Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές του πατρινού καρναβαλιού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέρκελ σε ρόλο χανούμισσας και Τσίπρας με σώμα του μια κάλπη.

Στο καρναβαλικό εργαστήρι του δήμου Πατρέων ρυθμίζονται αυτές τις ημέρες οι τελικές λεπτομέρειες στα καρναβαλικά άρματα, λίγο πριν αποκαλυφθούν, κατά τη διάρκεια των παρελάσεων του τελευταίου τριημέρου του πατρινού καρναβαλιού.

Τα άρματα, που κάθε χρόνο κατασκευάζει το καρναβαλικό εργαστήρι του δήμου, αποτελούν το σήμα κατατεθέν του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού της Πάτρας.

Η φιγούρα του βασιλιά καρνάβαλου, το άρμα της βασίλισσας και τα άρματα της συνοδείας τους, αποτελούν περίτεχνες δημιουργίες, που φέρουν την υπογραφή των καλλιτεχνών του καρναβαλικού εργαστηρίου και σμιλεύονται με εφόδια την έμπνευση, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και τη δεξιοτεχνία.

Τα καρναβαλικά άρματα του δήμου διαπνέονται από σατιρικό πνεύμα και συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του καρναβαλικού πνεύματος με την επικαιρότητα των θεμάτων, που συχνά αντλούνται από τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες των καιρών.

Φέτος, η επικαιρότητα εμπνέει με μορφές του πολιτικού στίβου της χώρας, όπως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγελα Μέρκελ, αλλά και με καθημερινές καταστάσεις, όπως η οικονομική κρίση.

Όλα τα άρματα φέτος χαρακτηρίζονται από την έντονη πολυχρωμία. Ο βασιλιάς καρνάβαλος, σε ύφος «οριεντάλ» είναι επηρεασμένος από την Ανατολή, ενώ είναι εμπλουτισμένος και από πολλά ινδικά στοιχεία. Ο βασιλιάς περιστοιχίζεται από δύο άλογα μπροστά και δύο ελέφαντες πίσω. Πολύχρωμος με έντονα χρώματα, ο καρνάβαλος, όπως και το άρμα της βασίλισσας, παίρνουν το όνομα «Bollywood Festival Color».

Το άρμα της βασίλισσας του καρναβαλιού, που θα υποδεχτεί τη φετινή βασίλισσα Νάσια Στεφανίδη, είναι και αυτό προσαρμοσμένο σε ανατολίτικη και ινδική αισθητική, καθώς και στη «γιορτή του χρώματος». Στο άρμα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που θα παρελάσει, υπάρχουν ένα κτίριο σαν κάστρο, ελέφαντες, καμήλες, άλογα που πλαισιώνουν το πολύχρωμο άρμα, ενώ κυρίαρχο στοιχείο του είναι μια σκάλα, στην κορυφή της οποίας θα βρίσκεται όρθια η βασίλισσα. Επίσης υπάρχουν τέσσερις κολόνες που καταλήγουν σε ινδικούς τρούλους, καθώς και μικρές αψίδες.

Ένα άλλο καινούριο άρμα, με τίτλο «Χορεύοντας με τους κλόουν» αποτελεί μια σύνθεση με κλόουν σε ξαπλωτή φιγούρα και μπάλες. .

Ακόμα, υπάρχει ένα σατιρικό άρμα με θέματα τις πρόσφατες εκλογές και άλλο ένα που σατιρίζει το σύστημα υγείας. Το σατιρικό άρμα με θέμα «Εκλογές 2015» περιλαμβάνει το πολιτικό προσωπικό της επικαιρότητας, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα, τον Αντώνη Σαμαρά και την Άνγκελα Μέρκελ. Ειδικότερα, υπάρχει η φιγούρα του Αντώνη Σαμαρά με τη μορφή χορεύτριας-χανούμισσας και η φιγούρα της Άνγκελας Μέρκελ σε μικρό μέγεθος πάνω στο μπράτσο του, που τού ψιθυρίζει κάτι στο αυτί. Τριγύρω τους οι φιγούρες τεσσάρων δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων μαζικής ενημέρωσης, επισημαίνουν ότι όλα είναι κανονισμένα και καθοδηγούμενα. Μπροστά βρίσκεται η χαμογελαστή φιγούρα του Αλέξη Τσίπρα, που είναι σε μπλε, κόκκινο, κίτρινο και λευκό χρώμα, έχοντας ως κορμί μια κάλπη με χέρια και πόδια γεμάτη ψηφοδέλτια μέσα από ένα περιβάλλον με ευρώ και ψηφοδέλτια, ενώ κρατά ένα ευρώ και μια δραχμή.

Το άλλο άρμα έχει ως θέμα το πρωτοβάθμιο εθνικό δίκτυο υγείας. Ειδικότερα, ένας άρρωστος ηλικιωμένος βρίσκεται σε φορείο που αντί για δύο, τον μεταφέρουν τέσσερα άτομα. Κρατά έναν ορό με αίμα και ένα εξιτήριο κατά την έξοδό του από μια πόρτα ενός κτιρίου που γράφει ΠΕΔΥ.

Τα καρναβαλικά άρματα θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου, όταν θα παρελάσουν φωταγωγημένα στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια θα σταθμεύσουν στην πλατεία Γεωργίου και θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους να τα περιεργαστούν και να φωτογραφηθούν μαζί τους.

Το Σάββατο θα πάρουν μέρος στη «νυχτερινή ποδαράτη» παρέλαση, που θα ξεκινήσει στις 18.00, ενώ αναμένεται να μαγνητίσουν τα βλέμματα των θεατών στη μεγάλη παρέλαση του πατρινού καρναβαλιού, που θα ξεκινήσει στις 14:00 της Κυριακής.

Ακόμα θα παρελάσουν τα άρματα από το καρναβάλι των παιδιών «Πρίγκιπας», «Κάστρο», «Πειρατικό Καράβι», «Τρενάκι», «Παπαγάλος», «Πειρατής και Γάτος», «Γίγαντας» και «Μπάντα», δυο σκαλωτά άρματα με μεταμφιεσμένους, καθώς και τα άρματα του καθιερωμένου σοκολατοπόλεμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.