Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

«Πόλεμος» για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε κόντρα η ανάδοχος εταιρεία με τον ΦΟΔΣΑ για την εναπόθεση των απορριμμάτων.

Για «οικολογικό έγκλημα», που συντελείται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης με την υπογραφή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, κάνει λόγο η ανάδοχος κατασκευάστρια εταιρία «Μακεδονικές Γραμμές ΑΤΕ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, απαντά πως «βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες ενέργειες για την εναπόθεση των απορριμάτων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, που εκτελεί το έργο της κατασκευής και στεγανοποίησης των Κυψελών 3 και 4 του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, «ο ΦΟΔΣΑ παρότι έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν σοβαρές αστοχίες στη μελέτη του έργου που το καθιστούν ακατάλληλο, προχώρησε, πριν αυτό ολοκληρωθεί, στη διοικητική παραλαβή προς χρήση τμήματος της κυψέλης 3 και την άμεση έναρξη απόθεσης απορριμμάτων».

Όπως υποστηρίζεται, σε περίπτωση που συνεχιστεί η εναπόθεση των σκουπιδιών στις κυψέλες 3 και 4 του ΧΥΤΑ, μετά τον κορεσμό των δύο πρώτων, η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μεγάλο «οικολογικό έγκλημα», ενώ γίνεται αναφορά και σε μελέτες επιστημόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ),σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υποστήριξε πως «αυτά που λέει η ανάδοχος εταιρία δεν ισχύουν και κινδυνολογεί. Βάσει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχουν γίνει όλες οι κατάλληλες ενέργειες για την εναπόθεση των απορριμμάτων. Οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα τους θα εξεταστούν από τους ειδικούς, διότι από τη δική μας την πλευρά τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Επιπλέον, υπάρχουν ευθύνες και στην ανάδοχο εταιρία για την αστοχία ενός μέρους των πρανών των κυψελών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.