Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Σημάδια που προδίδουν ότι κάποιος έχει αγοραφοβία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι είναι η αγοραφοβία;

Στην κλινική πράξη είναι η κατάσταση όπου ο πάσχων για έξι μήνες τουλάχιστον, έχει έντονο φόβο ή άγχος και/ή αποφεύγει δραστηριότητες, επειδή εκτιμά ότι

1. Η διαφυγή είναι δύσκολη

Δεν θα υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια από άλλους, αν νιώσει αβοήθηχος και ανήμπορος ο ίδιος ή αν έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κρίση πανικού.

Οι αγοραφοβικές δραστηριότητες είτε αποφεύγονται, είτε απαιτούν την παρουσία συνοδού (σημαντικού άλλου ανθρώπου για τους ίδιους π.χ. σύζυγος, γονέας κ.λπ.) είτε υπομένονταί με έντονο φόβο ή άγχος.

Ο φόβος, το άγχος και η αποφυγή προκαλούν δυσφορία και δυσλειτουργία σε σημαντικούς τομείς της ζωής (προσωπική, επαγγελγματική κ.λπ.).

Αν όλα αυτά δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα χρήσης κάποιας ουσίας ή φαρμάκου ή μιας γενικής ιατρικής κατάστασης (π.χ. καρδιοαναπνευστική διαταραχή) Τότε είναι πολύ πιθανόν ο ‘άνθρωπος να έχει αναπτύξει αγοραφοβία.Συνήθεις συμπεριφορές


Αποφεύγει μέρη με πολύ κόσμο

όπως σούπερ μάρκει, πολυκατάστημα, θέατρα, κινηματογράφοι, γήπεδα και άλλα πολυσύχναστα μέρη.Οδήγηση, ειδικά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή γέφυρες, σε μποτιλιάρισμα και για μεγάλες αποστάσεις, να είναι επιβάτης σε αυτοκίνητο ενώ οδηγεί άλλος

Αποφεύγει την απομάκρυνση από το σπίτι. Μερικοί έχουν μια ασφαλή απόσταση στην οποία μπορούν να βρίσκονται και δεν μπορούν με ευκολία να βγουν από αυτήν. Σε σπάνιες περιπτώσεις το να βγει κάποιος από το σπίτι είναι ανέφικτο

Δε θέλει να μένει μόνος, ειδικά στις παραπάνω περιστάσεις αλλά και μέσα στο σπίτι

Αποφεύγει κλειστούς χώρους που νιώθει περιορισμένος/ η μέρη από τα οποία η διαφυγή είναι δύσκολη (π.χ. τούνελ, μικρά δωμάτια, αεροπλάνα, υπόγειες διαβάσεις, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως πλοία, λεωφορεία, τρένα, τραμ, μετρό.

Στρατηγικές αντιμετώπισης - Τεχνάσματα

Για να μη χάσουν σημαντικές πτυχές της ζωής τους οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να εφεύρουν διάφορα τεχνάοματα για να συνεχίσουν να λειτουργούν στην καθημερινότητα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα εύκολη διαφυγή όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.

Έτσι για παράδειγμα:
Στο λεωφορείο διαλέγουν θέση κοντά στον οδηγό, την πόρτα, ή το παράθυρο
Εστιάζουν το μυαλό τους σε κάτι άλλο και όχι σ’ αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή (απόσπαση προσοχής)
Στο μετρό επιλέγουν τα μπροστινά βαγόνια για να φτάσουν γρηγορότερα στον σταθμό ή εκείνα με τον λιγότερο κόσμο

Διαλέγουν το τραπέζι ins ταβέρνας στην οποία θα φάνε να είναι κοντά στην έξοδο ή την τουαλέτα ή φεύγουν νωρίτερα από συναυλίες, γήπεδα, κινηματογράφους κ.λπ.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.