Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πουλούσαν πλαστούς πίνακες γνωστών Ελλήνων ζωγράφων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερες από 300.000 ευρώ κέρδισε σπείρα απατεώνων που εξαπατούσε ανυποψίαστους αγοραστές έργων τέχνης. Η σπείρα από τον Ιούλιο του 2014 είχε πουλήσει 13 πλαστούς πίνακες ζωγραφικής και υποστήριζε στους αγοραστές ότι είναι γνήσιοι και προέρχονται είτε από την συλλογή αριστοκρατικών οικογενειών είτε από συλλέκτες.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ξεκίνησε την έρευνα μετά από καταγγελία πολίτη που υποστήριξε ότι η σπείρα του είχε πουλήσει 13 πλαστά έργα τέχνης έναντι 308.000 ευρώ.

Μετά από διερεύνηση της καταγγελίας, διαπιστώθηκε ότι ένας 62χρονος ήταν αρχηγικό μέλος ομάδας που πουλούσε πλαστούς πίνακες ζωγραφικής πείθοντας τους υποψήφιους αγοραστές ότι αυτά είναι γνήσια. Τα πλαστά έργα τέχνης ήταν πιστά αντίγραφα γνωστών Ελλήνων δημιουργών.

Ρόλο στην οργάνωση είχε και ένας 87χρονος που σύστηνε υποψήφιους αγοραστές στον 62χρονο, εγγυώμενος προσωπικά για την φερεγγυότητά του, ενώ και ο ίδιος φρόντιζε να τους καθησυχάζει για την γνησιότητα των έργων τέχνης.

Τα 13 έργα τέχνης που πωλήθηκαν στον καταγγέλλοντα κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία αποφάνθηκε ότι πρόκειται περί πλαστών.

Μετά από έρευνες στα σπίτια του 62χρονου και του 87χρονου που συνελήφθησαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 92 πίνακες ζωγραφικής, την κατοχή των οποίων δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν. Οι κατασχεθέντες πίνακες θα αποσταλούν στην Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να εξετασθούν για την γνησιότητά τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και απάτης κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.