Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στα Χανιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερους ελέγχους ζητά το Εργατικό Κέντρο.

Σε «μάστιγα» εξελίσσονται τα εργατικά ατυχήματα στον νομό Χανίων. Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου, το 2014 υπήρξε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στον νομό σε σχέση με το 2013. Πιο συγκεκριμένα το 2013 καταγράφηκαν 41 εργατικά ατυχήματα, ενώ το 2014, 54.

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του νεαρού οδηγού στον δήμο Πλατανιά πριν λίγες μέρες, τα «Χανιώτικα Νέα» ζήτησαν από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννη Μανωλικάκη, τα συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων δύο ετών όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα, δυστυχήματα που έχουν συμβεί στον Νομό, αλλά και τι συμβαίνει με τους ελέγχους και την απονομή της Δικαιοσύνης.

«Δυστυχώς πρόσφατα (την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου) χάσαμε έναν συνάδελφο, συμβασιούχο εργαζόμενο ως οδηγό φορτηγού στον Δήμο Πλατανιά που σε δεκαπέντε ημέρες θα τελείωνε η σύμβασή του. Στα Χανιά τα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει ‘μάστιγα”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλικάκης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, το 2013 καταγράφηκαν στον Νομό 41 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία τα 4 ήταν θανατηφόρα, τα 7 ήταν τροχαία (συνέβησαν εν κινήσει στον δρόμο) και τα 2 παθολογικά (π.χ έμφραγμα κ.ά.). Το 2014 καταγράφηκαν στον Νομό 54 εργατικά ατυχήματα, από τα οποία τα 9 ήταν τροχαία ατυχήματα, το 1 θανατηφόρο και τα 2 από παθολογικά αίτια.

Ανάγκη προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας

«Πράγματι παρατηρείται μία αύξηση των εργατικών ατυχημάτων που μας ανησυχεί. Πάγιο αίτημά μας είναι η Γενική Επιθεώρηση Εργασίας να επανδρωθεί με προσωπικό έτσι ώστε να μπορούν να βγαίνουν για ελέγχους σε εργοτάξια, χώρους εργασιών, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και επιχειρήσεις περισσότερα κλιμάκια» επεσήμανε ο κ. Μανωλικάκης και πρόσθεσε: «Η έλλειψη προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι ένα πρόβλημα και προεκλογικά το είχαμε θέσει στους αρμοδίους που είχαν πει προφορικά ότι θα κοιτάξουν να επανδρώσουν όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς είτε τη Γενική Επιθεώρηση είτε την Τεχνική επιθεώρηση. Διότι με τον φόβο του ελέγχου -αφού τα πρόστιμα είναι τσουχτερά- αυτοί που δεν πληρούν τα μέτρα ασφαλείας, θα τηρούσαν υποχρεωτικά τους νόμους».

Σχετικά με την υποβολή προστίμων ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει απονομή Δικαιοσύνης και πως «η Τεχνική Επιθεώρηση σε περιπτώσεις εργατικών δυστυχημάτων επιβάλλει πρόστιμα σε όσους είχαν παρανομήσει. Για τα τροχαία εργατικά ατυχήματα αρμόδια είναι η Τροχαία. Επίσης κατά τη διάρκεια των ελέγχων, όταν γίνονται από την Τεχνική Επιθεώρηση και διαπιστώνονται παρανομίες επιβάλλονται πρόστιμα, ακόμη και χωρίς να έχει προκληθεί κάποιο ατύχημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος εργοδότης που λειτουργεί παράνομα, χωρίς μέτρα ασφαλείας και να μην επιβληθούν πρόστιμα. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη βρίσκονται στα Δικαστήρια…».

«Πάγιο αίτημά μας είναι οι εντατικοί έλεγχοι έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος να επιστρέφει στο σπίτι του σώος και αβλαβής. Βέβαια εκτός απ’ τους εργοδότες που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τους κανόνες για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων», σημείωσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.