Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Οι αντροπαρέες μειώνουν το στρες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια βραδιά με φίλους χαλαρώνει τους άντρες.Μπορεί να είναι η τελευταία είδηση που θα ήθελε να ακούσει μια γυναίκα, αλλά είναι γεγονός. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μια βραδιά π.χ. για ποτά με τους φίλους τους βοηθά τους άνδρες να χαλαρώσουν και μάλιστα περισσότερο από ότι αν περνούσαν τον ίδιο χρόνο με την οικογένειά τους ή με την σύντροφό τους.

Στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα της ανησυχίας και η αίσθηση της ασφάλειας των ανδρών ενισχύονται όταν βρίσκονται με τους ομόφυλούς τους κατέληξαν οι γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Gottingen.

Οι ερευνητές ωστόσο κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μελετώντας την συμπεριφορά πιθήκων (μακάκων) που έχουν όμως πολύ «ανθρώπινη» κοινωνική συμπεριφορά. Παραδόξως οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σχετικές με το στρες διαταραχές στους πιθήκους προέκυπταν είτε και στα δύο φύλα στο "ζευγάρι" είτε μόνο στις θηλυκές.

Γι’ αυτό θέλησαν να καταγράψουν την αντίδραση των αρσενικών σε καταστάσεις στρες όπως το έντονο ψύχος ή η παρουσία μιας απειλής. Σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα στρες των αρσενικών μακάκων σημείωναν αύξηση, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ορμονών τους (γλυκοκορτιοειδών). Η αύξηση όμως ήταν σαφώς χαμηλότερη όταν βρίσκονταν αντιμέτωποι με αυτές τις καταστάσεις βρισκόμενοι σε ομάδα με άλλους αρσενικούς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση PNAS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.