας, δε γνωρίζει με σιγουριά γιατί ονομάζεται έτσι η μουσική αυτή κολεκτίβα, με το όνομα γλωσσοδέτης Chumbawamba. Προφανώς, έστησαν έναν εσωτερικό διαγωνισμό για το ποιος θα σκεφτεί την πιο εξωφρενική εξήγηση για την προέλευση του ονόματός τους, κάθε φορά που θα καλούνταν να δώσουν εξηγήσεις στους δημοσιογράφους. 

Ιδού ορισμένες από τις εξηγήσεις:

Το άκουσαν καθώς περνούσαν μπροστά από μια ομάδα Αφρικανών πλανόδιων καλλιτεχνών στους δρόμους του Παρισιού. 


Αντέγραψαν το όνομα από μια ποδοσφαιρικής μασκότ, από ομάδα της Αγγλίας.
Προέρχεται από το όνειρο που είδε μέλος του γκρουπ: είδε δυο πόρτες τουαλέτας, όπου στη μία έγραφε Chumbas και στην άλλη Wambas και ήταν διχασμένος για το ποια από τις δυο να επιλέξει.
 

Pearl Jam


 

Το όνομα της πιο συνεπούς μπάντας της grunge μουσικής σκηνής, με καταγωγή από το Σιάτλ, έχει τις ρίζες του στην προγιαγιά του τραγουδιστή Eddie Vedder, την Pearl και την peyote μαρμελάδα που έφτιαχνε. Έτσι άλλωστε είχε πει ο ίδιος ο Vedder. Ωστόσο, χρόνια αργότερα, παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα για την ιστορία. Εναλλακτικά, γιατί πράγματι επικρατεί ένα μυστήριο, ίσως προέρχεται από το ψευδώνυμο του παίκτη του NBA, Mookie Blaylock. Ή επέλεξαν το Pearl (μαργαριτάρι) γιατί ακούγεται αρκετά cool και πρόσθεσαν το jam στο τέλος όπως κάνουν οι μουσικοί όταν πειραματίζονται. Μια άλλη εκδοχή, όπως την εξήγησε ο ίδιος ο Vedder, πηγάζει από το πώς δημιουργούνται τα μαργαριτάρια: «Πρόκειται για μια αναφορά στο μαργαριτάρι (pearl) και στην φυσική διαδικασία όπου δημιουργείται. Βασικά η γενική ιδέα για το όνομα είναι το πως δημιουργείς κάτι όμορφο, με αυτό που οι άλλοι θεωρούν σκουπίδια».
 

Depeche Mode


 

Με πάνω από τρεις δεκαετίες στο μουσικό κουρμπέτι, ποιος θα περίμενε ότι οι Depeche Mode θα όφειλαν το όνομά τους στην μόδα. Οι Βρετανοί, ξεφυλλίζοντας ένα γαλλικό περιοδικό μόδας, έπεσαν πάνω στις λέξεις «depeche mode» που σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει «ξεπερασμένη μόδα», κάτι φυσικά που δεν ισχύει με τη μουσική τους… «Μου άρεσε ο ήχος αυτών των λέξεων που σημαίνουν "το τέλος μιας μόδας" ή "μια εξελιγμένη μόδα"», είχε δηλώσει σχετικά ο Martin Gore.
 

KISS


 

Λατρεμένο γκρουπ, με επιτυχίες που ακούγονται ξανά και ξανά με σήμα κατατεθέν το εκκεντρικό γκοθικ, ασπρόμαυρο μακιγιάζ τους. Οι δαιμόνιοι Αμερικανοί, ξέρουν να παίζουν στα δάχτυλά τους το μάρκετινγκ, όπως τι χορδές της κιθάρας, με τέτοιο τρόπο που μάλλον τεχνηέντως άφησαν να διαρρεύσει ότι το όνομά τους σημαίνει «Knights In Satan's Service» (ιππότες στην υπηρεσία του σατανά). Η μπάντα βέβαια το αρνείται και σύμφωνα με τον Paul Stanley, «η λέξη kiss, ακούγεται επικίνδυνη και σέξι ταυτόχρονα». Επιπλέον, αρνούνται τις ερμηνείες «Kids In Service of Satan» και «Keep It Simple Stupid».
 

Savage Garden


 

Ποπ, Αυστραλοί και Savage Garden. Το όνομα τους, είναι «κλεμμένο» από μια φράση από την νουβέλα της Anne Rice «Interview With The Vampire»- η Rice είναι διάσημη για τα μυθιστορήματά της με βαμπίρ. Δανείζοντας ένα όνομα από λογοτεχνικό έργο, είναι πραγματικά μια ωραία παράδοση.

Duran Duran



 

Τι δουλειά έχουν οι Duran Duran με την Jane Fonda; Το βρετανικό ροκ γκρουπ, μαγεύτηκε μάλλον από την «Barbarella» με την σέξι τότε Fonda, που πήρε το όνομά του από χαρακτήρα της ταινία. Για εκείνους που αγνοούν τι εστί «Barbarella», είναι μια ερωτική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1960. Ωστόσο, αν η μπάντα είχε «σκάψει» λίγο πιο βαθιά στην ταινία, θα έχε βρει έναν άλλο χαρακτήρα με το όνομα Dildano.

Motörhead



 

Οι Motörhead είναι «η πιο βρώμικη rock n' roll μπάντα του κόσμου», σύμφωνα με τον εμβληματικό Lemmy και αν θέλετε και άλλες παρόμοιες ατάκες: «αν οι Motörhead μετακομίσουν δίπλα σας, το γρασίδι σας θα πεθάνει»… Αν και ακούγεται ως ένα αρκετά έντιμο όνομα μπάντας, το motor-head είναι όρος της αμερικανικής αργκό για τους ναρκομανείς, για τους χρήστες αμφεταμινών.
 

Velvet Underground




 

Είναι ένα από τα επιδραστικότερα γκρουπ, με ηγετική μορφή τον αείμνηστο Lou Reed. Το όνομα προέρχεται από τον τίτλο του βιβλίου «S & M» το οποίο τα μέλη του συγκροτήματος βρήκαν πάνω σε ένα πεζοδρόμιο της Νέας Υόρκης. Το βιβλίο περιγράφει την underground σεξουαλική σκηνή του 1960 στην Αμερική. (Δεν είμαστε σίγουροι για το πώς έμοιαζε η υπόγεια σεξουαλική ζωή της δεκαετίας του '60).
 

Led Zeppelin   


 

Η φράση «lead balloon» συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κακοσχεδιασμένη ιδέα, ή την προβλέψιμη και αναπόφευκτη αποτυχία. Το όνομα προέκυψε από τον ντράμερ των Who, Keith Moon, ο οποίος αφού έπαιξε με τη παραπάνω φράση, πρότεινε στο γκρουπ το «lead Zeppelin» μετά την απόρριψη του αρχικού τους ονόματος, «The New Yardbirds» από την εταιρεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Jimmy Page ενθουσιάστηκε με τη φράση τόσο πολύ, που το υιοθέτησε πετώντας ωστόσο το «a» για να κάνει το «οδηγώ Zeppelin», σε «Οδηγημένο Zeppelin», για να μπερδέψει και να δυσκολέψει τους Αμερικανούς.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.