Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) τον Ιούλιο του 2010 στην Ουάσιγκτον, οι εγκυμονούσες μπορούν να καταναλώνουν καφέ και άλλα τρόφιμα και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη με ασφάλεια, εφόσον δεν ξεπερνούν ένα ημερήσιο ασφαλές όριο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μαιευτικής πρακτικής William H. Barth, Jr, MD, στην ανακοίνωση αναγνωρίζει πως οι γυναίκες εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνταν από πολλά και αντιφατικά μηνύματα για το αν επιτρέπεται η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πλέον, μετά από ανασκόπηση όλων των επιστημονικών δεδομένων που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, η καθημερινή μέτρια κατανάλωση καφεΐνης θεωρείται ασφαλής, δεν εμφανίζει καμία σχέση και δεν έχει επίδραση στην πρόκληση αποβολών ή πρόωρου τοκετού.

Ως μέτρια κατανάλωση καφεΐνης για την έγκυο ορίζεται ποσότητα μικρότερη από 200mg καφεΐνης την ημέρα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ και σε 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα.

Επιπλέον η καφεΐνη, εκτός από τον καφέ, εντοπίζεται και σε άλλα ροφήματα όπως η σοκολάτα. Ενδεικτικά παρουσιάζεται η περιεκτικότητα κάποιων ροφημάτων σε καφεΐνη:

Είδος καφέ ανα μερίδαΠεριεκτικότητα σε καφείνη
Καφές φίλτρου (~200ml)115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml)65-100mg
Ντεκαφεινέ στιγμιαίος (~200ml)2-3mg
Ελληνικός καφές (50 ml)40mg
Ντεκαφεινέ ελληνικός καφές (50 ml )0-1mg
Εσπρέσο (30 ml)30-40mg


Πηγή: The cofee science information centre.

Ο πρόεδρος της επιτροπής παραθέτοντας όλες τις ανασκοπήσεις των ερευνών αναφέρει πως όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν πως η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ την ημέρα είναι ασφαλής.

Αντίστοιχα δεδομένα έρχονται στο φως και από μεταγενέστερες έρευνες, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε σε 509 εγκύους στην Πολωνία και έδειξε πως η πρόσληψη μέχρι και 300mg καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν επηρεάζει τόσο τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και καταστάσεις που αφορούν το βρέφος όπως το βάρος του βρέφους (Jarosz M et al 2011).

Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις συστάσεις μέχρι σήμερα, η ημερήσια κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης από όλες τις πηγές της συνολικά κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.