Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Για ένα σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Αποκατάστασης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 27.02.2015


Αρ. Πρωτ.: 391

Με επιστολή της στον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή η ΕΣΑμεΑ καταδεικνύει για πολλοστή φορά τα τεράστια προβλήματα στην Αποκατάσταση στην Ελλάδα. Η Αποκατάσταση αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την αύξηση της λειτουργικότητας των ατόμων με αναπηρία και ως εκ τούτου το βασικό κλειδί για την ένταξή τους στους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν και σε αυτό τον τομέα, έφεραν σε δυσμενέστερη θέση το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) της χώρας, το οποίο αυτή τη στιγμή παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του. Παράλληλα, τα άτομα με αναπηρία που διαβιούν στην Περιφέρεια αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Λάρισα, εξαιτίας της έλλειψης δημόσιου Κέντρου Αποκατάστασης, λειτουργούν πολύ περισσότερα ιδιωτικά Κέντρα Αποκατάστασης, από αυτά που λειτουργούν στο σύνολο της χώρας του Βελγίου! Το δε κόστος των νοσηλίων στα ιδιωτικά Κέντρα είναι γνωστό ότι είναι τριπλάσιο από ένα δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ε.Σ.Α.μεΑ. κρίνει απαραίτητο και προτείνει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την αναβάθμιση του κρίσιμου τομέα της Αποκατάστασης και την ίδρυση ενός Δικτύου Μονάδων Αποκατάστασης για την κάλυψη των αναγκών όλης τη χώρας, με σαφείς στόχους υλοποιήσιμους σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Όλες οι προτάσεις στην επιστολή που επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.82 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.