Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Αντικείμενα που έχουν εφευρεθεί από γυναίκες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δείτε τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Πολλά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν εφευρεθεί από γυναίκες. Οι χάρτινες σακούλες, ο σκουπιδοτενεκές, οι πάνες μιας χρήσης, το δισκοπρίονο, οι υαλοκαθαριστήρες, οι φωτοβολίδες μέχρι και το... επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly!

Δείτε παρακάτω μια λίστα με μερικά από τα πράγματα που έχουν εφεύρει γυναίκες, όπως τη συγκέντρωσε το mentalfloss.com:

1. Η χάρτινη σακούλα
Οι χάρτινες σακούλες εμφανίστηκαν στην Αμερική το 1868, όταν η εργάτρια σε βαμβακουργείο Margaret Knight εφηύρε μια μηχανή, με την οποία μπορούσε να φτιάχνει τις σακούλες με τετράγωνο πάτο. Αρχικά, οι χάρτινες σακούλες έμοιαζαν με φακέλους. Ο Charles Annan προσπάθησε να της κλέψει την ιδέα και να την πατεντάρει, όμως η Knight τού έκανε μήνυση, την οποία και κέρδισε το 1871.

2. Kevlar
Ελαφρύ και υψηλής αντοχής, το Kevlar είναι πέντε φορές πιο ισχυρό από το ατσάλι. Η Stephanie Kwolek, που εργαζόταν στην εταιρεία DuPont, το έφτιαξε κατά λάθος ενώ προσπαθούσε να τελειοποιήσει ένα υλικό για πιο ελαφριά ελαστικά αυτοκινήτων και πατένταρε την εφεύρεσή της το 1966.

3. Ο σκουπιδοτενεκές με ποδόπληκτρο
Η Lillian Gilbreth τελειοποίησε υπάρχουσες εφευρέσεις, κάνοντας μικρές αλλά ευφυέστατες προσθήκες. Στις αρχές του 1900 σχεδίασε τα ράφια στις πόρτες των ψυγείων, έκανε τα ανοιχτήρια πιο εύκολα στη χρήση και πρόσθεσε ένα ποδόπληκτρο στους κάδους απορριμμάτων.

4. Monopoly
Η Elizabeth Magie δημιούργησε το παιχνίδι «The Landlord's Game» προκειμένου μεταδώσει την οικονομική θεωρία Georgism, διδάσκοντας στους παίκτες την αδικία της αρπαγής γης, τα μειονεκτήματα της ενοικίασης και την ανάγκη για καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου αξίας της γης για τους ιδιοκτήτες. Η Magie πατένταρε το επιτραπέζιο παιχνίδι το 1904. Τριάντα χρόνια μετά, ο Charles Darrow βασιζόμενος σε αυτό, πούλησε τη «Monopoly» στην εταιρεία Parker Brothers. Η εταιρεία αγόρασε την πατέντα της Magie για 500 δολάρια.

5. Υαλοκαθαριστήρες
Οι οδηγοί αρχικά αμφισβήτησαν την εφεύρεση της Mary Anderson, η οποία κατασκεύασε τους πρώτους χειροκίνητους υαλοκαθαριστήρες το 1903. Πίστευαν ότι ήταν πιο ασφαλές να οδηγεί κανείς στη βροχή και το χιόνι κι ας μην έβλεπε καλά, από το να χρειάζεται να τραβάει ένα μοχλό για να καθαρίσει το τζάμι. (Μία άλλη γυναίκα, η Charlotte Bridgwood, εφηύρε μια αυτόματη εκδοχή υαλοκαθαριστήρων με ένα ηλεκτρικό ρολό το 1917. Ούτε αυτή γνώρισε αποδοχή). Η πατέντα της Anderson έληξε το 1920. Η Cadillac ήταν η πρώτη που πρόσθεσε τους υαλοκαθαριστήρες στα μοντέλα της και σύντομα ακολούθησαν κι άλλες εταιρείες.

6. Πάνες μιας χρήσης
Το 1951 η Marion Donovan άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι μητέρες φρόντιζαν τα παιδιά τους! Η αδιάβροχη πάνα -αρχικά είχε κατασκευαστεί με κουρτίνα μπάνιου- πουλήθηκε για πρώτη φορά στη Saks Fifth Avenue. Η Donovan πούλησε την πατέντα στην Keko Corporation για ένα εκατομμύριο δολάρια και μετά από μερικά χρόνια δημιούργησε τις πάνες μιας χρήση. Τα Pampers «γεννήθηκαν» το 1961.

7. Το πλυντήριο πιάτων
Πατενταρίστηκε το 1886 από την Josephine Cochrane, η οποία μπορεί να μην το χρησιμοποιούσε η ίδια, όμως έκανε πιο εύκολη τη ζωή των υπηρετριών της.

8. Το σβηστικό
Η γραμματέας Bette Nesmith Graham χρησιμοποιούσε κρυφά λευκή μπογιά για να διορθώνει τα τυπογραφικά της λάθη. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να τελειοποιήσει τη «φόρμουλά» της στην κουζίνα της και πατεντάρει το «Liquid Paper» το 1958. Η Gillette αγόρασε την εταιρεία της το 1979 έναντι 47,5 εκατομμυρίων δολαρίων... κι αυτό δεν είναι τυπογραφικό λάθος!

