Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τρία ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκτός των περιορισμών του ρωσικού εμπάργκο και ...εντός της ρωσικής αγοράς ενδέχεται να βρεθούν ξανά τα ελληνικά ροδάκινα, φράουλες και πορτοκάλια, αν αποδώσει καρπούς η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, για την εξαίρεσή τους από τον αποκλεισμό, μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη και του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας, Αλέξιε Αλεξένκο (Alexie Alekseenko).

Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα του 'Ελληνα υπουργού, ο κ.Αλεξένκο δεσμεύτηκε να στείλει επιστολή στον Ρώσο Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ, γνωμοδοτώντας υπέρ της εξαίρεσης των τριών ελληνικών προϊόντων από τον αποκλεισμό, που η Ρωσία επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο σε οπωροκηπευτικά προέλευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αντίμετρο στις κοινοτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

"Δεν μπορώ βέβαια να προδικάσω την απόφαση του Ρώσου πρωθυπουργού, αλλά θα κάνω θετική εισήγηση για το θέμα, καθώς θεωρώ το αίτημα ρεαλιστικό" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "οι κυρώσεις δεν είναι κάτι μόνιμο" και ότι το θέμα τού εμπάργκο κάποια στιγμή θα διευθετηθεί, "αφού υπάρχουν πάντα πιο ειρηνικά μέσα για να λύνονται τα θέματα".

Απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το πότε αναμένεται να αρθεί το εμπάργκο στα κοινοτικά προϊόντα, ο κ.Αλεξένκο, που είναι ο επικεφαλής της ισχυρής Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας (ROSSELKHOZNADZOR), είπε χαρακτηριστικά: "Κάποια στιγμή [...], ενδεχομένως σύντομα, θα αρθεί αλλά είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε", υπογραμμίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από πλευράς της ΕΕ.

Ο κ. Σγουρίδης από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι το αίτημα για την εξαίρεση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνει δεκτό. "Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα για τα δύο-τρία αυτά προϊόντα, που βρίσκονται εντός εμπάργκο, ν' απελευθερωθούν" επισήμανε.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.