Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Μια πολύχρωμη ωδή στην Κούβα πριν αλλάξει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Φωτογραφική βόλτα στο μαγικό νησί της Καραϊβικής.

Λίγο πριν κλείσει το 2014 μια ιστορική συμφωνία μέλλει να αλλάξει τη σχέση των ΗΠΑ με την Κούβα. Χρειάστηκαν σχεδόν 53 χρόνια για να δει η Κούβα τις ΗΠΑ να αλλάζουν ρότα και να χαλαρώνουν το ασφυκτικό εμπάργκο που της είχαν επιβάλλει το 1960, με την «πυροσβεστική» παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου και του Καναδά.

Με παράλληλα διαγγέλματα ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων και το άνοιγμα των πρεσβειών και στις δύο πρωτεύουσες. Οι περιορισμοί στο εμπόριο και τις μεταφορές από τις ΗΠΑ προς την Κούβα φαίνεται πως βαίνουν προς χαλάρωση, αν και ο Ραούλ Κάστρο παραμένει συγκρατημένος μιας και πιστεύει ότι η χαλάρωση του εμπάργκο θα βρει στο Κογκρέσο σθεναρή αντίσταση από τους Ρεπουμπλικανούς.


Η χειραψία του Μπαράκ Ομπάμα και του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο στην κηδεία του Νέλσον Μαντέλα στο Γιοχάνεσμπουργκ στις 10 Δεκεμβρίου 2013

«Πιθανολογώ ότι οι Κουβανοί στην Κούβα δεν έχουν αντιληφθεί επαρκώς ότι τα μέτρα που έλαβε ο πρόεδρος Ομπάμα έχουν σκοπό να διευκολύνουν τη ζωή του κουβανικού λαού αυξάνοντας την πρόσβασή του στην πληροφόρηση και στους πόρους, ενισχύοντας τις επαφές με την αμερικανική κοινωνία και παρέχοντας μεγαλύτερους μέσα σε ανεξάρτητες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Κούβα. Γι' αυτό και θεωρώ ότι οι Κουβανοί θα υποδεχθούν ιδιαιτέρως θετικά το βήμα αυτό» υποστηρίζει ο Κουβανοαμερικανός διευθυντής του Cuba Stydy Group, Τόμας Μπιλμπάο.

Μια τέτοια αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών, αν όντως γίνει πραγματικότητα, κάνει πολλούς να αναρωτιούνται τι αλλαγές μπορεί να υποστεί το νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής, που ορθώνεται ως το αντίπαλο δέος στον καπιταλισμό. Η οικονομία της Κούβας έχει σίγουρα ανάγκη από ώθηση, αλλά πόσο θα αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η ομορφιά του νησιού από τις επενδύσεις που θα γίνουν και πόσο θα αλλάξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του;

Οι φωτογραφίες από την Κούβα δημιουργούν συχνά αντιφατικά συναισθήματα. Από τη μία η φτώχεια των κατοίκων της, οι πόρνες, οι λαθρέμποροι, η έλλειψη βασικών αγαθών, και από την άλλη οι ομορφιές των τοπίων της, τα χρώματα που συνθέτουν το χαρακτήρα της πόλης, ένας αέρας ιδιαίτερος που μας κάνει όλους να θέλουμε να την επισκεπτούμε.

Ας κάνουμε, λοιπόν, ένα νοερό ταξίδι στη βόρεια Καραϊβική, με την ελπίδα ότι οι φωτογραφίες που θα δούμε παρακάτω δεν θα χάσουν τη μοναδικότητά τους σε λίγο καιρό και το νησί δεν θα μετατραπεί σε μια καρικατούρα των ΗΠΑ.

Η καθημερινή ζωή των Κουβανών στην Αβάνα

Η Αβάνα, πρωτεύουσα της Κούβας, είναι συγχρόνως το σπουδαιότερο οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο της. Ο πλυθυσμός της υπερβαίνει τα 2,2 εκατομμύρια κατοίκους και βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κούβας. Αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό στην Κούβα και έναν από τους πιο δημοφιλείς σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, η «παλιά Αβάνα» (Habana Vieja), έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO, από το 1982, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.











Οι Κουβανοί έχουν αυξημένη την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά τους και αυτό από ανάγκη. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν ξεπερνάνε τα 30 δολάρια, ενώ οι πιο καλοπληρωμένοι είναι οι αστυνομικοί, που παίρνουν έως και 150 δολάρια το μήνα. Αυτές οι συνθήκες τούς κάνει να ψάχνουν συνεχώς να βρίσκουν τρόπους για να κερδίζουν περισσότερα. Μπορεί να πουλούν από εφημερίδες και λουλούδια, μέχρι ρούχα στο δρόμο ή στα μπαρ, να επιδιορθώνουν ποδήλατα και ρολόγια, ακόμη και να γεμίζουν απλά άδειους αναπτήρες.