9. Η εξέταση Apgar
Κάθε μωρό που έρχεται στον κόσμο, ξεκινά τη ζωή του με μια σειρά... εξετάσεων, ξεκινώντας από την εξέταση Apgar, η οποία πήρε το όνομά της από την μαιευτήρα-αναισθησιολόγο Dr. Virginia Apgar. Το 1952 η Apgar εξέταζε τα νεογέννητα ένα λεπτό και πέντε λεπτά μετά τη γέννησή τους, για να διαπιστώσει αν χρειάζονταν άμεση φροντίδα. Δέκα χρόνια μετά, η ιατρική κοινότητα δημιούργησε ένα αρκτικόλεξο, βασισμένο στα γράμματα του επιθέτου της, προκειμένου οι γιατροί να θυμούνται τι πρέπει να εξετάζουν: Appearance (εμφάνιση), Pulse (παλμοί), Grimace (μορφασμοί), Activity (ενεργητικότητα), Respiration (αναπνοή).

10. Φωτοβολίδες
Η Martha Coston δε βρήκε μόνη της την ιδέα για την κατασκευή φωτοβολίδων, αλλά βασίστηκε σε κάποια σχέδια του συζύγου της που βρήκε σε ένα ημερολόγιο μετά το θάνατό του. Αφιέρωσε 10 χρόνια από τη ζωή της στο πλευρό χημικών και πυροτεχνουργών, προκειμένου να κάνει την ιδέα αυτή πραγματικότητα. Στην πατέντα που κατοχύρωσε το 1859 η ίδια εμφανίζεται ως «διαχειρίστρια», ενώ ο νεκρός σύζυγός της ως ο «εφευρέτης».

11. Το δισκοπρίονο
Η υφάντρα Tabitha Babbitt ήταν η πρώτη που πρότεινε οι ξυλουργοί να χρησιμοποιούν ένα δισκοπρίονο. Κατασκεύασε ένα πρωτότυπο και το εφάρμοσε στην ανέμη της το 1813. Η θρησκευτική κοινότητα Shaker στην οποία ζούσε η Tabitha δεν δέχτηκε να κατοχυρώσει την πατέντα της, ωστόσο εκμευταλλεύτηκαν στο έπακρο την εφεύρεσή της.

12. Αφαιρέσιμο λουρί σκύλων
Η Mary A. Delaney από τη Νέα Υόρκη πατένταρε το πρώτο αφαιρέσιμο λουρί σκύλων το 1908. Εφάρμοζε στο κολάρο, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες να έχουν υπό τον έλεγχό τους τα ζώα και αφήνοντας ένα χώρο ελευθερίας κινήσεων για τα σκυλιά. Έντεκα χρόνια μετά ο R.C. O'Connor κατοχύρωσε ένα παρόμοιο λουρί, αυτή τη φορά για... παιδιά.

13. Υποβρύχιο τηλεσκόπιο και λάμπα
Η Sarah Mather εφηύρε το τηλεσκόπιο-λάμπα για υποβρύχια το 1845.

14. Πτυσσόμενο κρεβάτι
Το πτυσσόμενο κρεβάτι της Sarah E. Goode όχι μόνο ήταν ιδανικό για μικρά σπίτια, αλλά το 1885 την έκανε την πρώτη Αφροαμερικανή με μια πατέντα στις ΗΠΑ.

15. Το ηλιακό σπίτι
Η ουγγαρέζα βιοφυσικός Maria Telkes δημιούργησε το πρώτο 100% ηλιακό σπίτι. Το 1947 εφηύρε τη θρεμοηλεκτική γεννήτρια, για να ζεσταίνει το Dover House, που κατασκεύασε με τη βοήθεια της αρχιτέκτονος Eleanor Raymond. Ο μηχανισμός που δημιούργησε «έβγαλε» τρεις χειμώνες στη Μασαχουσέτη, προτού χαλάσει.

16. Το αόρατο γυαλί
Η Katharine Blodgett ήταν η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που εργάστηκε στην General Electric's. Το 1935 ανακάλυψε τον τρόπο για να κάνει το γυαλί να μην αντανακλά και να παραμορφώνει. Η εφεύρεσή της έφερε επανάσταση στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών, των μικροσκοπίων, των γυαλιών οράσεως κ.ά.

17. Υπολογιστές
Η Grace Hopper ήταν αμερικανίδα καθηγήτρια μαθηματικών και αξιωματικός του Αμερικανικού Ναυτικού. «Ήταν από τις πρώτες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση των - τότε πρωτοεμφανιζόμενων - υπολογιστών και κατά τη διάρκεια σχεδόν ολόκληρης της ζωής της υπήρξε ηγέτης στον τομέα ανάπτυξης λογισμικού, από τις «πρωτόγονες» τεχνικές προγραμματισμού στη χρήση και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη προηγμένων μεταγλωττιστών», σύμφωνα με τη Wikipedia. Μαζί με τον Howard Aiken σχεδίασαν το 1944 τον Mark I computer, ένα μηχάνημα πέντε τόνων στο μέγεθος ενός δωματίου. Το 1959 συμμετείχε στην ομάδα που ανέπτυξε την COBOL, μία από τις πρώτες γλώσσες προγραμματισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.