Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η βότκα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου στη Ρωσία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μάστιγα η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

O υψηλός αριθμός πρόωρων θανάτων στη Ρωσία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υπερκατανάλωση αλκοόλ, κυρίως της βότκας, σύμφωνα με μελέτες.

Το 25% των Ρώσων αντρών πεθαίνουν πριν από τα 55 και οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Το αντίστοιχο νούμερο στη Μεγάλη Βρετανία δεν ξεπερνά το 7%.

Στους θανάτους που οφείλονται στο αλκοόλ συγκαταλέγονται οι ασθένειες του συκωτιού, αλλά και η δηλητηρίαση από το αλκοόλ, καθώς και τα δυστυχήματα.

Επιστήμονες από το κέντρο ερευνών για τον καρκίνο στη Μόσχα, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γαλλία συμμετείχαν σε έρευνα με 151.000 ενήλικες σε τρεις ρωσικές πόλεις.

Η έρευνα διήρκησε δέκα χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα, 8.000 άνθρωποι πέθαναν.

Το 1985, η κυβέρνηση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μείωσε δραστικά την παραγωγή βότκας, ενώ απαγόρευσε και την πώλησή της πριν από το μεσημέρι.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η κατανάλωση αλκοόλ έπεσε τότε κατά περίπου 25%, ενώ μειώθηκαν και οι πρόωροι θάνατοι.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, ο κόσμος ξανάρχισε την υπερκατανάλωση αλκοόλ και τα ποσοστά θανάτου αυξήθηκαν εκ νέου.

Όμως και στις γυναίκες η κατανάλωση αλκοόλ ποικίλει ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο τα ποσοστά πρόωρου θανάτου είναι πολύ χαμηλότερα.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότεροι πότες καπνίζουν και πολύ, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την υγεία τους.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι πάντα έπιναν πολύ και ότι αυτό οφείλεται στο κρύο, δικαιολογία που οι ερευνητές θεωρούν απλά αστεία και μιλούν απλά για τον τρόπο ζωής του έθνους.

Η κυβέρνησης της Ρωσίας επέβαλε αυστηρά μέτρα ελέγχου την κατανάλωσης αλκοόλ το 2006, ανάμεσα τους αύξηση της φορολογίας και περιορισμοί στην πώληση, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Μάλιστα, ο αριθμός των αντρών που πεθαίνουν πριν τα 55 υποχώρησε από το 37% στο 25%.

Ωστόσο το γεγονός ότι το προσδόκιμο των αντρών στη Ρωσία είναι μόλις τα 64 χρόνια, δηλαδή ανάμεσα στα χαμηλότερα παγκοσμίως, δείχνει ότι πρέπει να επιβληθούν άμεσα μέτρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.