Η πλειοψηφία των Κουβανών ελπίζει ότι η οικονομική ανακούφιση που, πιθανόν, να φέρει η συμφωνία με τις ΗΠΑ, δεν θα εξαφανίσει το κοινωνικό κράτος. Σε αντίθεση με το χαμηλό μισθό οι Κουβανοί απολαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση (το 97% μπορεί να διαβάσει και να γράψει) και υγεία (προληπτικές εξετάσεις 1-2 φορές το χρόνο). Γενικότερα το σύστημα υγείας τους θεωρείται ένα από τα καλύτερα στη Λατινική Αμερική, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα και εργαλεία. Όλοι οι κάτοικοι είναι εφοδιασμένοι με οικογενειακά βιβλιάρια -libreta- με τα οποία παίρνουν δωρεάν ρύζι, φασόλια, λάδι, αλάτι, ζάχαρη και ψωμί.

Τα σπίτια τους είναι φτωχικά και πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο εμπάργκο των ΗΠΑ που οδήγησε τις οικοδομές στον γκρεμό. Εξαιτίας της έλλειψης κτιρίων σε ένα σπίτι μπορούν να ζουν πολλά άτομα και τα μερεμέτια στα κατεστραμμένα τμήματα του σπιτιού φαντάζουν πολυτέλεια.



Μοναδικά vintage οχήματα στους δρόμους της Κούβας

Η Κούβα είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τα μοναδικά vintage αυτοκίνητα, που τα συναντάς σε πολλά σημεία των πόλεών της. Οι Κουβανοί κατάφεραν να τα διατηρήσουν από το 1950, μετατρέποντας το νησί σε νούμερο ένα προορισμό για τους συλλέκτες από την Αμερική και ολόκληρη την Ευρώπη.











Οι παραλίες της Κούβας

Είναι δύσκολο να διαλέξεις τις καλύτερες παραλίες της Κούβας. Οι βόρειες παραλίες του νησιού έχουν χρυσή άμμο και τιρκουάζ νερά, ενώ αυτές που βρίσκονται στα νότια της Κούβας είναι γνωστές περισσότερο στους ντόπιους, οι οποίοι συχνά τις χρησιμοποιούν για να απομονωθούν και να χαλαρώσουν. Οι Κουβανοί μπορεί να μην έχουν νόμο που να απαγορεύει το γυμνισμό, όμως δεν είναι κάτι που συνηθίζουν, γι’ αυτό οι τουρίστες που την επισκέπτονται καλό θα είναι να μην προκαλούν με την εμφάνισή τους στην παραλία.


Cayo Santa Maria


Varadero


Cayo Coco


Guardalavaca


Cayo Largo

Η Κούβα και τα πούρα

Από τις φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα και του Φιντέλ Κάστρο με το πούρο στο στόμα, μέχρι τους απλούς Κουβανούς, ανεξαρτήτου ηλικίας, το πούρο είναι το σήμα κατατεθέν της Κούβας.





Η λέξη cigar (πούρο στην αγγλική) προέρχεται από τη λέξη sikar των Ινδιάνων Μάγιας, η οποία έγινε cigarro στα ισπανικά, με τη χρήση της λέξης να γίνεται ευρεία στα μέσα του 18ου αιώνα. Τα πούρα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, κατασκευάστηκαν στην Ισπανία τον 18ο αιώνα, χρησιμοποιώντας καπνό από την Κούβα. Η Κούβα έχει γίνει η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στην παραγωγή πούρων, διατηρώντας αναλλοίωτο ένα χαρακτηριστικό, αυτό της ποιότητας.









Εδώ το ρούμι ρέει άφθονο

Κούβα σημαίνει, εκτός από πούρα, και άφθονο ρούμι. Εδώ η διασκέδαση έχει δικό της χαρακτήρα. Εκτός από τα μπαρ που θα βρείτε, δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε σε ένα χορό στη μέση του δρόμου! Ναι, η μουσική και ο χορός παραμένουν ένα σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της Κούβας. Στον παραλιακό δρόμο του Malecon, ένα μέρος-μαγνήτη κυρίως για τους νέους, οι μουσικές από τις μπάντες και τα αυτοσχέδια πάρτι δίνουν και παίρνουν, κυρίως τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.
















Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.