Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

"Έφυγε" ο συλλέκτης Ίων Βορρές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Έφυγε» πλήρης ημερών, ο συλλέκτης Ίων Βορρές, ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου στην Παιανία.



Ο Ίων Βορρές ήταν απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, με σπουδές στα Οικονομικά και στις Πολιτικές Επιστήμες (Πανεπιστήμιο του Queen's στο Οντάριο), καθώς και στη Φιλοσοφία και Ψυχολογία (Πανεπιστήμιο του Τορόντο). Στον Καναδά εργάστηκε περιστασιακά ως δημοσιογράφος, ενώ το 1967 διορίστηκε, με βαθμό πρέσβη, διευθυντής του Ελληνικού Περιπτέρου στη Διεθνή Έκθεση του Μόντρεαλ, όντας ο μόνος Καναδός υπήκοος διευθυντής ξένου περιπτέρου.

Διετέλεσε δήμαρχος Παιανίας από το 1991 ως το 1998. Έχει τιμηθεί από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Αθηνών και τη Λέσχη Λάιονς και έχει παρασημοφορηθεί από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Το 2001 έλαβε τιμητικά τον τίτλο του δρος Καλών Τεχνών, από το Αμερικανικό Κολέγιο της Ελλάδας.



Το Μουσείο Βορρέ ιδρύθηκε το 1983 με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής τέχνης και του πολιτισμού, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η διοργάνωση εκθέσεων σε εσωτερικό και εξωτερικό και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά. Τα δύο μουσεία που αποτελούν το ίδρυμα, το Μουσείο σύγχρονης ελληνικής τέχνης και το λαογραφικό Μουσείο, καλύπτουν μαζί τουλάχιστον 2.500 χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Στο μεταξύ, τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος, εξέφρασε -μέσω ανακοίνωσης- ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος πρόσθεσε: «Μέσα από το σημαντικό μουσείο που ίδρυσε, ο Ιων Βορρές πρόσφερε πολλά στην ανάδειξη της συνέχειας μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Τα δύο τμήματα του Μουσείου Βορρέ, το λαογραφικό και το μουσείο σύγχρονης τέχνης, διασώζουν αυθεντικές εκδοχές του ελληνικού πολιτισμού, του ίδιου πολιτισμού που ο Βορρές φρόντισε να προβάλει με πολλές εκθέσεις έργων της συλλογής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.