Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Νέο αντιβιοτικό μετά από 30 χρόνια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι μπορεί να καταπολεμήσει ανθεκτικά βακτήρια.

Ένα νέο αντιβιοτικό –το πρώτο μετά από σχεδόν 30 χρόνια- δημιούργησε μια ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι το ίδιο καλό, αν όχι καλύτερο, από πολλά διαθέσιμα φάρμακα ενώ είναι πολύ πιθανό να καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα θανατηφόρων λοιμώξεων, όπως η πνευμονία και η φυματίωση.

Εργαστηριακά τεστ έχουν δείξει, ότι το νέο αντιβιοτικό –που ονομάζεται teixobactin- σκοτώνει μερικά βακτήρια τόσο γρήγορα όπως ήδη καθιερωμένα αντιβιοτικά, ενώ έχει θεραπεύσει, στο πλαίσιο πειραμάτων που έγιναν σε ποντίκια στο εργαστήριο, από βακτηριακές λοιμώξεις χωρίς την εμφάνιση τοξικών παρενεργειών.

Ακόμη, έρευνες αποκαλύπτουν ότι το πρωτότυπο φάρμακο είναι αποτελεσματικό και κατά των βλαβερών βακτηρίων με ένα μοναδικό τρόπο, που είναι σχεδόν απίθανο να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα έναντι αυτού, κάτι που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη δημιουργία νέων αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independetn, ο καθηγητής Kim Lewis από το πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστόνης, ο οποίος ηγήθηκε των ερευνών και ο οποίος συνεργάζεται με την φαρμακευτική εταιρεία NovoBiotic Pharmaceuticals που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και κατέχει την πατέντα του teixobactin, ανέφερε ότι οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε δύο χρόνο και αν είναι επιτυχείς το φάρμακο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν περίπου 25.000 άνθρωποι από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει την αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά ως έναν από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.