Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Καρκίνος του λάρυγγα: Διάγνωση και θεραπεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο λάρυγγας είναι τοποθετημένος στο κέντρο του λαιμού ακριβώς πίσω από το μήλο του Αδάμ. Ο λάρυγγας είναι το όργανο που περιλαμβάνει τις φωνητικές χορδές, μας βοηθάει στη φώνηση και προστατεύει τους πνεύμονες κατά την κατάποση από εισρόφηση. Στο λάρυγγα μπορεί να αναπτυχθούν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Συνήθως το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η βραχνάδα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει είτε μια φλεγμονή ή πιο συχνά κάποιο όγκο στις φωνητικές χορδές. Όταν υπάρχει βραχνάδα, ειδικά όταν επιμένει για κάμποσο χρόνο, θα πρέπει κανείς να επισκέπτεται τον ειδικό, ώστε να εξετάσει το λάρυγγά του.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ Μια απλή κλινική εξέταση με το λαρυγγοσκόπιο στο ιατρείο θέτει τη διάγνωση. Οι περισσότεροι όγκοι των φωνητικών χορδών (πολύποδες) είναι καλοήθεις και οφείλονται σε κατάχρηση της φωνής ή το κάπνισμα. Οι κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα στην πλειοψηφία τους οφείλονται στο κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η θεραπεία των όγκων του λάρυγγα ποικίλει ανάλογα με την αιτιολογία της και τον ασθενή. Συνήθως η αντιμετώπιση των καλοήθων όγκων των φωνητικών χορδών είναι συντηρητική σε συνδυασμό με αποφυγή των παραγόντων κινδύνου. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση χωρίς τομές.

Οι κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα έχουν πιο σύνθετη αντιμετώπιση που μπορεί να περιλαμβάνει επεμβατικές ή μη επεμβατικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Πλέον υπάρχουν μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές με τη βοήθεια laser και του ρομπότ που ελαχιστοποιούν το τραύμα και επιτρέπουν την εξαίρεση των όγκων χωρίς τομές. Επιπλέον η ακτινοβολία έχει εξελιχθεί και καταφέρνει θεραπεία των νεοπλασμάτων αυτών με ελάχιστες παρενέργειες. Η θεραπεία που θα επιλέξει κανείς εξαρτάται από το είδος και τη θέση του όγκου καθώς και τον ασθενή. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός θεραπειών.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ Η πρόγνωση των καλοήθων νεοπλασιών του λάρυγγα είναι εξαιρετική και συνήθως το πρόβλημα λύνεται εύκολα και μόνιμα. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην αντιμετώπιση των κακοήθων όγκων του λάρυγγα και η πρόγνωση τους είναι εξαιρετική, ειδικά εάν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.