Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πάνω από 4.000 καταναλωτές στα κοινωνικά τιμολόγια της ΕΥΑΘ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταγγελία για μαζικές διακοπές υδροδότησης σε οικογένειες.

Περισσότεροι από 4.000 καταναλωτές, επί συνόλου 510.000 υδρόμετρων, έχουν ενταχθεί τον τελευταίο χρόνο στα κοινωνικά οικιακά τιμολόγια της Εταιρείας 'Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), προκειμένου να επωφεληθούν από τις μειώσεις 50%, που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μέχρι το τέλος του 2015 στα τιμολόγια για τρίτεκνους, υπερήλικες και άτομα με χαμηλό εισόδημα ή μακροχρόνια άνεργους.

Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η ΕΥΑΘ ΑΕ, στο πλαίσιο ρεπορτάζ με αφορμή την καταγγελία της Επιτροπής Δράσης Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης ότι «η εταιρεία προχώρησε σε μαζικές διακοπές υδροδότησης σε εκατοντάδες οικογένειες, οι οποίες αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα (άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία)».

Η Επιτροπή καλεί τους Θεσσαλονικείς σε συνέλευση στις 5 Φεβρουαρίου στις 19:00 το βράδυ, στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασιστούν κινητοποιήσεις, όχι μόνο για τις διακοπές υδροδότησης, αλλά και για εκείνες του ρεύματος, που -όπως υποστηρίζει- «συνεχίζονται ακόμη και μέσα στον χειμώνα» και για τις κατασχέσεις κατοικιών.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νίκος Παπαδάκης, υποστήριξε ότι πραγματικό πρόβλημα δεν υφίσταται, αφού η εταιρεία έχει καθιερώσει εγκαίρως κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ έχει κινητοποιήσει ολόκληρο μηχανισμό ρύθμισης χρεών για όσους αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν τον λογαριασμό του νερού.

«Κανένας πραγματικά αναξιοπαθής δεν μένει χωρίς νερό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ακόμη και σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι κατά λάθος έγινε διακοπή σε ένα νοικοκυριό με πραγματική αδυναμία, η σύνδεση αποκαθίσταται άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή υπάρχουν προς αφαίρεση περίπου 30.000 ρολόγια λόγω ανεξόφλητων -επί μακρόν- λογαριασμών.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο

Στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΕΥΑΘ, που προβλέπει έκπτωση 50%, μπορούν να ενταχθούν:

-Οικογένειες με τρία προστατευόμενα παιδιά και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 17.000 ευρώ ετησίως.

-Υπερήλικες άνω των 75 ετών που ζουν μόνοι (δε φιλοξενούνται), με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως και κατανάλωση που δεν υπερβαίνει τα 30 κυβικά ανά τετράμηνο.

-Μακροχρόνια άνεργοι ή άτομα χαμηλού εισοδήματος με φορολογητέο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 8.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.

Το κοινωνικό τιμολόγιο θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2015 και οι ενδιαφερόμενοι (απαραίτητα υπόχρεοι οι ίδιοι του λογαριασμού ύδρευσης) ή οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους απαιτείται να υποβάλουν σχετικό αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά (εκκαθαριστικό, Ε1 και πιστοποίηση από τον ΟΑΕΔ για τους ανέργους) στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (Εγνατία 127, 6ος όροφος, Πρωτόκολλο). Τα στοιχεία πρέπει να συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση για ακριβή στοιχεία του άρθρου 8 του ν. 1599/86 του ενδιαφερομένου επικυρωμένη στα ΚΕΠ.

-Έκπτωση 50% παρέχεται και στις καταναλώσεις πελατών με αναπηρία 80% και άνω.

Δυνατότητα διακανονισμών και ρυθμίσεων

Σε περίπτωση ανεξόφλητων οφειλών λόγω οικονομικής αδυναμίας μπορεί να γίνει διακανονισμός της οφειλής σε μέχρι 36 δόσεις, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 50 ευρώ. Αν το χρέος είναι σχετικά μικρό (π.χ., της τάξης των 200 ευρώ) μπορεί να γίνει διακανονισμός για χαμηλότερη μηνιαία δόση. Στην περίπτωση που ο καταναλωτής βρίσκεται σε τόσο δυσχερή θέση που ακόμη δεν μπορεί να ανταποκριθεί, τότε η υπόθεση μπορεί να περάσει από συνεδρίαση διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν περαιτέρω διευκολύνσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης, ενόψει τής συνάντησης της Παρασκευής, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία “θα πρέπει να συναντηθούν, προκειμένου να δράσουν ομαδικά και συντονισμένα, για να επιβάλλουν τις δικές τους ανάγκες”: απαγόρευση των κατασχέσεων κατοικιών/καταθέσεων, τροφή, ρεύμα, νερό και θέρμανση σε όλα τα σπίτια, κατάργηση των μνημονίων και των αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων, διαγραφή ολόκληρου του χρέους και υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών/υπηρεσιών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.