Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Ανακαλύφθηκε νέο ψάρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πλάσμα με την περίεργη όψη που βλέπετε στη φωτογραφία συνελήφθη από τον φωτογραφικό φακό 8.145 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, 500 μέτρα βαθύτερα από το προηγούμενο ρεκόρ.



Η φωτογράφιση έγινε στο πλαίσιο μιας διεθνούς επιστημονικής αποστολής στην Τάφρο των Μαριαννών, στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη, όπου βρίσκεται το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης 11.843 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η τάφρος βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριαννών Νήσων.

Το ταξίδι διήρκεσε 30 μέρες και έγινε με το ερευνητικό πλοίο Falkor του ινστιτούτου θαλασσίων ερευνών Schmidt Ocean Institute.



Κατά τη διάρκεια της αποστολής ανακαλύφθηκαν νέα είδη ψαριών, καθώς επίσης και γιγάντια οστρακοειδή.



Η ερευνητική ομάδα Hadal Ecosystem Studies χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα σκάφη που βούτηξαν σε βάθη από 5.000 ως 10.600 μέτρα και εκτός από τα ψάρια μελέτησε τα τοιχώματα του υποθαλάσσιου φαραγγιού.



Πριν από αυτή την αποστολή, το «βαθύτερο» ψάρι είχε ανακαλυφθεί στην Ιαπωνική Τάφρο, επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Σε εκείνη την περίπτωση επρόκειτο για ένα ροζ, ζελατινώδες ψάρι του είδους Pseudoliparis amblystomopsis.



Ο Δρ Άλαν Τζέιμισον του εργαστηρίου Oceanlab στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν της Σκωτίας έκανε την εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα “λιονταρόψαρο” (Liparidae) με περίεργη όψη, αλλά ακόμα δεν μπορεί να ταξινομηθεί, αναφέρει το econews.gr.

“Είναι απίστευτα εύθραυστο και όταν κολυμπάει μοιάζει σαν να σέρνει πίσω του ένα λεπτό φύλλο χαρτί” πρόσθεσε.

Αυτό το πλάσμα βρίσκεται κοντά στα κατώτερα βάθη όπου μπορεί να επιβιώσουν τα ψάρια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της αποστολής οι επιστήμονες μελέτησαν ακόμα τη γεωλογία της Τάφρου των Μαριαννών, λαμβάνοντας δείγματα πετρωμάτων.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με ανακοίνωση της καθηγήτριας Πατρίτσια Φράιερ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο, υπάρχουν ενδείξεις ότι στον πυθμένα της Τάφρου βρίσκεται μια τεκτονική πλάκα που δεν είχε εντοπιστεί στο παρελθόν, 100 εκατομμύρια χρόνια πιο πρόσφατη από την Πλάκα του Ειρηνικού.

Δείτε τα βίντεο από την αποστολή του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.